Cleomedes d'Astipalea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCleomedes d'Astipalea
Biografia
Naixementsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Astipalea (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióesportista Modifica el valor a Wikidata
Premis

Cleomedes (grec antic: Κλεομήδης, llatí: Cleomedes) va ser un atleta grec d'Astipalea del qual Plutarc i Pausànies recorden una llegenda referida a la 72a olimpíada (492 aC): es diu que llavors va matar el seu rival Icos d'Epidaure en un combat de boxa, i els jutges el van acusar d'haver lluitat de manera deslleial i el van castigar amb la pèrdua del triomf.

Va embogir, i va tornar a la seva illa i per la ràbia va pegar un cop de puny a un pilar que aguantava una escola, i va fer caure el pilar i tota l'escola. Va matar una seixantena de nens. Perseguit pel poble es va haver de refugiar al temple d'Atena i quan els que el perseguien van poder-hi entrar van veure que ja no hi era. Consultat l'oracle per saber què havia passat va respondre "ὕπατος ἡρώων Κλεομήδης Ἀστυπαλαιεύς ὅν θυσίαις τιμᾶθ᾽ ὡς μηκέτι θνητὸν ἐόντα", Cleomedes és el darrer dels herois i li heu de retre culte. Així es va fer.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 109. ISBN 9788496061972.