Montserrat Roig i Fransitorra

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Montserrat Roig i Fransitorra
Montserrat Roig.jpg
Retrat de Montserrat Roig per Albert Pons (La Llotja)
Naixement 13 de juny de 1946
Barcelona
Mort 10 de novembre de 1991(1991-11-10) (als 45 anys)
Barcelona
Nacionalitat Catalunya Catalunya
Ocupació Escriptora
Període en actiu Finals del segle XX
Premis Premi Crítica Serra d'Or de Literatura i Assaig
Guardons
Premi Víctor Català per Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen (1970)
Premi Sant Jordi de novel·la per El temps de les cireres (1976)
Premi Crítica Serra d'Or per Els catalans als camps nazis (1978)
Premi Nacional de Literatura Catalana d'assaig per L'agulla daurada (1986)
Signatura
IMDB Fitxa personal a IMDb
Modifica dades a Wikidata

Montserrat Roig i Fransitorra (Barcelona, 13 de juny de 1946 - 10 de novembre de 1991) fou una escriptora en català de novel·les, contes, reportatges i articles periodístics.[1][2] Va presentar i dirigir diversos programes de televisió, mitjà en el qual va excel·lir com a entrevistadora a escriptors de generacions precedents.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Va néixer el 13 de juny de 1946 a Barcelona, en el si d'una família burgesa liberal de la dreta de l'Eixample. El seu pare, Tomàs Roig i Llop, fou advocat i escriptor. L'any 1968 es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, i es va doctorar el 1970.[1] Casada als vint anys amb l'arquitecte Albert Puigdomènech, se'n separà al cap de tres anys; posteriorment enceta una relació sentimental amb Joaquim Sempere i Carreras. Va tenir dos fills, Roger i Jordi.

Compromís polític i cívic[modifica | modifica el codi]

Des de ben jove, va participar en els moviments de protesta d'estudiants que es feien a les darreries del franquisme a Barcelona. Als inicis dels estudis a la Universitat de Barcelona, va ser membre[3] d'Universitat Popular UP, branca juvenil i estudiantil de l'organització Força Socialista Federal FSF; en dissoldre's aquest partit, es va afiliar al PSUC un cop acabada la carrera. Participarà, entre d'altres, en dos esveniments importants de la lluita contra la dictadura franquista d'aquells anys. El primer, la Caputxinada,[4] l'assemblea constituent del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona SDUB, que va tenir lloc el març de 1966 al convent dels Captuxins de Sarrià, on la policia va mantenir encerclat el convent durant tres dies. El segon, la participació en la tancada de 250 intel·lectuals a l'abadia de Montserrat el desembre de 1970, en protesta contra el procés de Burgos, consell de guerra sumaríssim contra 16 militants bascos d'ETA. L'èxit de participació i la repercussió pública propicià la creació de l'Assemblea Permanent d'Intel·lectuals Catalans, plataforma a la qual es vincula i participa activament. Abandona el PSUC un any i mig després de la seva afiliació. Torna a afiliar-s'hi en aprovar-se la llei antiterrorista, participa en encontres intel·lectuals i trobades obertes, i esdevé candidata per la circumscripció de Barcelona en la llista del seu partit a les eleccions a corts espanyoles del 1977.

L'any 1976 va entrar a formar part de la junta de l'Ateneu Barcelonès com a vocal. Es tractava d'una junta no oberta a eleccions democràtiques i amb membres afins al règim franquista presidida per Andreu Brugués i Llobera. Roig, juntament amb Josep Maria Prim Serentill i Joan Alegret Llorens, varen forçar un gir en la forma de participació i van aconseguir entrar com a vocals.[5]

Trajectòria literària[modifica | modifica el codi]

Placa als Jardins de Montserrat Roig, Barcelona

Va ser lectora de castellà a la Universitat de Bristol el curs 1972-1973. A partir del 1971 –any en què guanya el premi Víctor Català amb el recull de narracions Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen– es dedica professionalment a la literatura; inicia un cicle novel·lístic que comprèn obres com Ramona, adéu (1972), que retrata tres generacions de dones, àvia, mare i filla, que viuen les seves històries personals amb el rerefons dels moments clau de la història del país, o El temps de les cireres (1977), obra protagonitzada pels mateixos personatges, amb la qual Roig obté el premi Sant Jordi de novel·la de 1976.[2]

