Ònix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Onix».
Infotaula de mineralÒnix
Varietat de: àgata

Peça d'ònix polida
Fórmula químicaSiO₂
Epònimungla Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Colorblanc i negre
Duresa6,5 a 7
Densitat2,659 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Referències[1]
Artesania

L'ònix[2] (del grec ónyx, 'ungla') és una varietat d'àgata, un mineral del grup dels òxids segons la classificació d'Strunz, considerat com a pedra semipreciosa. És compost de sílice (òxid de silici, SiO₂). L'ònix veritable és una varietat de calcedònia (quars microcristal·lí). El terme ònix es fa servir també (incorrectament) per definir materials calcaris com l'ònix de marbre o ònix calcari. N'hi ha tres varietats: ònix amb bandes blanques i negres, ònix negre i ònix amb bandes blanques i vermelloses (anomenat sardònix).

S'utilitza principalment en la producció de joieria, camafeus i articles de decoració,[2] per l'atractiu que té el seu color negre i blanc en bandes –si les bandes són de color blanc i vermellós s'anomena sardònix– i per la qualitat del seu poliment. Gran part de l'ònix que hi ha disponible per a la venda –tant el negre com el de bandes negres i blanques– està tenyit.

L'ònix era molt apreciat a l'antiguitat pels grecs i els romans, pobles que ens han llegat gran quantitat de peces elaborades amb aquest material.

Referències[modifica]

  1. «Onyx» (en anglès). Mindat. [Consulta: 23 novembre 2014].
  2. 2,0 2,1 «Ònix». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica]