Atom Heart Mother (cançó)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de cançóAtom Heart Mother Suite
Tipusobra de composició musical Modifica el valor a Wikidata
ArtistaPink Floyd
ObraAtom Heart Mother
PublicatWorld Copyrights
Llançament2 octubre 1970 (UK)
10 octubre 1970 (USA)[1]
Gravatagost de 1970 als Abbey Road Studios, Londres
Gènererock simfònic[2]
Durada23:44
DiscogràficaHarvest Records Modifica el valor a Wikidata
LletraRoger Waters Modifica el valor a Wikidata
MúsicaPink Floyd
ProduccióPink Floyd, Norman Smith (productor executiu)
Atom Heart Mother
2 «If» →
Musicbrainz: 1f167616-711a-3271-a98e-5b2fcd1573ff Modifica el valor a Wikidata

Atom Heart Mother Suite ("Atom Heart Mother" a l'àlbum) és una cançó instrumental del grup britànic de rock progressiu, Pink Floyd juntament amb Ron Gessin,[3] que conforma tota la cara A del disc homònim.[4][3][5]

Pertany a l'àlbum Atom Heart Mother, el cinquè d'aquest grup. La cançó va ser escrita per tota la banda. A Inside Out, llibre escrit per Nick Mason, s'assenyala que la banda es va afinar molt en aquesta peça i que va ser molt difícil de gravar a causa que cada cert temps anaven augmentant el nombre de pistes en l'estudi; a causa d'això, Waters i Mason van haver de gravar les bases rítmiques abans i per separat, de manera molt meticulosa. A més, Ron Geesin (que va ser qui va escriure les partitures d'orquestra per a aquest tema) havia escrit parts tècnicament difícils per als músics d'orquestra, que a més es van mostrar poc inclinats al fet que els dirigís Geesin. Lamentablement, segons Mason, mentre gravaven, es van veure obligats a posar la pista de l'orquestra (ja gravada) para no perdre's en el "temps". Aquesta intromissió va ser gravada pels micròfons i no es va poder llevar, per la qual cosa a Atom Heart Mother li va faltar la claredat sonora que tant havia buscat la banda.[6]

Seccions de la cançó[modifica]

Està dividida en 6 parts:

  • a) Father's Shout (00:00-02:50)
  • b) Breast Milky (02:50-05:23)
  • c) Mother Fore (05:23-10:13)
  • d) Funky Dung (10:13-15:28)
  • i) Mind Your Throats Please (15:28-17:56)
  • f) Remergence (17:56-23:44)

a) Father's Shout[modifica]

Al principi de la cançó, sona alguna cosa semblant a un motor (què més tard tornarà a sonar), de seguida, venen les trompetes amb un violí i després, la bateria, de Nick Mason, ajuntant-se i fent una mescla bastant forta. Els instruments comencen a sonar prop dels 34 segons. A partir d'aquí una secció de bronzes va pujant el volum fins a arribar a una explosiva tornada amb la bateria. Passa un interludi de menys volum i es repeteix la tornada. Després comença una secció de cordes més tranquil·la seguida d'una banda d'òrgan arpegiada fins a unir-se amb un interludi de guitarra. De seguida canvia i un sol de guitarra i els bronzes s'uneixen per anar ascendint fins a acabar.

b) Breast Milky[modifica]

Comença més tranquil·la, però amb el mateix temps. Unes veus (una femenina més aguda destaca i un cor més greu en el fons) improvisen sobre els concordes de la cançó. Als 2:40 aprox. comencen a pujar el volum perquè després als 3:44 se'ls uneixi la bateria (novament de forma explosiva) fins que la bateria acaba i les veus s'esvaeixen un parell de segons abans que acabi la pista.

c) Mother Fore[modifica]

Comença un òrgan, el baix i la bateria amb un to blues tranquil fins que als 0:35 se'ls uneix un solo de guitarra sobre l'escala pentatònica de Sol menor. Segueix així fins als 4:20 en què les veus s'uneixen i la bateria fa uns redobles i tornen a la tornada per acabar en la cançó següent.

d) Funky Dung[modifica]

Tota la cançó està composta per uns sorolls estranys en 4/4. Prop del final s'escolta un home anunciant alguna cosa per un megàfon i 1 minut abans d'acabar s'uneixen les altres parts de la cançó però desordenades fins a donar amb la següent part.

i) Mind Your Throats Please[modifica]

Aquesta part segueix els sorolls de la cançó anterior però amb un sol de guitarra en el fons i els bronzes que prediuen la tornada. La tornada està amb uns canvis en els bronzes i acaba amb el baix predient la cançó següent.

f) Remergence[modifica]

Comença amb una secció de cordes i el teclat arpegiant sobre les notes principals. Al minut es torna més tranquil·la, als 1:30 s'uneix un sol de guitarra (també tranquil), i abans dels 2 minuts s'uneixen més sons rars i desemboquen en una tornada de veus (amb els bronzes en menor volum i improvisant). A menys d'un minut de finalitzar la cançó es prediu el final baixant el ritme i esperant (que arriba 15 segons abans de finalitzar la cançó) que és l'explosió de gairebé tots els instruments (la bateria en menor volum) en un concorde del meu major.

Altres dades d'interès[modifica]

La cançó, dura prop de 23:44, sent aquesta, la segona més llarga del grup, després de totes les parts juntes de Shine On You Crazy Diamond (poc més de 25 minuts) i seguida de "Echoes", de l'àlbum Meddle, que té 23:31. Existeix una versió en directe durant el concert "Live at Montreaux" el 1971 que és notablement llarga, aconseguint un total de 31:49 minuts.

Crèdits[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Timeline 1970» (en anglès). PinkFloyd.com. [Consulta: 16 juny 2017].
  2. Murphy, Sean. «The 25 Best Progressive Rock Songs of All Time», 22-05-2011.
  3. 3,0 3,1 Mabbett, Andy. The Complete Guide to the Music of Pink Floyd. Londres: Omnibus, 1995. ISBN 0-7119-4301-X. 
  4. «Atom Heart Mother (Pink Floyd) - AllMusic Review by Stephen Thomas Erlewine» (en anglès). Allmusic.com. [Consulta: 10 febrer 2017].
  5. Manning, Toby. «The Albums». A: The Rough Guide to Pink Floyd. 1st. Londres: Rough Guides, 2006, p. 162. ISBN 1-84353-575-0. 
  6. Mason 2005

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]