Agustí Pumarola i Busquets

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAgustí Pumarola i Busquets
Biografia
Naixement15 març 1920 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort25 gener 1987 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Catedràtic d'universitat
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Institut Karolinska
Institut Pasteur
Statens Serum Institut (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, microbiòleg, catedràtic, investigador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Barcelona
Universitat de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Agustí Pumarola i Busquets (Barcelona, 15 de març de 192025 de gener de 1987) fou un metge català. Llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona, amplià estudis al Karolinska Institutet d'Estocolm, al Statens Semruminstitut de Copenhaguen i a l'Institut Pasteur de París. Les seves principals aportacions estan dedicadea a l'estudi de les leptospirosis, els enterobacteris i la virologia respiratòria, tot desenvolupant tècniques d'identificació i aïllament de la salmonella i a la investigació de la importància de l'Escherichia coli en la gastroenteritis infantil, així com la investigació del poliovirus i el virus de la grip. Així va fundar un laboratori de recerca virològuca que el 1968 fou reconegut per l'OMS com a National Influenza Center. També treballà a l'Hospital Clínic de Barcelona, on el 1972 en fou nomenat cap del Servei de Microbiologia Clínica.

El 2 de març de 1959 s'incorporà com a catedràtic de Microbiologia, Higiene i Sanitat de la Universitat de Salamanca, càtedra que deixà el 1962 per incorporar-se a la càtedra de microbiologia de la Universitat de Barcelona.

Ha estat president de la Societat Catalana de Microbiologia i Higiene i membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, de la que en va rebre dues medalles d'or (1950 i 1955). El 1969 va rebre el Premi Nacional de Ciències Santiago Ramón y Cajal del CSIC. El 1983 va rebre la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya.

Obres[modifica]

  • Microbiología y parasitología médica (1987)

Enllaços externs[modifica]