Camarlenc del Col·legi Cardenalici

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Camarlenc del Col·legi de Cardenals)

El camarlenc del Sacre Col·legi és el tresorer del Col·legi de Cardenals. És el responsable de les propietats, fons i ingressos del Col·legi, celebra la missa de requiem per un cardenal mort i està encarregat del registre de les Acta Consistoralia. El càrrec va ser creat pel Papa Eugeni III el 1150, però no hi ha documentació que provi l'existència abans del pontificat d'Innocenci III, el 1272. La funció del camarlenc va ser extingida el 1995.

Història[modifica]

Ha estat nomenat, cada any, en el primer consistori que segueixi Nadal. Cada cardenal, començant pels cardenals bisbes, era camarlenc per torn, segons el rang d'antiguitat a l'ordre que ocupava i mitjançant la confirmació del Sacre Col·legi. Prenia possessió de la seva dignitat quan, en el mateix consistori, el Papa li donava la borsa de seda porpra, ribetejada en or, que contenia els recriptes de totes les resolucions formulades als consistoris secrets, així com les boles per votar, incloent les que els cardenals feien servir quan es reunien per tractar els seus afers.

Estava encarregat d'administrar les rendes del Sacre Col·legi i de distribuir als cardenals residents a Roma, un cop l'any, la part que els tocava després de la seva assistència a les capelles, consistoris i congregacions. Era ell qui celebrava la missa als funerals dels cardenals i, el 5 de novembre, per l'aniversari dels cardenals difunts.

Sembla que el càrrec va ser creat el 1150 per Eugeni III. Johannes Willebrands va ser el darrer cardenal en ocupar el càrrec. A partir de 1995, el càrrec va ser suprimit (ja no apareixia més a l'Anuari Pontifici.

Llista[modifica]

De 1200 à 1700[modifica]

Des de 1700[modifica]

Enllaços externs[modifica]