56a Divisió (Exèrcit Popular de la República)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Divisió Bellvís)
Infotaula unitat militar56a Divisió
Tipusdivisió militar Modifica el valor a Wikidata
Data de llevaabril de 1938
Dissoluciómarç de 1939
País Segona República Espanyola
Branca Exèrcit Popular de la República
Comandants
Oficials destacatsRicardo Gómez García
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

La 56a Divisió va ser una de les divisions de l'Exèrcit Popular de la República que es van organitzar durant la Guerra Civil espanyola sobre la base de les Brigades Mixtes. Va estar composta per unitats pertanyents al Cos de Carrabiners.

Història[modifica]

Anteriorment una divisió al front del Nord ja havia emprat aquesta numeració.[n. 1]

La unitat va ser creada a l'abril de 1938, inicialment com a Divisió «Bellvís» o Divisió «C», fins que finalment va adoptar la seva denominació definitiva.[2] Va estar composta per les brigades mixtes 3a, 56a i 179a —algunes estaven formades per carrabiners—.[3] La divisió va quedar adscrita al XII Cos d'Exèrcit,[4] que constituïa la reserva de l'Exèrcit de l'Ebre. A l'agost les brigades mixtes 3a i 179a van participar en un fallit atac sobre Vilanova de la Barca, en el front del Segre; posteriorment van intervenir als combats de Seròs.[2] Per part seva, la 56a BM va estar desplegada en el front de l'Ebre, participant al novembre en l'ofensiva republicana sobre el cap de pont de Seròs.

El desembre de 1938, al començament de la campanya de Catalunya, la divisió va tenir un mal acompliment i davant l'atac enemic es va retirar de les seves posicions,[5] quedant pràcticament dispersada.[6] A conseqüència d'això el comandant de la divisió, Ricardo Gómez García, hauria estat rebaixat i posat al comandament d'una unitat menor.[7][n. 2] El gener de 1939, en plena retirada republicana, va ser assignada breument al XV Cos d'Exèrcit[9] i al XXIV Cos d'Exèrcit.

La unitat resultaria destruïda durant la campanya de Catalunya.

Comandaments[modifica]

Comandants
Caps d'Estat Major

Notes[modifica]

  1. Aquesta divisió, manada per tinent coronel Francisco Buzón Llanes,[1] havia heretat l'historial de l'antiga 7a Divisió asturiana. Assignada al XVI Cos d'Exèrcit, va tenir un historial molt curt ja que seria dissolta després de la batalla de Santander —durant la qual va sofrir un greu crebant—.
  2. El comandament de la unitat passaria al major de milícies Hermenegildo Roca Oliver, antic comandant de la 24a Divisió.[8]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Cabrera Castillo, Francisco. Del Ebro a Gandesa. La batalla del Ebro, julio-noviembre 1938. Almena, 2002. 
  • de Pablo, Santiago. El papel de los corresponsales en la guerra civil española. Homenaje a George Steer. Gernika-Lumoko Udala, 2003. 
  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid, Almena, 1999. 84-922644-7-0. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La Campaña de Cataluña. Madrid: San Martín, 1979. 
  • Martínez Reverte, Jorge. La caída de Cataluña. Barcelona: Crítica, 2006. 
  • Salas Larrazábal, Ramón. Historia del Ejército Popular de la República. La Esfera de los Libros, 2006. ISBN 84-9734-465-0. 
  • Talón, Vicente. Memoria de la guerra de Euzkadi de 1936. III, 1988. 
  • Zaragoza, Cristóbal. Ejército Popular y Militares de la República, 1936-1939. Barcelona: Ed. Planeta, 1983.