Binocle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Binocular)
Uns enormes binocles usats a l'Armada

El binocle (mot usat generalment en plural, binocles)[1] és un instrument òptic usat per a ampliar la imatge dels objectes distants que hom observa, igual que el monocle i el telescopi, però, a diferència d'aquests, provoca l'efecte d'estereoscòpia en la imatge, i per això és més còmode com a mitjà d'apreciar la distància entre objectes distants, així com per a jutjar i seguir objectes en moviment. Els binocles són coneguts també com a prismàtics en la parla quotidiana.

Els prismàtics posseeixen un parell de tubs. Cada tub conté una sèrie de lents i un prisma, que amplia la imatge per a cada ull i això provoca la estereoscòpia.

Funcionament[modifica]

Binocles

L'ampliació s'assoleix quan la llum travessa cada sèrie de lents. Els prismes corregeixen la imatge col·locant-la en la posició correcta, per mitjà del principi de reflexió interna total, a diferència dels telescopis que la mostren invertida. Tradicionalment, la majoria dels models usen un parell de prismes porro. L'ocular de cada càmera no està alineat amb l'objectiu, i el prisma reflecteix la llum en forma de S cap a l'ocular.

Molts dels models permeten ajustar la distància entre els oculars per adaptar-se a la cara de diferents usuaris. També posseeixen una roda d'enfocament que es gira per enfocar la imatge. Generalment, l'ocular dret té un anell de correcció diòptrica, que es gira per aconseguir la diòptria diferent en l'ocular esquerre i millorar més l'enfocament de la imatge observada amb ambdós ulls.

Classificació dels prismàtics[modifica]

La classificació es basa en el nivell d'ampliació d'imatge i el diàmetre de l'objectiu, amidat en mil·límetres, s'indica amb dos nombres separats per una X. Per exemple, un parell de prismàtics de 12X50 tenen un nivell d'ampliació de 12X i un parell d'objectius de 50 mm de diàmetre.

Els prismàtics de menor abast són de 3X10 i s'usen en els teatres o els circs. Els de 7X50 i 10X50 són per a l'observació amateur casolana. Els de 12X50 fins a 20X50 són per a l'exploració.

També existeixen prismàtics més gran com ara 20X80 o 20X140 i majors, dissenyats per a ser utilitzats només amb trípodes degut al seu elevat pes i augments.

El nivell d'ampliació pràctic és fins a 10X. Els models sostenibles amb les mans són de fins a 20X. Els models superiors a aquest nivell són tan sensibles al moviment que quan se subjecten amb les mans, fins i tot fermament, transmeten tremolors a la imatge observada, provocats pels mínims moviments naturals de les mans. A causa d'això, aquests potents prismàtics han de sostenir-se amb trípodes ferms que absorbeixin la vibració de la mà. Malgrat això, existeixen models que se sostenen amb les mans que per a evitar els tremolors tenen un dispositiu estabilitzador d'imatge.

Usos[modifica]

Binocular turístic que funciona amb monedes

Ús general[modifica]

Els prismàtics portàtils van des de petits lents d'òpera de 3X10, els mateixos que s'utilitzen en alguns espectacles esportius, fins a lents amb 7 a 12 mm de diàmetre que són utilitzats típicament a l'aire lliure. En molts llocs turístics s'han instal·lat binoculars muntats sobre un pedestal que funcionen amb monedes per permetre als visitants obtenir una vista més propera del paisatge visitat.

Observació d'aus[modifica]

L'observació d'aus és un passatemps molt popular entre els amants de la naturalesa. Els binoculars o prismàtics són una eina bàsica en aquesta activitat. Normalment s'utilitzen els prismàtics amb un augment de 7X a 10X.

Caça[modifica]

Els caçadors solen utilitzar els binoculars en el camp per poder veure als animals que estan massa lluny per poder ser detectats a simple vista. S'utilitzen comunament binoculars 8X amb gran lluminositat i de gran abast, molt útils en condicions de poca llum.[2]

Notes[modifica]

  1. No s'ha de confondre binocle, substantiu que identifica un tipus concret d'instrument òptic, amb l'adjectiu genèric binocular, 'que empra tots dos ulls alhora'.
  2. Michael Schoby, Mike Schoby, Successful Predator Hunting, Krause Publications Craft - 2003, pàgines 108-109

Vegeu també[modifica]