Vés al contingut

Creu nòrdica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Model de creu nòrdica o escandinava
Banderes amb la creu nòrdica: bandera de Finlàndia, Islàndia, Noruega, Suècia i Dinamarca.

La creu nòrdica (sovint anomenada impròpiament també creu escandinava) és un senyal que es troba a les banderes dels països nòrdics. Es tracta d'una creu descentrada, amb el braç vertical desplaçat cap a l'esquerra.

Aquesta creu descentrada, com la que es veu a la dreta, es troba a les banderes dels estats nòrdics: Dinamarca, Noruega, Suècia, Finlàndia i Islàndia, i de territoris autònoms com Åland o les illes Fèroe.

Una decoració i una correcció d'un efecte òptic[modifica]

La creu nòrdica és una creu grega de quatre branques iguals o més o menys iguals, amb la branca situada a la part flotant prolongada exageradament per tal de crear un efecte decoratiu i per corregir l'efecte òptic que la faria ser més curta perquè és la que es mou més a causa del vent.

Totes aquestes banderes nòrdiques tenen una altra particularitat de la mateixa natura: els pavellons i les banderes d'estat tenen la part flotant tallada en dues o tres cues. En les banderes amb tres cues, la cua central porta la branca prolongada de la creu. Però sobre la bandera de dues cues, només el camp és exageradament prolongat a la part flotant, la creu no té la prolongació exagerada en la branca flotant i retroba un aspecte més pròxim d'una autèntica creu grega.

Les banderes navals són generalment quadrades i la creu és una autèntica creu centrada i perfectament grega, és a dir, amb les quatre branques iguals, sense branca flotant exagerada.[1]

És per aquesta raó que no es pot parlar d'una creu original i específica, de creu escandinava o de creu llatina amagada, ja que només és una adaptació de la creu grega habitual amb un suport específic que és un allargament que flota al vent.

La descentrada envers el fust, un fenomen freqüent[modifica]

El fet que un disseny d'una bandera estigui descentrat envers el fust de les banderes nòrdiques per tal de corregir un efecte òptic es troba en moltes altres banderes del món:

Banderes dels estats nòrdics[modifica]

Dinamarca[modifica]

Finlàndia[modifica]

Islàndia[modifica]

Noruega[modifica]

Suècia[modifica]

No estatals[modifica]

Banderes nòrdiques sense creu[modifica]

Banderes amb la creu nòrdica de la resta del món[modifica]

Alemanya[modifica]

Les banderes nòrdiques a Alemanya s'han fet servir històricament per al·ludir als orígens "nòrdics" de la nació germànica. Les propostes es duren a terme, sobretot, tant en 1919 i 1948, després de Primera Guerra Mundial i II Guerra Mundial, respectivament. Avui en dia, la creu nòrdica és una característica d'algunes banderes de ciutat i de districtes.

Brasil[modifica]

Catalunya[modifica]

Colòmbia[modifica]

Estònia[modifica]

Letònia[modifica]

Lituània[modifica]

Croàcia[modifica]

Estats Units d'Amèrica[modifica]

França[modifica]

Geòrgia[modifica]

Macedònia[modifica]

Països Baixos[modifica]

Paraguai[modifica]

Regne Unit[modifica]

Les banderes nòrdiques al Regne Unit, principalment a Escòcia, s'han utilitzat per al·ludir a l'herència escandinava introduïda a les illes durant l'Era dels vikings.

Rússia[modifica]

Sud-àfrica[modifica]

Tonga[modifica]

Ucraïna[modifica]

Altres[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Creu nòrdica
  1. «Dibuix d'Antonio Martins a Flags of the World». [Consulta: 24 novembre 2016].
  2. Els suecs de Finlàndia consideren la bandera finlandesa com la seva bandera nacional, tot i que de vegades també usen aquesta de més a més. El vermell i el groc de la bandera són usats de tant en tant com els colors simbòlics dels suecs de Finlàndia. Aquesta havia estat una de les candidates a esdevenir la bandera de Finlàndia, Noruega i Groenlàndia.
  3. «Grand Duchy of Oldenburg 1815-1918 (Lower Saxony, Germany)».
  4. «Georgian Orthodox Church». Flags of the World. [Consulta: 24 novembre 2016].
  5. «Fotografia de la bandera». DRONI.GE. [Consulta: 24 novembre 2016].
  6. «Interfrisian flag» (en anglès). Groep fan Auwerk. [Consulta: 1r desembre 2015].
  7. «South Uist». Flags of the World. [Consulta: 22 novembre 2016].
  8. «Flag of Barra». Flying Colours. [Consulta: 22 novembre 2016].
  9. «Official Website of the Technocratic People's Republic of Vinnland» (en anglès). [Consulta: 24 novembre 2016].