Anton van Dyck

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Autoretrat amb un girasol

Sir Anton van Dyck (Anvers, 1599 - Londres, 1641) fou un pintor flamenc.

Van Dyck va néixer a Anvers i va debutar com pintor l'any 1615. Durant la seva joventut va exercir com ajudant de Rubens. El 1620, va viatjar a Anglaterra però no va aconseguir que el presentessin al rei Jaume I i va tornar a Brabant quatre mesos després. Es va estar 6 anys estudiant en Itàlia pintura. El 1627 retornà a Anvers.

Ràpidament es va fer famós i Carles I d'Anglaterra li va encomanar un encàrrec. L'any 1632, Van Dyck va anar un altre cop a Londres, on tindria també un gran èxit, essent famosos els seus retrats del rei de cacera, de la reina Enriqueta Maria de França, el Comte i fill reial Thomas Wentworth i altres personatges de la cort. També va pintar diversos autoretrats i dibuixos de la seva amant, Margaret Lemon. Al cap del temps, va arribar a ser amo d'un taller de pintura, limitant-se d'acabar les obres dels seus ajudants.

El juliol del 1632 va rebre el títol de Sir i nomenat el 1633 "pintor de cambra del rei". Es va casar amb la filla de Lord Ruthven. L'any 1634 va visitar de nou la seva ciutat natal i, el 1641, va realitzar un viatge a França. Va morir el 1641 a Londres, essent enterrat en la Catedral de Sant Pau.

Fou un dels retratistes més influents de la seva època, sent considerat el pare de l'escola de pintura anglesa.