Shine On You Crazy Diamond

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalShine On You Crazy Diamond
Forma musicalcançó Modifica el valor a Wikidata
IntèrpretPink Floyd Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatsol menor Modifica el valor a Wikidata
CompositorRichard Wright
Roger Waters
David Gilmour Modifica el valor a Wikidata
Lletra deRoger Waters
Richard Wright
David Gilmour Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Gravat aAbbey Road Studios Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1975 Modifica el valor a Wikidata
Gènererock progressiu Modifica el valor a Wikidata
Companyia discogràficaHarvest Records
EMI Records Modifica el valor a Wikidata
ProductorPink Floyd Modifica el valor a Wikidata
País d'origenRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Part deWish You Were Here Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: c8f8379b-e755-3446-9fac-44c11b8c520f Modifica el valor a Wikidata

«Shine On You Crazy Diamond» és una cançó amb nou parts del grup britànic de rock progressiu Pink Floyd, té lletra de Roger Waters i la música és d'ell mateix, juntament amb Richard Wright i David Gilmour. Es va tocar el 1974 per primera vegada en concert com «Shine on» i l'any següent es va enregistrar i va aparèixer a l'àlbum Wish You Were Here.[1] Es tracta d'un dels temes més emblemàtics del grup anglès.[2]

Lletra[modifica]

La cançó és un homenatge al primer líder del grup, Syd Barrett; el nom apareix en acròstic en les primeres lletres de cada paraula Shine on You crazy Diamond.[3] Paraules com «Remember when you were young?/You shone like the sun» mostren la forta apreciació del grup per Barrett i les contribucions que hi va fer. El mot diamant en aquest context correspon als diamants de la cançó de The Beatles «Lucy in the Sky with Diamonds», possiblement una referència a l'addicció de Barrett al LSD.[4]

Enregistrament[modifica]

Estava previst que la cançó estigués a la cara A del disc de vinil, com la peça Atom Heart Mother i Echoes, però la cançó era massa llarga per figurar en una sola cara d'un disc de 33 revolucions. És així com es va dividir en dues parts, que obren i tanquen el disc. Si estiguessin les dues parts juntes seria la cançó més llarga que el grup hagués enregistrat.[5]

Dos successos poc habituals van tenir lloc durant l'enregistrament de l'àlbum, tots dos lligats a Shine On You Crazy Diamond. En un primer moment ja s'havia enregistrat correctament, però a Abbey Road Studios s'hi va instal·lar una nova consola de mescles i feia que es pogués reduir l'eco excessiu dels altres instruments sobre la bateria; d'aquí que es volgués tornar a enregistrar la cançó.[6]

L'altre esdeveniment va tenir lloc durant la mescla de la cançó, quan va arribar Syd Barrett en no gaire bones condicions als estudis. Els membres del grup no el van reconèixer a causa del seu canvi radical d'aspecte, però quan Waters els va reconèixer es va posar a plorar.[7]

Parts 1 - 5[modifica]

  • Part II (Gilmour, Waters, Wright; de 3:56 a 6:28): comença amb un riff es repeteix durant tota la part, que inclou un solo de Gilmour. Normalment aquesta part s'anomena Syd's Theme.[8]
  • Part V (Waters, de 11:11 à 13:34) dues guitarres repeteixen un riff durant 1 minut. Dick Parry toca un saxòfon baríton i que s'acaba amb un saxòfon tenor. Tot seguit, el tempo perd volocitat i acaba finalment sense guitarra, ni bateria ni amb el saxòfon, acompanya d'un sintetitzador ARP ni l'arpeig de guitarra. Un soroll de màquina se sent i enllaça amb la peça Welcome to the Machine.

Parts 6 - 9[modifica]

  • Part VI (Wright, Waters, Gilmour; du début à 4:41): comença amb el soroll del vent que prové de la peça Wish You Were Here (cançó). Quan el vent acaba arriba el sol del baix. Waters hi ajunta un altre baix amb el mateix riff. Tot seguit Wright toca un ARP i després d'un temps, més parts de guitarra rítmica i la bateria, un minimoog toca tot sol. Després de dos minuts, Wright i Gilmour toquen notes a l'uníson abans que Gilmour faci un solo de guitarra. És l'última vegada que es va fer servir una guitarra lap steel en una cançó de Pink Floyd amb Roger Waters.
  • Part VII (Waters, Gilmour, Wright; de 4:41 à 6:05): conté seccions vocals idèntiques a la part IV. .
  • Part VIII (Gilmour, Wright, Waters; de 6:05 à 9:05): Roger Waters toca una segona guitarra elèctrica.
  • Part IX (Wright, de 9:05 à 12:31): és amb un ritme 4/4. David Gilmour va dir en una entrevista que aquesta part era una marxa fúnebre en honor de Syd Barrett. La bateria és tocada durant la meitat de la part i el teclat toca fins al final, on es pot sentir una part de See Emily Play, una de les composicions de Barrett per a Pink Floyd.

Participants[modifica]

Versions[modifica]

Existeixen dues versions diferents editades en compilacions:

A Collection of Great Dance Songs[modifica]

La versió que es va presentar a A Collection of Great Dance Songs es va tallar, les parts III, V, VI, VIII i IX van ser tretes.

Echoes: The Best of Pink Floyd[modifica]

La versió del recopilatori Echoes: The Best of Pink Floyd també va ser tallada: el solo de guitarra de la part 3 és eliminada, la part 6 és escurçada i les parts 8 i 9 tampoc s'hi van incloure.

Referències[modifica]

  1. Carruthers, Bob. Pink Floyd – Uncensored on the Record (en anglès). Coda Books Ldt, 2011. ISBN 9781908538277. 
  2. Tàrrega, Jordi. «10 opiniones de músicos y periodistas sobre "Shine on You Crazy Diamond" de Pink Floyd» (en castellà). Science of Noise. Rock Magazine, 22-09-2020. [Consulta: 18 agost 2022].
  3. Kirby, Terry. «Syd Barrett: The crazy diamond» (en anglès). The Independent, 11-07-2006. [Consulta: 18 agost 2022].
  4. Palacios, Julian. Syd Barrett & Pink Floyd : Dark Globe. (en anglès). Londres: Plexus Publishing Ltd, 2008. ISBN 978-0-85965-882-9. 
  5. Macan, Edward. Rocking the Classics: English Progressive Rock and the Counterculture. (en anglès). Nova York: Oxford University Press, 1997. ISBN 978-1-60256-066-6. 
  6. Cooper, Gary. «Wish You Were Here songbook» (en anglès). Pink Floyd. [Consulta: 18 agost 2022].
  7. Castaldo, Gino. «Il requiem di David Gilmour "I Pink Floyd? Sono finiti"» (en italià). La Repubblica, 03-02-2006. [Consulta: 18 agost 2022].
  8. «Classic tone: Shine On You Crazy Diamond» (en anglès americà). Guilmourish, 16-11-2008. [Consulta: 18 agost 2022].