Conjunt de Julia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Conjunt de Julia per a c = (0,285, 0,01)

Un conjunt de Julia és una forma fractal definida sobre el pla complex. Rep el seu nom del matemàtic Gaston Julia. Donada una iteració del pla complex sobre si mateix (una aplicació que transforma punts del pla complex en punts del pla complex), el conjunt de Julia d'aquest sistema es pot definir com el conjunt de punts per als quals els punts propers no presenten un comportament similar sota l'acció repetida de la iteració. En altres paraules, per a cada nombre complex z del pla complex construïm la següent successió:

z0 = z
zn+1 = zn2 + c

si aquesta successió és fitada, llavors z pertany al conjunt de Julia de paràmetre c, que anomenem com Jc; en cas contrari, z no pertany al conjunt de Julia.

A la imatge de la dreta, els punts negres pertanyen al conjunt i els de color no. Els colors donen una indicació de la velocitat amb la qual la successió divergeix: en vermell fosc, al cap de poques iteracions ja se sap que el punt no està en el conjunt; en blanc, la divergència és molt més lenta. Com no es poden calcular infinits valors, és necessari posar un límit, i decidir que si els p primers termes de la successió estan fitats, el punt pertany al conjunt; en augmentar el valor de p es millora la precisió de la imatge.

D'altra banda, se sap que els punts la distància dels quals a l'origen és superior a 2 (és a dir, x2 + y2 > 4) no pertanyen al conjunt. Per tant, n'hi ha prou amb trobar un sol terme de la successió que verifiqui |zn| > 2 per tenir la certesa que c no està en el conjunt. Existeix una relació molt forta entre els conjunts de Julia i el conjunt de Mandelbrot denotat per M, a causa de la similitud de les seves definicions. Si c pertany a M, Jc és connex; en cas contrari, Jc està format per una infinitat de punts aïllats repartits de forma fractal (pols de Cantor). Els conjunts de Julia més complexos són aquells on c es troba just a la frontera de M.

Exemples de conjunts de Julia[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conjunt de Julia