Centre Comarcal Lleidatà

De Viquipèdia
Portal del centre, el 2008

Centre Comarcal Lleidatà és una entitat recreativa fundada a Barcelona el dia 4 de novembre de 1927 amb el nom de "Centre de Lleida i les seves comarques". L'actual denominació fou adoptada l'any 1933 com a resultes d'haver absorbit el Casal Lleidatà que havia estat fundat l'any 1929.

L'associació promou diverses iniciatives culturals, com ara cursets de català, d'anglès, de pintura a l'oli, de terrissa o de cant coral. Des del 1956, ha exercit una gran influència cultural amb la publicació d'un butlletí interior mensual, gairebé tot en català, i la celebració de cursets, sessions literàries i exposicions, i alhora va fer una defensa aferrissada de la catalanitat de les terres de Lleida davant els intents de determinades autoritats franquistes de separar la província de Lleida de la resta de Catalunya.

El primer president de l'entitat fou Enric Beleta i Gasull, de 1927 a 1931. L'any 1933, Francesc Macià i Llussà, President de la Generalitat de Catalunya, va visitar l'entitat i amb tal motiu se'l va nomenar President d'Honor, essent el primer amb aquesta distinció.

Un dels períodes de més activitat social fou sota la presidència de l'Eusebi Majós i Pont que va succeir en Trino Balaguer entre els anys 1971 i 1977 aproximadament. En aquest període el Centre Comarcal Lleidatà va donar cobertura a diferents grups de joves que organitzaven activitats culturals i que freqüentment eren qüestionades pel Govern Civil i les autoritats franquistes de l'època.

L'Eusebi Majós sovint va haver de donar explicacions sobre les activitats d'aquests grups de joves al governador civil Martín Villa i també als representants d'altres cases regionals, com la de Galícia, Andalusia o Aragó que no veien amb bons ulls la promoció activa de la cultura catalana que des del Centre Comarcal Lleidatà s'hi feia.

Josep Bellet i Falcó en fou president durant alguns anys de la dècada dels 2000 fins al 2008. A partir del 2009 fins a l'actualitat en Miquel Àngel Gento i Sostres presideix l'entitat[1].

També ha cedit el seu local per a la celebració d'activitats diverses, com la Festa Firefox organitzada per Softcatalà, Vilaweb, Racó Català i Mozilla Europe l'octubre de 2006, per a diversos actes de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya o per a la Festa Antihispanitat organitzada per Racó Català l'octubre de 2007.

Reconeixements[modifica]

Va rebre la Creu de Sant Jordi el 1993 i el 2002 van rebre la Medalla d'or del Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Referències[modifica]

  1. «Centre Comarcal Lleidatà. Butlletí informatiu». Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 10 març 2015].

Enllaços externs[modifica]