Creu nòrdica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La creu nòrdica de la bandera de Finlàndia

La creu nòrdica (sovint anomenada impròpiament també creu escandinava) és un senyal que es troba a les banderes dels països nòrdics. Es tracta d'una creu descentrada, amb el braç vertical desplaçat cap a l'esquerra.

Aquesta creu descentrada, com la que es veu a la dreta, es troba a les banderes dels estats nòrdics: Dinamarca, Noruega, Suècia, Finlàndia i Islàndia, i de territoris autònoms com Åland o les illes Fèroe.

Una decoració i una correcció d'un efecte òptic[modifica | modifica el codi]

La creu nòrdica és una creu grega de quatre branques iguals o més o menys iguals, amb la branca situada a la part flotant prolongada exageradament per tal de crear un efecte decoratiu i per corregir l'efecte òptic que la faria ser més curta perquè és la que es mou més a causa del vent.

Totes aquestes banderes nòrdiques tenen una altra particularitat de la mateixa natura: els pavellons i les banderes d'estat tenen la part flotant tallada en dues o tres cues. En les banderes amb tres cues, la cua central porta la branca prolongada de la creu. Però sobre la bandera de dues cues, només el camp és exageradament prolongat a la part flotant, la creu no té la prolongació exagerada en la branca flotant i retroba un aspecte més pròxim d'una autèntica creu grega.

Les banderes navals són generalment quadrades i la creu és una autèntica creu centrada i perfectament grega, és a dir, amb les quatre branques iguals, sense branca flotant exagerada: [1]

És per aquesta raó que no es pot parlar d'una creu original i específica, de creu escandinava o de creu llatina amagada, ja que només és una adaptació de la creu grega habitual amb un suport específic que és un allargament que flota al vent.

La descentrada envers el fust, un fenomen freqüent[modifica | modifica el codi]

El fet que un disseny d'una bandera estigui descentrat envers el fust de les banderes nòrdiques per tal de corregir un efecte òptic es troba en moltes altres banderes del món:

Banderes dels estats nòrdics[modifica | modifica el codi]

Banderes de les regions autònomes[modifica | modifica el codi]

Altres banderes nòrdiques[modifica | modifica el codi]

Cal notar que la majoria d'aquestes banderes no han estat oficialment adoptades i el seu ús és limitat.

Dinamarca[modifica | modifica el codi]

Finlàndia[modifica | modifica el codi]

  1. Dibuix per Antonio Martins a FOTW (Flags of the world) http://www.crwflags.com/fotw/images/n/no~j.gif
  2. Els suecs de Finlàndia consideren la bandera finlandesa com la seva bandera nacional, tot i que de vegades també usen aquesta de més a més. El vermell i el groc de la bandera són usats de tant en tant com els colors simbòlics dels suecs de Finlàndia. Aquesta havia estat una de les candidates a esdevenir la bandera de Finlàndia, Noruega i Groenlàndia.

Islàndia[modifica | modifica el codi]

Noruega[modifica | modifica el codi]

Suècia[modifica | modifica el codi]

Banderes amb Creu nòrdica a les Illes Britàniques[modifica | modifica el codi]

Les banderes amb creu nòrdica a les Illes Britàniques són usades per fer una al·lusió a una herència nòrdica o gaeliconordica. Moltes no són oficials.

Banderes amb creu nòrdica de la resta del món[modifica | modifica el codi]

Banderes nòrdiques sense creu[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Creu nòrdica Modifica l'enllaç a Wikidata