Diagrama de barres

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
diagrama de barres vertical

El diagrama de barres o gràfic de barres, és la representació mitjançant barres horitzontals o verticals (llavors també conegut com a diagrama de columnes) d'unes dades determinades i poder-les comparar de forma visual, perquè qui les vegi, pugui reconèixer fàcilment patrons o tendències.

Funcionament[modifica]

Normalment s'utilitzen barres rectangulars de longituds proporcionals als valors que representen. Els gràfics de barres són emprats per comparar diferents valors. L'orientació de les barres tant pot ser horitzontal com vertical. El punt més important a tenir en compte sobre les gràfiques de barres, és la longitud o l'altura de les seves barres. A major altura o longitud, major serà el seu valor o freqüència.

Habitualment es presenten les variables categòriques i numèriques, agrupades en intervals i categories. Consisteix en un eix vertical creuat per un eix horitzontal, escalats en funció dels valors que volem representar. Les barres, representen les freqüències dels diferents valors d'una variable o simplement els diferents valors en si mateix. Els nombres a l'eix de la X d'un diagrama de barres, s'anomena escala.

Tipus de gràfics de barres[modifica]

Hi ha tres tipus de gràfics de barres que s'utilitzen per a mostrar dades de sèries de temps:

  • Diagrama de barres verticals
  • Diagrama de barres horitzontals o de columnes

Aquests tres tipus de gràfics, funcionen força bé quan es necessita comparar els valors entre si. Val a dir, que les comparacions d'aquestes dades, sempre queden millor representades de forma vertical.

Diagrama de barres verticals[modifica]

Diagrama de barres verticals

S'utilitzen quan es mostren segments d'informació. Són molt útils per a dades temporals. L'espai per a les etiquetes a l'eix de les x és petit, però ideal per a posar-hi els anys, minuts, hores, mesos...

També hi ha el diagrama de barres vertical doble (o agrupat), que és un altre mètode eficaç per comparar conjuntament, dades sobre els mateixos llocs o elements a analitzar. Aquest tipus de gràfic dona 2 o més valors d'informació per a cada element a l'eix de les x en lloc de només 1 com en el cas de les gràfiques verticals simples. Això ens permet fer comparacions directes al mateix gràfic per grups d'edat, sexe, raça o qualsevol altra cosa que es vulga comparar. S'ha de tenir en compte de no agrupar massa conjunts de dades, ja que sinó la gràfica es pot convertir en un gràfic desorganitzat i confús de llegir.

Una clara desavantatge dels gràfics de barres verticals, és que està limitat d'espai per a text etiquetat al peu de cada barra. Quan les etiquetes de categoria en el gràfic són massa llargues, pot ser millor fer servir un diagrama de barres de tipus horitzontal per tal de mostrar millor la informació.

Diagrama de barres horitzontals[modifica]

Diagrama de barres horitzontals

El diagrama de barres horitzontals utilitza l'eix y (l'eix vertical) per a les etiquetes. Hi ha més espai perquè s'ajusti a les etiquetes de teste per a les variables categòrica a l'eix y.

Un diagrama de barres horitzontal doble o de grup, és similar al de barres verticals doble o de grup que hem vist abans, i s'utilitzarà quan les etiquetes són massa llargues que a posar a l'eix x. Un diagrama de barres horitzontals pot ser més eficaç que un gràfic de línies, quan hi ha menys període o segments de dades. Si es vol comparar més de 9 o 10 elements, és millor fer servir un gràfic lineal.

Altres tipus de diagrames de barres[modifica]

Hi ha altres tipus de diagrames de barres que ens podem trobar. La piràmide de població és una aplicació especial d'un diagrama de barres doble.

El diagrames de barres apilades, és una eina d'anàlisi de dades preliminars utilitzada per a mostrar segments de totals. El diagrama de barres apilat pot ser molt difícil d'analitzar si es donen massa dades a cada pila.

Una altra raó per la qual no s'utilitzen massa aquestes gràfiques, és que poden representar una imatge diferent per a la que estaven dissenyats, i per tant, poden resultar enganyoses per algú que no llegeixi curosament el gràfic.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diagrama de barres Modifica l'enllaç a Wikidata