Borís Belkin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBorís Belkin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 gener 1948 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Iekaterinburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori de Moscou Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióviolinista Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: f0fed0ad-5597-4274-b326-68ee0e3363e9 Songkick: 2114110 Discogs: 1686153 Allmusic: mn0001787767 Modifica el valor a Wikidata

Borís Davídovitx Belkin, rus: Борис Давидович Белкин (Sverdlovsk, 26 de gener de 1948) és un violinista i professor belga d'origen rus.

Biografia[modifica]

Com a nen prodigi, Borís Belkin va començar la seva formació de violí als sis anys i va fer el seu primer concert amb Kiril Kondraixin quan tenia set anys. Després va estudiar a l'Escola Central de Música del Conservatori de Moscou, amb professors com Iuri Iankelévitx i Féliks Andrievski. Com a estudiant, va fer concerts amb les grans orquestres de la Unió Soviètica; el 1973 va guanyar el primer premi al Concurs Nacional de Violí de la URSS, celebrat a Erevan. No obstant això, no se li va concedir un visat per participar en el Concurs Internacional de violí Niccolò-Paganini del 1971 i 1973 a Itàlia. Frustrat per l'actitud de les autoritats, va demanar un visat per emigrar a Israel el 1974. Es va traslladar a Londres, París i de tornada a Londres. Va conèixer la seva esposa belga en un festival de Yehudi Menuhin a Suïssa, i es va establir a Lieja. El 1990 s'havia convertit en ciutadà belga.[1]

Carrera[modifica]

Des de la seva emigració a Occident el 1974, ha actuat a tot el món amb moltes de les principals orquestres, incloent-hi l'Orquestra Simfònica de Boston, l'Orquestra de Cleveland, l'Orquestra Filharmònica de Berlín, l'Orquestra Filharmònica d'Israel, l'Orquestra Filharmònica de Los Angeles, l'Orquestra de Filadèlfia, l'Orquestra Simfònica de Pittsburgh, l'Orquestra Simfònica de Mont-real, l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, l'Orquestra Reial del Concertgebouw i totes les principals orquestres britàniques.

Boris Belkin ha estat present en moltes produccions televisives: una biografia cinematogràfica de Jean Sibelius, interpretant el seu concert per a violí amb l'Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca i Aixkenazi, amb Bernstein i la Filharmònica de Nova York, interpretant el Concert de Txaikovski, amb Bernstein i l'Orquestra Nacional de França interpretant el Tzigane de Ravel, i amb Haitink i l'Orquestra Reial del Concertgebouw interpretant el concert de violí núm. 1 de Mozart i Paganini.

Els directors amb els quals ha col·laborat són Bernstein, Aixkenazi, Mehta, Maazel, Muti, Ozawa, Sanderling, Rudolf Barxai, Temirkànov, Dohnányi, Dutoit, Gelmetti, Herbig, Tennstedt, Rattle, Haitink, Berglund, Mata, Chung, Hirokami, Fedosséiev, Aronóvitx, Groves, Leinsdorf, Steinberg, Welser-Möst, Làzarev, Símonov i molts altres. El 1997, Isaac Stern va convidar Borís Belkin a actuar amb ell al Festival Miyazaki.

Boris Belkin també es dedica a la música de cambra, i actua amb artistes com Iuri Baixmet, Miša Maiskis i molts altres.

Els moments més destacats de la temporada 2007-2008 inclouen una gira amb la Filharmònica de Sant Petersburg i el seu director, Iuri Temirkànov, una gira a l'Amèrica del Sud, concerts amb l'Orquestra Simfònica de l'NHK a Tòquio i la representació del concert per a violí de Sibelius amb l'Orquestra Simfònica de Sydney i Aixkenazi, concerts a Londres, Berlín, Barcelona i Roma.

Des de 1987, Borís Belkin ha impartit classes magistrals a l'Accademia Musicale Chigiana de Siena (Itàlia) i des del 1997 és membre del professorat del Conservatori de Maastricht, als Països Baixos.[2][3] Janine Jansen fou una de les seves estudiants.

Discografia[modifica]

Els seus altres enregistraments per a Decca inclouen:

Va gravar per al segell discogràfic Denon:

Referències[modifica]

  1. (anglès) Personal Perfectionism;Edward Sainati profiles the Russian violinist Boris Belkin
  2. Boris Belkin[Enllaç no actiu] al web del Conservatori de Maastricht
  3. Boris Belkin Arxivat 2019-03-29 a Wayback Machine. al web de l'Accademia Muiscale Chigiana

Bibliografia[modifica]

  • (anglès) David M. Cummings, Dennis K. McIntire (Ed.): International who's who in music and musician's directory. In the classical and light classical fields. Dotzena edició, 1990/91. International Who's Who in Music, Cambridge, Anglaterra 1991.
  • (francès) Alain Pâris: Dictionnaire des interpretes et de l'interpretation musicale au XX siecle. Éditions Robert Laffont, París 1989.