Aliança per la Presència Digital del Català

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAliança per la Presència Digital del Català
lang=ca
Presentació de l'Aliança Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització
iniciativa Modifica el valor a Wikidata
ObjectiusCatalà a Internet i drets lingüístics Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació21 març 2023
Governança corporativa
Persona rellevantAlbert Cuesta i Zaragosí Modifica el valor a Wikidata
Format per

Lloc webaliançadigital.cat Modifica el valor a Wikidata

L'Aliança per la Presència Digital del Català és una plataforma per garantir la presència de la llengua catalana en l'entorn digital.

L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és el de monitorar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant, trobant la manera de lluitar per revertir l'actual pèrdua de rellevància en els resultats de cerca web en català.[1][2][3]

L'Aliança, sota la coordinació de la Fundació .cat està representada pel periodista Albert Cuesta i Zaragosí, que a més de secretari tècnic i coordinador,[4] serà l'interlocutor de referència entre la societat civil i els actors del món digital.[2][5][6]

Història[modifica]

L'Aliança per la Presència Digital del Català es va presentar el 23 de març de 2023 a Barcelona arran d'una iniciativa de les entitats que treballen per la defensa de la llengua catalana següents: Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics (WICCAC).[2][1][3]

El Govern de la Generalitat de Catalunya va encarregar a les entitats que integren l'Aliança un informe per treballar amb les grans empreses digitals.[7] Amb aquest instrument i les dades exactes l'executiu creu que es podran reclamar solucions a les empreses tecnològiques.[8] Es tracta d'analitzar per què els cercadors, sobretot Google, posicionen millor la versió del contingut en un idioma diferent del preferit per l'usuari. Això castiga el català i cal, segons els promotors de la iniciativa, saber per què passa i posar-hi solució.[9]

Les entitats promotores, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, han identificat diversos àmbits del món digital on la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial: contingut web, aplicacions mòbils, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomèstics, assistents de veu i intel·ligència artificial. En cadascun d'aquests àmbits, l'Aliança es proposa intervenir en tres línies d'actuació: el diagnòstic de la situació basat en dades; la interlocució amb els actors públics i privats que determinen la presència del català; i el seguiment continuat d’aquesta presència per verificar els efectes de les accions de millora i, en el seu cas, detectar com més aviat millor possibles deterioraments.[2][1][10]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Neix una nova plataforma per garantir la presència digital del català. L'Aliança és una iniciativa creada per entitats que treballen per la defensa del català». El Punt Avui, 21-03-2023 [Consulta: 21 març 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Neix l'Aliança per la presència digital del català». DBalears, 21-03-2023 [Consulta: 21 març 2023].
  3. 3,0 3,1 «Diverses entitats creen l’Aliança per garantir la presència digital del català. El col·lectiu elaborarà un informe que quantificarà la pèrdua de visibilitat del català que servirà de full de ruta». El Periódico, 21-03-2023 [Consulta: 21 març 2023].
  4. Puig i Sedano, Xavier «Aliança digital catalana per evitar “que un algoritme castigui una cultura”. Entitats civils del país s'agrupen per defensar l'ús del català a internet. Entre les prioritats, resoldre el problema de posicionament de les webs en català a Google». El Temps, 21-03-2023 [Consulta: 21 març 2023].
  5. «Neix l'Aliança per la Presència Digital del Català per protegir la llengua. La pèrdua de rellevància en els resultats de cerca web en català és la principal preocupació de l'Aliança». El Nacional, 21-03-2023 [Consulta: 21 març 2023].
  6. Garau, Carme «Diverses entitats impulsen l’Aliança per la presència digital del català. L'objectiu principal de l'Aliança és promoure la presència de la llengua catalana en el món digital i revertir l'actual pèrdua de rellevància en els resultats de cerca web». La República, 21-03-2023 [Consulta: 21 març 2023].
  7. «El Govern avança amb la societat civil per resoldre la situació del posicionament del català a Internet». Generalitat de Catalunya, 21-03-2023. [Consulta: 21 març 2023].
  8. Nuñez, Ivet «Front comú d’entitats per augmentar la presència del català a Internet El projecte ha arrencat amb la identificació dels àmbits del món digital on la presència del català no és suficient malgrat ser una llengua amb deu milions de parlants». El Món, 21-03-2023 [Consulta: 21 març 2023].
  9. Padilla, Bàrbara «Front comú del Govern i les entitats perquè Google no amagui el català. Neix l'Aliança per la presència digital del català, que vol assegurar el futur de la llengua a internet». RAC 1, 21-03-2023 [Consulta: 21 març 2023].
  10. «Neix l'Aliança per la presència digital del català». Comunicació21, 21-03-2023. [Consulta: 21 març 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aliança per la Presència Digital del Català