Cristall de roca

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de mineralCristall de roca
Varietat de: quars
Quartz oisan.jpg
Classificació
Categoria òxids
Propietats
Color incolor
Diafanitat transparent
Més informació
Referències [1]
Modifica dades a Wikidata

El cristall de roca o quars hialí és el quars en el seu estat més pur pel que és transparent en no tenir impureses.[2] Es troba en regions muntanyoses i zones al·luvials de tot el món. S'aprofita la seva estabilitat molecular per controlar l'exactitud de circuits electrònics a causa del seu comportament ressonant.

Exemple d'ús artístic del cristall de roca: Got de la Montería (detall), Tresor del Delfí, Museu del Prado.

El quars (Formula empírica: SiO2) és el component fonamental de molts tipus de roques, i el mineral més abundant en l'escorça terrestre, especialment en les roques ígnies àcides, per aquest motiu és tan freqüent i abundant, però també en roques sedimentàries i roques metamòrfiques per ser al mateix temps molt resistent. També es pot trobar a filons pegmatites, pneumatolítics i hidrotermals amb menes metàl·liques o sols. Un exemple és la calcedònia, que és hidrotermal de baixa temperatura (al voltant dels 120 °C), que es pot formar a prop de la superfície.

És el quars en el seu estat més pur, totalment incolor, ja que no té impureses o inclusions que afectin la seva transparència. El seu índex de refracció dicroica és extremadament baix, amb doble refringència orientada per un eix únic, el que ho fa un excel·lent conductor i canalitzador d'ones lumíniques. Es troba en regions muntanyoses i zones al·luvials de tot el món, en forma de vidres piramidals hexagonals, sovint agrupats en drusa sobre geodes, tècnicament s'aprofita la seva vibració molecular per controlar amb exactitud circuits electrònics, com rellotges, dispositius d'activació i desactivació, etc..

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Rock Crystal» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25 desembre 2015].
  2. «cristall de roca». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica]