Aladdin (pel·lícula de 2019)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAladdin
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióGuy Ritchie Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióDan Lin Modifica el valor a Wikidata
GuióJohn August, Ron Clements i Guy Ritchie Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlan Menken Modifica el valor a Wikidata
FotografiaAlan Stewart Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJames Herbert Modifica el valor a Wikidata
VestuariMichael Wilkinson Modifica el valor a Wikidata
ProductoraWalt Disney Pictures i Lin Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorBuena Vista Distribution, Microsoft Store i Disney+ Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena24 maig 2019 Modifica el valor a Wikidata
Durada128 min i 129 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeWadi Rum, Longcross Studios i Arborfield Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost183.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació1.050.693.953 $ (mundial)
294.733.136 $ (Estats Units d'Amèrica)
14.498.424 $ (França)
14.984.400 $ (Alemanya)
53.481.575 $ (República Popular de la Xina)
20.239.708 $ (Austràlia)
51.386.624 $ (Japó)
16.497.206 $ (Itàlia)
49.365.035 $ (Corea del Sud)
41.274.658 $ (Regne Unit) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enAladdin Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema romàntic, cinema d'aventures, cinema musical, cinema fantàstic, cinema de ficció especulativa, cinema familiar i cinema d'acció Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióMarroc Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmovies.disney.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt6139732 Filmaffinity: 505341 Allocine: 250865 Rottentomatoes: m/aladdin Letterboxd: aladdin-2019 Mojo: disneyfairytale22019 Allmovie: v693026 Metacritic: movie/aladdin-2019 TMDB.org: 420817
Facebook: DisneyAladdin Twitter (X): disneyaladdin Instagram: disneyaladdin Modifica el valor a Wikidata

Aladdin és una pel·lícula de fantasia musical estatunidenca de 2019 dirigida per Guy Ritchie, que va co-escriure el guió amb John August. Produïda per Walt Disney Pictures, és una adaptació en imatge real de la pel·lícula d'animació del mateix nom estrenada el 1992, que es basava en el conte homònim Les mil i una nits.[1] [a] La pel·lícula és protagonitzada per Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad i Billy Magnussen, i també compta amb les veus d'Alan Tudyk i Frank Welker. La trama segueix a Aladdin, un lladre del carrer que s'enamora de la princesa Jasmine. Ell fa amistat amb un geni que concedeix desitjos i lluita contra el malvat Jafar.

L'octubre de 2016 Disney va anunciar que Ritchie dirigiria un remake Aladdin en imatge real. Smith va ser el primer membre del repartiment que es va unir al projecte, signant per a fer del geni el juliol de 2017; Massoud i Scott també van ser confirmats en els dos papers principals a finals d'eixe mes. El rodatge va començar el setembre als estudis Longcross a Surrey, Anglaterra, es va filmar també al desert de Wadi Rum de Jordània.

Aladdin es va estrenar el 24 de maig de 2019, i ha recaptat més d'1 miler de milions a nivell mundial,[2] convertint-se en la sisena pel·lícula més taquillera de 2019. La pel·lícula va rebre ressenyes molt variades dels crítics, que van elogiar les actuacions de Smith, Massoud i Scott, les disfresses, i la banda sonora, però van criticar la direcció de Ritchie i els efectes CGI.[3] D'una altra banda, el públic va tenir una recepció molt més positiva respecte a la pel·lícula.

Trama[modifica]

Aladdin, un pillet de bon cor que vivia a la ciutat àrab d'Agrabah, juntament amb el seu mico mascota Abu, rescata i fa amistat amb la princesa Jasmine. Aquesta havia sortit del palau per a explorar, cansada de la seua vida avorrida. Mentrestant, el Gran visir Jafar planeja derrocar el pare de Jasmine i erigir-se com a sultà. Ell i el seu lloro Iago busquen una llàntia màgica oculta a la Cova de les Meravelles que atorga desitjos. Només una persona és digna per a entrar: "el diamant en brut", i la cova decideix que és Aladdin. Aladdin és capturat i Jafar el convenç d'entrar a recuperar la llàntia. Dins de la cova Aladdin troba una catifa màgica i obté la llàntia. Li la lliura a Jafar, que el traeix i el llança de nou endins la cova mentre aquesta se tancava; per sort, Abu furta la llàntia abans d'això i els dos poden comprovar que conté.

