Bastó Negre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de càrrec políticBastó Negre
TitularSarah Clarke (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
des del 13 febrer 2018 Modifica el valor a Wikidata
Nomenat permonarca del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Creació1361 Modifica el valor a Wikidata
Lloc webparliament.uk… Modifica el valor a Wikidata
Caricatura de Vanity Fair de l'Almirall Sir Augustus W.J. Clifford, 1r Bt, com a Bastó Negre.

El Senyor Uixer del Bastó Negre (anglès: Gentleman Usher of the Black Rod, habitualment abreujat a Black Rod) és un funcionari dels parlaments a diversos països de la Commonwealth. El càrrec s'originà a la Cambra dels Lords del Parlament del Regne Unit.

Origen[modifica]

El càrrec va crear-se el 1350 mitjançant carta patent reial, tot i que el títol actual data de 1522. El càrrec va ser adoptat per altres països membres del Commonwealth quan adoptaren el sistema de Westminster britànic. El títol deriva del bastó de l'ofici, un bastó de banús amb un lleó daurat al capdamunt, que és el símbol principal de l'autoritat de l'ofici.

El Bastó Negre al Regne Unit[modifica]

Nomenament[modifica]

El Bastó Negre és formalment nomenat per la Corona basant-se en una recerca feta pel Secretari del Parlament, a qui informa. Abans del 2002 el càrrec rotava entre oficials superiors retirats de la Royal Navy, l'Exèrcit i la Royal Air Force. Actualment és públicament anunciat. El Segell Negre és un oficial de l'orde de la Lligacama anglesa, i normalment és nomenat cavaller si encara no ho és. El seu segon és el Yeoman Uixer del Segell Negre

Tasques oficials[modifica]

És responsable, com a representant del Comitè de l'Administració i Treballs, del manteniment dels edificis, serveis i seguretat del Palau de Westminster. Les tasques oficials del Segell Negre també inclouen responsabilitats com a uixer i porter a les trobades de la Molt Noble Orde de la Lligacama; l'assistència personal del Sobirà a la Cambra dels Lords; com a secretari del Lord Gran Camarlenc i com a Sergent d'Armes i Vigilant de les Portes de la Casa, a càrrec de l'admissió d'estranys a la Cambra dels Lords. Tant el Bastó Negre com el seu adjunt, el Yeoman Uixer, han d'estar quan la Cambra dels Lords està reunida i té un paper en la introducció de tots els nous Lords Temporals a la Cambra (però no dels bisbes com a nous Lords Espirituals). El Bastó Negre també procedeix a la detenció de qualsevol Lord culpable del trencament del privilegi o d'altres ofenses parlamentàries, com el desacatament o trastorn o l'alteració dels procediments de la Casa. El seu equivalent a la Cambra dels Comuns és el Serjeant at Arms.

Tasques cerimonials[modifica]

La Maça[modifica]

El Bastó Negre és en teoria responsable de portar la Maça dins i fora de la Cambra pel Portaveu de la Cambra dels Lords (antigament el Lord Camarlenc, actualment el Lord Portaveu, tot i que aquesta tasca està delegada en el Yeoman Uixer i en el Vice Serjeant-at-Arms, o en les ocasions judicials, al segon del Lord Portaveu, el Serjeant-at-Arms Assistent. La maça va ser creada el 1876.

Obertura Estatal del Parlament[modifica]

El Bastó Negre és principalment conegut per la seva part a les cerimònies al voltant de l'Obertura Estatal del Parlament i del Discurs del Tron. Cita als Comuns a assistir al discurs i els acompanya cap als Lords. Com a part del ritual, mentre el Bastó Negre s'apropa a les portes de la Cambra dels Comuns per fer les seves citacions, se li tanquen les portes a la cara (per simbolitzar la independència dels Comuns vers el Sobirà). Llavors el Bastó Negre colpeja la porta 3 vegades amb el seu bastó, i llavors és admès i lliura la citació del monarca per assistir. El ritual deriva de l'intent del rei Carles I de detenir els Cinc Membres el 1642, en el que es veié com un trencament de la Constitució. Aquesta i anteriors accions del monarca portaren a la Guerra Civil. Després de l'incident, la Cambra dels Comuns ha mantingut el seu dret a qüestionar el dret del representant del monarca a entrar a la seva cambra, tot i que no li poden barrar el pas amb autoritat legal.

