Efecte Föhn

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Efecte Föhn. L'orografia obliga la massa d'aire a ascendir, condensant el vapor d'aigua i donant lloc a pluges. A sotavent l'aire, ja sec, descendeix ràpidament augmentant la pressió atmosfèrica i la temperatura.

L'Efecte Föhn, de vegades transcrit Foehn per la seva pronúncia alemanya, és el terme internacional amb què és conegut el fogony, un vent càlid i sec que bufa a sotavent d'una serralada. El Föhn va ser descrit per primera vegada al Tirol, on li van donar aquest nom.

Fonament físic[modifica | modifica el codi]

Per entendre el fonament físic cal conèixer, comprendre i aplicar la funció matemàtica que descriu la Llei dels gasos ideals. En trobar un obstacle muntanyenc, els vents (l'aire) són obligats a ascendir pel vessant de sobrevent. Aquest ascens va acompanyat d'una davallada de la pressió atmosfèrica i això provoca la condensació de la humitat continguda en l'aire. En conseqüència, formen núvols o boires que produeixen precipitacions, que els fan perdre la humitat a la vegada que la condensació del vapor d'aigua allibera calor.

En baixar pel vessant oposat són escalfats considerablement, ja que en tornar a augmentar la pressió atmosfèrica recuperen la calor perduda en l'expansió i es comporten com a vents secs i càlids. Si a més, són vents procedents del sud, com passa als Alps, l'efecte és encara més pronunciat.

Efectes[modifica | modifica el codi]

Sota els efectes d'un vent de tipus Föhn augmenten molt la temperatura i l'evaporació, mentre que disminueix la humitat. Acostuma a produir incendis i la fosa de la neu, i afecta profundament els éssers vius, sobretot les plantes.

Aquest vent no és exclusiu de les regions que exemplificarem posteriorment, sinó que a gairebé totes les contrades muntanyenques del món bufa un dia o altre.

Així mateix els Föhn propicien una ràpida propagació dels incendis. Això va ocórrer, per exemple, el 1941 en la ciutat de Santander (Cantàbria), on un fort vent sec del sud va propagar un devastador incendi que va arrasar gran part de la capital càntabra.

Casos[modifica | modifica el codi]

  • Aquest efecte climàtic es pot apreciar clarament, a la península Ibèrica, a la Serralada Cantàbrica així com en la Serra de Gredos o en els Pirineus.
  • El vent de Ponent, quant baixa de la Meseta i arriba a la zona del País Valencià pateix una pujada de la temperatura (deguda a l'aument adiabatic de la pressió) típica de l'efecte Foehn, on arriba com un vent molt sec i calent, provocant fortes ones de calor durant l'estiu. A l'hivern, per contra, proporciona agradables temperatures.
  • L'efecte pot apreciar-se amb més agressivitat en la zona sud-est de la península Ibèrica, en els cims de Serra Nevada, ja que obliguen a ascendir l'aire humit provinent de la vall del Guadalquivir, descarregant tota la humitat en forma de pluja i al superar aquest relleu descendeix augmentant la seva temperatura formant el desert de Tavernes a Almeria i l'altiplà granadí de Guadix, zones on les precipitacions no superen els 150 mm a l'any.
  • Al mateix temps la Serra Alhamilla aïlla el desert de Tavernes pel seu flanc est, provocant de nou l'efecte Föhn i impedint l'arribada de masses humides del proper mar mediterrani. Aquests vents, també anomenats vents terrales, poden donar lloc a temperatures de 30°C en tot just qüestió d'hores i se'ls coneix com "menjadors de neu" per la seva capacitat per a fondre-la ràpidament i produir allaus. Aquesta facultat es basa no solament en l'alta temperatura, sinó també per la baixa humitat relativa de la massa d'aire.
  • A les valls alpines del Rin i del Roine hi arriba quan s'estableix un sistema d'altes pressions al nord dels Alps. Hi és freqüent a la primavera, i a l'hivern hi duu els dies de temperatures més suaus.
  • A la part oriental dels Andes (Argentina), a les províncies de Mendoza, San Juan i altres, s'anomena Zonda.

Noms atribuïts aquest vent[modifica | modifica el codi]

Rep noms locals molt diversos:

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Efecte Föhn Modifica l'enllaç a Wikidata