Amical de Mauthausen

Infotaula d'organitzacióAmical de Mauthausen
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusassociació Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis
Localització geogràfica
Map
Seu de l'Amical de Mauthausen, al carrer Sils de Barcelona

L'Amical de Mauthausen és una associació fundada el 1962 en la clandestinitat per antics deportats, entre d'altres: Joan Pagès, Amadeu López Arias i Joaquim Amat-Piniella, amb l'objectiu de defensar els drets morals i materials dels aproximadament 10.000 deportats als camps de concentració del Tercer Reich, i de les seves famílies, estrènyer els llaços de solidaritat entre ells i preservar la seva memòria. El 1978 l'associació va ser legalitzada i va prendre el nom d'Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya. Aplega al voltant de 900 socis arreu de l'Estat espanyol, França i Amèrica, entre supervivents, vídues, fills i simpatitzants.

Objectius[modifica]

L'associació es proposa preservar la memòria del que va passar als camps de concentració nazis i, a partir de les lliçons del passat, lluitar contra el racisme, la xenofòbia i l'antisemitisme. Per això, una de les seves principals activitats és la tasca educativa, de la qual en destaquen les xerrades en instituts i universitats o els viatges anuals amb estudiants a Mauthausen i a altres camps. Una altra de les seves actuacions és la denúncia d'activitats de grups neonazis. Així, per exemple, juntament amb SOS Racisme, va exercir d'acusació particular contra la llibreria Kalki, intervinguda el 2003 pels Mossos d'esquadra per vendre i anunciar material i propaganda nazi.

El govern de la Generalitat de Catalunya els va concedir la Creu de Sant Jordi el 1995 i l'Ajuntament de Barcelona la Medalla d'Honor de Barcelona el 2001. L'associació també ha signat un conveni amb la Generalitat de Catalunya per tal de catalogar el seu fons documental. També edita la revista Mai més!

Simbologia[modifica]

El símbol de l'associació està inspirat en el triangle blau amb una S que els nazis feien cosir als uniformes dels presos espanyols a Mauthausen. El color blau identificava els apàtrides.

Organització[modifica]

Segons els estatuts aprovats el 2001, els seus òrgans de funcionament són l'Assemblea de socis i la Junta. L'Assemblea, que se celebra anualment i en la qual poden participar amb veu i vot tots els socis, aprova la gestió de l'any anterior, renova o ratifica els membres de la Junta i exposa les línies d'actuació o projectes de futur. La Junta es reuneix setmanalment per tractar les gestions endegades, els projectes en curs i per planificar la feina entre els seus membres.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]