Esquirol volador de la Xina septentrional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aeretes)
Infotaula d'ésser viuEsquirol volador de la Xina septentrional
Aeretes melanopterus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN555 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaSciuridae
TribuPteromyini
GènereAeretes
EspècieAeretes melanopterus Modifica el valor a Wikidata
(H. Milne-Edwards, 1867)
Nomenclatura
ProtònimPteromys melanopterus Modifica el valor a Wikidata
Distribució
Endèmic de

L'esquirol volador de la Xina septentrional (Aeretes melanopterus) és un esquirol volador endèmic de la Xina.

Taxonomia[modifica]

Actualment, els experts reconeixen dues subespècies d'esquirol volador de la Xina septentrional:[1]

  • A. m. melanopterus Milne-Edwards, 1867 (Hebei)
  • A. m. szechuanensis Wang, Tu i Wang, 1966 (Sichuan central i nord-oriental i Gansu meridional)

Descripció[modifica]

El cos de l'esquirol volador de la Xina septentrional mesura 27,5-35,5 cm de llargada i la cua fa 33-35,6 cm. Els pèls del dors, breus, peluts i suaus, són de color marró clar uniforme, amb la base gris pissarra. Els pèls dels flancs tenen les extremitats groguenques. Les regions inferiors són de color variable del grisenc al camussa, a excepció de la gola i de la part posterior de la superfície ventral, que són blanquinoses. El patagi és marró fosc i el cap és generalment de color més clar i més gris que el dors. La cua, peluda i clarament aplanada, és de color gris-camussa amb la punta negra.

Distribució i hàbitat[modifica]

L'esquirol volador de la Xina septentrional viu només en dues petites àrees del país, una a prop de Pequín, a la província de Hebei (Xina nord-oriental), l'altra al llarg del límit entre el Gansu meridional i Sichuan. Viu als boscos de muntanya, des del nivell del mar fins a 3.000 msnm.

Biologia[modifica]

Aquest esquirol volador de mida mitjana es distingeix dels altres membres de la família en l'estructura de les incisives superiors, que són amples i amb un spñc central a la superfície frontal. La peculiar estructura de les dents permet hipotetitzar que els costums alimentaris i la biologia de A. melanopterus són lleugerament diferents dels dels altres esquirols voladors. D'altra banda, l'únic que se sap amb certesa sobre la biologia d'aquest animal és que habita els boscos.

Conservació[modifica]

A causa de la desforestació, els experts xinesos consideren que l'esquirol volador de la Xina septentrional ha esdevingut un animal rar. La UICN el classifica com a espècie gairebé amenaçada.

Referències[modifica]

  1. Wilson, D. E.; Reeder, D. M. (editors). Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (en anglès). 2 volums. 3a edició. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.