Desengany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dodsworth)
Infotaula de pel·lículaDesengany
Dodsworth Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióWilliam Wyler Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSamuel Goldwyn Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióRichard Day Modifica el valor a Wikidata
GuióSidney Howard Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlfred Newman Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRudolph Maté Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeDaniel Mandell Modifica el valor a Wikidata
ProductoraSamuel Goldwyn Productions Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUnited Artists Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1936 Modifica el valor a Wikidata
Durada101 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeNova York Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama, pel·lícula basada en una obra literària i cinema romàntic Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióParís Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0027532 Filmaffinity: 111165 Allocine: 59409 Rottentomatoes: m/dodsworth Letterboxd: dodsworth Allmovie: v14183 TCM: 73332 TV.com: movies/dodsworth AFI: 4065 TMDB.org: 31507 Modifica el valor a Wikidata

Desengany (títol original, Dodsworth) és una pel·lícula produïda per Samuel Goldwyn, dirigida per William Wyler i protagonitzada per Walter Huston, Ruth Chatterton, Paul Lukas i Mary Astor.[1] La pel·lícula va guanyar l'Oscar al millor disseny de producció (Richard Day) en la novena edició dels Oscars i a més fou nominada en sis categories més.[2] Basada en la novel·la homònima de Sinclair Lewis adaptada per Sidney Howard,[3] es va estrenar el 18 de setembre del 1936[4] obtenint uns beneficis entorn el milió de dòlars.[5] Està doblada al català.[6]

Argument[modifica]

Sam Dodsworth afronta la venda de la seva exitosa fàbrica de cotxes amb tristesa i expectació. Després d'anys de treball dur, ell i la Fran, la seva dona planegen fer un llarg viatge per Europa. Fran es considera massa jove i vibrant per allotjar-se en una petita ciutat com Zenith amb amics comuns com Matey i Cubby Pearson, i està molt interessada en escalar socialment mentre que Sam és realista i gaudeix de la vida senzilla. Deixant la seva filla casada Emily, naveguen cap a Europa en un vaixell de luxe on Fran coqueteja amb el capità Locket. Sam pensa que és degut a l'excitació pel canvi i es preocupa, tot i que no li agraden els nous amics europeus que fa Fran.

Més tard ella comença una aventura amb Arnold Iselin, i Sam marxa cap a casa amb l'esperança que aviat recuperi la raó. La seva aventura amb Iselin fracassa i ella decideix tornar amb Sam, però amb la condició que es quedin a Europa. La parella es distancia sobretot després que amb el naixement del nadó d'Emily augmenti la por de Fran a envellir. Ella comença una altra aventura a Viena amb Kurt von Obersdorf, un noble jove però empobrit. Fran demana el divorci a Sam i ell decideix viatjar sol per Europa.

A Nàpols Sam retoba Edith Cortwright, una divorciada amable i atractiva que havia conegut durant el viatge a Europa. Edith convida Sam a dinar a la seva vil·la i en veure’l tan infeliç el convida a quedar-se. Mentrestant, la mare de Kurt es nega a donar-li permís per casar-se amb Fran ja que és una dona gran. Deprimida, Fran demana a Sam que torni just quan ell demana a Edith que es casi amb ell. Torna amb Fran però just quan estan a punt d'embarcar cap a Amèrica, els comentaris maliciosos d’ella sobre el seu amic Matty fan que s’adoni que ja no l'estima i l’abandona per retrobar-se amb Edith.

Repartiment[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[2][modifica]

Nominacions[2][modifica]

El 1990 el National Film Registry de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units la va seleccionar per a la seva preservació a causa del seu interès cultural, històric o estètic.[7]

Referències[modifica]

  1. Hischak, Thomas S. American Literature on Stage and Screen: 525 Works and Their Adaptations (en anglès). McFarland, 2014-01-10, p. 57. ISBN 978-0-7864-9279-4. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «The 9th Academy Awards | 1937» (en anglès). Academy of Motion Picture Arts and Sciences. [Consulta: 21 març 2022].
  3. Miller, Gabriel. William Wyler: The Life and Films of Hollywood's Most Celebrated Director (en anglès). University Press of Kentucky, 2013-06-05, p. 83. ISBN 978-0-8131-4211-1. 
  4. Madsen, Axel. William Wyler: The Authorized Biography (en anglès). Open Road Media, 2015-03-17. ISBN 978-1-5040-0860-0. 
  5. Balio, Tino. Grand Design: Hollywood as a Modern Business Enterprise, 1930-1939 (en anglès). University of California Press, 1995, p. 206. ISBN 978-0-520-20334-1. 
  6. «Desengany». ésAdir > Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. [Consulta: 21 març 2022].
  7. «Complete National Film Registry Listing» (en anglès). National Film Preservation Board - Library of Congress of USA. [Consulta: 21 març 2022].

Enllaços externs[modifica]