Als darrers anys, el Bastó Negre ha rebut pulles amistoses en aquesta ocasió anual del portaveu MP laborista Dennis Skinner.[1]

Uixers del Bastó Negre a Anglaterra, Gran Bretanya i el Regne Unit des de 1361[modifica]

Cavallers Uixers del Bastó Negre a Irlanda[modifica]

Prèviament a l'Acta d'Unió de 1800, amb la qual el Regne d'Irlanda s'uní al de Gran Bretanya per formar el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda, també existia un Bastó Negre a la Cambra dels Lords Irlandesa[3]

El Senat d'Irlanda del Nord també va tenir un Bastó Negre durant la seva existència.[12]

Altres uixers al Regne Unit[modifica]

Abans que l'Acta d'Unió de 1707 unís els parlaments anglès i escocès, hi havia un Uixer Hereu del Bastó Blanc que tenia un paper semblant al Parlament d'Escòcia.[13] Aquest càrrec és ocupat actualment pel Reverend Dr. John Armes, Lord Bisbe d'Edimburg, però el càrrec no implica ocupacions.

A tots els ordes de cavalleria britànics existeix la figura de l'Unixer, i cadascun té el seu color:

El Bastó Negre en altres països del Commonwealth[modifica]

De la mateixa manera que al Regne Unit, el Bastó Negre és responsable de detenir qualsevol senador o intrús que destorbi els procediments

Canadà[modifica]

Al Canadà, el Senyor Uixer del Bastó Negre del Senat del Canadà és el més alt càrrec protocol·lari del Parlament del Canadà.

Austràlia[modifica]

Al Senat d'Austràlia també existeix la figura del Bastó Negre. Cada estat bicameral australià (tots llevat de Queensland) té el seu propi Bastó Negre.

Nova Zelanda[modifica]

A Nova Zelanda, on el Consell Legislatiu va ser abolit el 1951, l'uixer del Bastó Negre continua portant els Parlamentaris pel Discurs del Tron. No és un càrrec de plena ocupació.

Referències[modifica]

  1. Black Rod - "I shall miss you, Dennis" - BBC News website, 3 de desembre de 2008
  2. «New appointment as Gentleman Usher of the Black Rod». [Consulta: 3 agost 2013].
  3. El Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda esdevindria el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord al desembre de 1922 després de la separació de l'Estat Lliure d'Irlanda.
  4. «ELLYS, Thomas (1685-1709), of Mitre Court, Inner Temple». History of Parliament online. [Consulta: 11 març 2012].
  5. Peerage and Baronetage of Great Britain and Ireland [Consulta: 10 març 2012]. 
  6. «The Peerage». [Consulta: 12 novembre 2012].
  7. Lodge, John. The Peerage Of Ireland: Or,A Genealogical History Of The Present ..., Volume 4, 1789 [Consulta: 12 novembre 2012]. 
  8. «MONTAGU, George (c.1713-80), of Windsor, Berks.». History of Parliament online. [Consulta: 11 març 2012].
  9. «EDMONSTONE, Archibald (1717-1807), of Duntreath, Stirling.». History of Parliament online. [Consulta: 11 març 2012].
  10. «BERNARD (afterwards BERNARD MORLAND), Scrope (1758-1830), of Nether Winchendon, Bucks». History of Parliament online. [Consulta: 11 març 2012].
  11. Dodsley. The Annual Register 1783 [Consulta: 12 gener 2012]. 
  12. Morton, Grenfell. Home rule and the Irish question. Longman, 1980-01, p. 69. ISBN 978-0-582-35215-5 [Consulta: 27 març 2011]. 
  13. Facts about Edinburgh. The Ellen Payne Odom Genealogy Library Family Tree

Enllaços externs[modifica]