Dany Robin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDany Robin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Danielle Robin Modifica el valor a Wikidata
14 abril 1927 Modifica el valor a Wikidata
Clamart (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 maig 1995 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
14è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementeri de de Montfort-l'Amaury Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatoire de Paris
Cours Simon Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, actriu de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1945 Modifica el valor a Wikidata –  1969 Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeGeorges Marchal (1951–1969) Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0732184 Allocine: 2760 Allmovie: p60733 TMDB.org: 24364
Discogs: 3165552 Find a Grave: 13741003 Modifica el valor a Wikidata

Dany Robin (Clamart, 14 d'abril de 1927 - París. 25 de maig de 1995) va ser una actriu francesa, "Petite fiancée de la France" a la postguerra, es va convertir en una de les principals vedettes femenines de la dècada de 1950. Va ser la protagonista femenina de Topaz (1969) i considerada com l'última « rossa hitchcockiana » de la història del cinema.

Biografia[modifica]

Primer premi de dansa al Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París el 1943, va entrar a la tropa de Roland Petit. Primer premi de comèdia al Conservatori d'Art Dramàtic, Dany Robin va ser el tipus d'ingènua dels anys cinquanta.

Comença al cinema amb una pel·lícula de Marc Allégret, Lunegarde. Descoberta el 1943 per Marcel Carné, fa un paper secundari a Les Portes de la nuit. Però va ser amb El silenci és d'or de René Clair amb el que va obtenir l'estatus d'estrella.

Va tornar al costat de Louis Jouvet a Les amoureux sont seuls au monde d'Henri Decoin el 1947, a Une histoire d'amour de Guy Lefranc el 1951, i el 1953, al costat de Jean Marais a dues comèdies : Les Amants de minuit i Julietta. El públic s'enamorà de la jove gitana que interpreta el 1954, a Cadet Rousselle d'André Hunebelle.

Dany Robin va posar fi a la seva carrera cinematogràfica després d'un últim paper ambigu a Topaz d'Alfred Hitchcock el 1969: interpreta l'esposa d'un agent secret (Frederick Stafford) i la mare d'una nena (Claude Jade) casada amb un periodista (Michel Subor) i també la mestressa d'un periodista (Michel Piccoli). Va fer la seva última aparició als escenaris, durant l'estiu de 1994, amb el le Bal des voleurs, una peça de Jean Anouilh, en el marc del festival d'Anjou.

Ha estat casada durant molts anys amb l'actor Georges Marchal, amb qui té dos fills: Frédérique i Robin. La parella es va separar el 1968. No es troben allunyats l'un de l'altre al cementiri de Montfort-l'Amaury a Yvelines, el poble on van viure molt de temps en un castell del segle xviii, que mai van deixar de restaurar.

Dany Robin es va casar per segon cop amb Michael Sullivan, l'empresari irlandès dels primers James Bond. Els dos van morir arran del foc al seu apartament de París, a la 8 rue du Commandant-Schloesing, a sobre del cementiri de Passy. Estan enterrats junts al cementiri de Montfort-l'Amaury.[1][2]

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Referències[modifica]