Repartiment[modifica]

En la versió original en anglès, els actors de veu van ser:

  • Will Smith com el Geni:
    Un còmic, excèntric, i amable jinn que té el poder de concedir tres desitjos a qui siga que posseïsca la llàntia. Smith va dir que estava "aterrit" quan interpretava el personatge, però que "[ell] va trobar el camí que retia homenatge" a l'actuació de Robin Williams en la pel·lícula original, mentre encara feia el paper "[seu]".[4] Smith va descriure el personatge "com un trampós i un mentor", que tracta de "guiar Aladdin cap a la veritat de la grandesa que ja hi ha dins seu."[1] Smith interpreta físicament el personatge quan està sota la disfressa d'un humà, mentre que la seua forma blau gegant és CGI interpretada a través de captura de moviments.[5][6]
  • Mena Massoud com a Aladdin: Un murri empobrit d'Agraba que es topa amb la filla del sultà. Amb l'ajuda del geni, es fa passar pel Príncep Ali Ababwa. Massoud diu que Aladdin "veu un futur per a ell que és molt més gran del que té en eixe moment. Ell no sap exactament com va arribar-hi fins allí, però sap que està allí fora", i sent que el personatge "[é]s prou desinteressat i normalment fa les coses per els altres, però a mesura que s'enamora es perd una mica i comença a convertir-se en algú que no és. Però és una persona amb bones intencions i té bona gent que l'envolta i que l'ajuda a redreçar-ho."[1]
  • Naomi Scott com la Princesa Jasmine: La filla del sultà i la combativa princesa d'Agrabah que vol poder decidir com viure la seua vida. Scott va dir que el personatge "serà fort i divertit, però també pot equivocar-se i ser emocional. És una dona amb diverses cares, i no ha de ser una sola cosa. Així que en aquesta pel·lícula, la veus anar per una muntanya russa, en oposició a ser el seu únic objectiu l'escapar de la solitud de la reialesa i el trobar un company." A més va afirmar que Jasmine tractarà de trobar "el coratge per a poder parlar per la seua gent",[7] i diu que "Jasmine vol saber que passa al seu regne i acurtar la distància que s'havia creat amb ell, i és Aladdin el coratge que necessita per a això."[1]

Notes[modifica]

  1. L'autor original d'Aladí i la llàntia meravellosa va ser Hanna Diyab, i va ser afegit a les Les mil i una nits per Antoine Galland, apareixent a la traducció francesa Les Mille et une nuits.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Aladdin Press Kit» (PDF). Walt Disney Studios. Arxivat de l'original el 2019-05-27. [Consulta: 22 maig 2019].
  2. «Yearly Box Office 2019 Mojo» (en anglès). [Consulta: 13 desembre 2019].
  3. «‘Aladdin' Remake Rubs Critics Differently, From ‘Rip-Roaring Spectacle’ to ‘Cinematic Karaoke’» (en anglès). [Consulta: 27 juny 2019].
  4. Griffin, Louise. «Will Smith is ‘terrified' to follow Robin Williams' performance as Genie in Aladdin». Metro, 17-11-2018. [Consulta: 24 novembre 2018].
  5. Sinha-Roy, Piya. «See exclusive first-look photos from Disney's live-action Aladdin». Entertainment Weekly, 19-12-2018. [Consulta: 19 desembre 2018].
  6. Sinha-Roy, Piya. «Exclusive: Guy Ritchie on finding his blue Genie and crafting a new Aladdin». Entertainment Weekly, 21-12-2018. [Consulta: 26 desembre 2018].
  7. Truitt, Brian. «Naomi Scott details Princess Jasmine's new 'Aladdin' song: 'It's a punch in the face'», 04-01-2019. [Consulta: 31 març 2019].

Enllaços externs[modifica]