Óðr

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Óðr deixant Freyja encaminant-se cap a un duel, artista desconegut.

Óðr o Od és el marit de Freyja en la mitologia nòrdica. Encara que el significat mitològic precís és incert, la paraula en si vol dir "" enginy, ànima "i és usada en compostos per dir" poder ferotge, energia". Snorri Sturluson el descriu d'aquesta manera en el seu Edda prosaica:

« Freyja és nascuda d'allò més gentil (al costat de Frigg): està casada amb un home anomenat Óðr. La seva filla és Hnoss: ella és tan bonica, que aquelles coses que són belles i precioses són anomenades hnossir. Óðr marxava en llargs viatges, i Freyja el plorava, i les llàgrimes eren or vermell. Freyja té molts noms, i aquesta és la causa: es va donar a si mateixa diversos noms, quan va sortir entre els estranys buscant Óðr: es la flama Mardöll i Hörn, Gefn, SYR. »
— Traducció de Brodeur

Molts han remarcat que Freyja i Frigg eren gairebé dues versions d'una mateixa deessa. A més, Óðr era un dels noms d'Odin, i aquest últim era espòs de Frigg. També Odin s'anava sovint a llargs viatges sota diferents noms. No és improbable que aquest extracte descrigui la relació entre Frigg i Odín.