També és destacable la seva tasca com a periodista, des de la qual manifesta la seva voluntat per construir una tradició de periodisme culte, feminista[2] i amb la voluntat de recuperar la memòria històrica del país. Roig aconsegueix una gran popularitat amb les entrevistes, que posteriorment publica en la sèrie de llibres coneguda com a Retrats paral·lels (1975 i 1976). Una altra obra de gran ressò fou Els catalans als camps nazis (1977), premi Crítica Serra d'Or i document excepcional de testimoniatge. El 1977 entra com a periodista al canal català de Televisión Española, en què realitza un programa d'entrevistes, Personatges, que també dóna nom a una sèrie de dos llibres en els quals publicà les converses.

L'hora violeta (1980) és la novel·la que culmina el seu posicionament feminista. A partir d'aquí, les seves novel·les prenen un caire diferent: més tard publica L'òpera quotidiana (1982), La veu melodiosa (1987) i el recull de contes El cant de la joventut (1989). D'entre les seves obres més premiades també destaquen L'agulla daurada (premi Nacional de Literatura Catalana de 1986), escrit a partir d'una estada de dos mesos de l'autora a Leningrad i que testimonia el setge que va patir la ciutat pels nazis durant la Segona Guerra mundial.[2] La darrera de les seves publicacions és Digues que m'estimes encara que sigui mentida (1991), en la qual l'autora confegeix una poètica personal a tall de testament literari.

Montserrat Roig va ser membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i vicepresidenta de la seva Junta Territorial del Principat de Catalunya (1989-1990).[2] Morí a Barcelona el 1991, víctima d'un càncer de mama.

Obra[modifica | modifica el codi]

 • Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen, 1970
 • Ramona, adéu,1972
 • El temps de les cireres, 1977
 • Els catalans als camps nazis, 1977
 • L'hora violeta, 1980
 • ¿Tiempo de mujer?, 1980
 • L'Òpera quotidiana, 1982
 • L'agulla daurada, premi Nacional de Literatura Catalana (1986), 1985
 • La veu melodiosa, 1987
 • El cant de la joventut, 1989
 • Reivindicació de la senyora Clito Mestres (teatre), 1990
 • Digues que m'estimes encara que sigui mentida, 1991
 • Un pensament de sal, un pessic de pebre: dietari obert, 1992

Fons personal[modifica | modifica el codi]

El seu fons personal es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El fons conté la documentació generada i aplegada per Montserrat Roig; documentació personal i familiar; documentació de la seva activitat professional, tant literària com periodística, i en destaca la produïda com a novel·lista (esborranys d'obres, manuscrits originals i material de treball) i la documentació sobre la seva obra (estudis i correspondència). Pel que fa a la seva activitat periodística, el fons recull la documentació relacionada amb les seves col·laboracions com a redactora (articles per a diverses seccions de la premsa i per a diverses editorials), i especialment la relacionada amb entrevistes a diversos personatges destacats del món cultural i polític (agrupada en dossiers) i amb la seva participació en programes de televisió i ràdio. Finalment, el fons conserva correspondència i un petit volum de documentació produïda en funció de les seves activitats polítiques i socials.[6]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 «Montserrat Roig i Fransitorra». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Montserrat Roig i Fransitorra». Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
 3. Article de Maria Àngels Francés Díez (Universitat d'Alacant) pàgina 48 "«La llengua sóc jo»: identitat nacional i de gènere en Montserrat Roig"
 4. Joan Crexell a la pàgina 173 del llibre "La Caputxinada" edicions 62 Barcelona 1987
 5. Santacana, Carles [et al]. «Els discursos presidencials». A: L'Ateneu i Barcelona : 1 segle i 1/2 d'acció cultural. Barcelona: Diputació de Barcelona : RBA-La Magrana, 2006. ISBN 8478718311. , pàg.466-467
 6. «Montserrat Roig». Arxiu Nacional de Catalunya. [Consulta: Juliol 2013].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]