Vés al contingut

Col·lecció Pere Permanyer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCol·lecció Pere Permanyer
lang=ca
La Col·lecció Pere Permanyer al mNACTEC, tal com estava exposada el 2012 Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscol·lecció privada Modifica el valor a Wikidata
Indústriamotociclisme i Montesa Modifica el valor a Wikidata
Història
FundadorPere Permanyer i Puigjaner Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webmnactec.cat… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Col·lecció Pere Permanyer és una col·lecció privada que aplega gairebé tots els models de motocicleta fabricats per Montesa al llarg de la seva història (incloent-hi prototipus inèdits i exemplars guanyadors de campionats), a més de bicicletes, motors i elements diversos com ara motocultors i persianes automàtiques, tots ells produïts per Montesa.[1] La col·lecció, que reuneix un total de 110 objectes,[2] es complementa amb tota mena de material relacionat amb la marca, des de marxandatge i material publicitari a catàlegs, revistes i filmacions diverses.

Història

[modifica]

Iniciada en vida pel fundador de l'empresa, Pere Permanyer, la col·lecció ha estat mantinguda i augmentada pels seus hereus.[1] S'exposà per primer cop al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) de Terrassa el 2003, dins una exposició temporal anomenada «Viva Montesa» que es mantingué en cartell fins als volts del 2008.[3] L'èxit de la iniciativa va fer que, un cop acabada l'exposició, la família Permanyer cedís la seva col·lecció en dipòsit al mNACTEC.[2]

Des d'aleshores i fins a finals del 2014, la Col·lecció Pere Permanyer formà part de l'«Exposició del transport» (exhibida amb caràcter permanent a la planta baixa del museu), amb totes les motos emmagatzemades en unes grans prestatgeries situades a tocar de la paret. Durant el novembre del 2014, el mNACTEC renovà completament aquest espai expositiu i tornà a organitzar una exposició específica per a la col·lecció, novament sota el títol de Viva Montesa però, aquest cop, amb caràcter permanent.[4]

Exemplars destacats

[modifica]

Dins els abundants exemplars valuosos de la col·lecció, n'hi ha uns quants que destaquen pel fet de ser peces úniques o molt rares. Aquesta n'és una selecció:

La Montesa Bicilíndrica, dins la Col·lecció Pere Permanyer

Exposició "Viva Montesa"

[modifica]
L'exposició Viva Montesa al mNACTEC, a data de 2015

La nova exposició permanent Viva Montesa, inaugurada a les instal·lacions del mNACTEC de Terrassa l'11 de desembre de 2014,[5] presenta la Col·lecció Pere Permanyer en un format atractiu i fa un recorregut per la història de la marca catalana, tot exhibint-ne 67 motocicletes, tres bicicletes i dos motors.[6] A banda dels vehicles, s'hi poden veure diverses imatges i vídeos que ajuden a contextualitzar la mostra, com ara el documental de l'Operació Impala, reportatges històrics sobre les 24 Hores de Montjuïc, els trasllats de la fàbrica, anuncis publicitaris i altres, fins a arribar a la creació de la societat Montesa Honda l'any 1986.[6] D'aquesta darrera firma, se n'exposen també tres models de motocicleta.

L'exposició s'ubica a la planta baixa del museu on, juntament amb la nova mostra temporal «Campions del motociclisme» (que exhibeix indumentària feta servir per diversos campions catalans), s'emmarca en el procés de remodelació del clàssic espai «El transport» del mNACTEC.[7]

L'exposició Viva Montesa s'estructura en els següents àmbits:

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Claret 2003: «Presentacions» p. 5-7
  2. 2,0 2,1 Generalitat de Catalunya 2014: «Col·lecció Pere Permanyer» p. 6
  3. «Museu Pere Permanyer» (en castellà). montesaweb.com, 2005. [Consulta: 10 març 2015].
  4. Generalitat de Catalunya 2014: «Presentació» p. 3
  5. «Exposició permanent. El mNACTEC repassa la història de Montesa des de 1945 a través de 67 models». terrassadigital.cat. Canal Terrassa Vallès, 12-12-2014. Arxivat de l'original el 2 d'abril 2015. [Consulta: 10 març 2015].
  6. 6,0 6,1 «Viva Montesa. Tots els models de motos de la històrica marca catalana». mnactec.cat. mNACTEC, març 2015. [Consulta: 10 març 2015].
  7. «Societat - La Torre - Passió per les dues rodes a Terrassa» (PDF). naciodigital.cat/latorredelpalau. Nació Digital, 12-12-2014. [Consulta: 10 març 2015].

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]