Castellà canari

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La parla canària és la manera de parlar el castellà en les Illes Canàries. L'espanyol parlat a Canàries és molt semblant a l'espanyol parlat en Cuba, Puerto Rico, Veneçuela i República Dominicana. Algunes teories la defineixen com una fusió entre la llengua portuguesa i l'espanyol, cada vegada menys notòria degut al fet que, cada vegada, es van assimilant més termes del castellà que substitueixen als lusitans.

Origen[modifica]

La incorporació de les Illes Canàries a la Corona de Castella va començar en el segle XV, amb Enric III, i va acabar amb els Reis Catòlics. Les expedicions per a la seua conquesta van partir, principalment, de ports d'Andalusia pel que entre els colons i conquistadors predominaven els andalusos. També haurà un important contingent colonitzador procedent de Portugal, que en algunes zones arriba a ser bastant superior a l'andalús i al de la resta d'Espanya. En el nord de l'Illa de La Palma probablement encara es parlava portunyol a inicis del segle XX.

La població que habitava les illes abans de la conquesta, genèrica (i incorrectament) coneguts com els guanches, parlava una sèrie de dialectes berbers, utilitzant alguns filòlegs el terme "amazighe insular" per a fer referència a aquestes llengües.

Després de la Conquesta té lloc un procés d'aculturació i substitució lingüística molt forta, desapareixent aquestes llengües quasi per complet en l'arxipèlag, sobrevivint únicament alguns noms de plantes i animals, termes relacionats amb la ramaderia, i nombrosos topònims i antropònims.

A causa de la seua situació geogràfica, les Illes Canàries han influït decisivament en la formació d'altres varietats d'espanyol. És important recordar la influència canària en el desenvolupament de l'espanyol caribeny parlat en Cuba, Puerto Rico, Veneçuela i República Dominicana a causa dels milers de canaris que van emigrar a eixos territoris durant l'època colonial. En l'Estat de Louisiana, Estats Units, es concentra una colònia de descendents d'emigrants canaris, isleños que segueixen mantenint el dialecte canari com llengua vernacla.

Vegeu també[modifica]