El Polític

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Plato's Academy mosaic from Pompeii.jpg
Part de la sèrie:
Els diàlegs de Plató
Primers diàlegs:
ApologiaCàrmidesCritó
EutífronAlcibíades I
Hípies majorHípies menor
LaquesLisis
Transitoris i diàlegs mitjans:
CràtilEutidemGòrgies
MenexenMenóFedó
ProtàgoresEl banquet
Diàlegs mitjans posteriors:
La RepúblicaFedre
ParmènidesTeetet
Últims diàlegs:
TimeuCríties
El SofistaEl Polític
FilebLleis
Obres d'autenticitat dubtosa:
Axioc - Alcione
ClitofontEpínomis - Erixias
DemòdocCartesHiparc
MinosRivals d'amorSísif
Alcibíades IITèages

El Polític o Politikos en grec i Politicus en Llatí, és l'últim d'un conjunt de quatre diàlegs de Plató. És precedit per Parmènides, Teetet i El Sofista.

Al text hi observem una discussió entre Sòcrates, el matemàtic Teodor, un altre estudiant anomenat Sòcrates (a qui es refereix com a "Jove Sòcrates"), i un filòsof desconegut que exposa les idees del polític. Aquest filòsof és un estranger provinent de Elea al quin en diferents versions sel coneix com a "el visitant".

El text en si és la continuació del diàleg el Sofista, el qual mostra una conversa entre Sòcrates, Teetet i el visitant.

D'acord amb John M. Cooper, la intenció d'aquest escrit és la d'explicar que el comandament o poder polític necessita un tipus especialitzat de coneixement.[1] El polític era qui posseïa aquest coneixement per a governar correctament i justament, a més de representar els millors interessos dels seus ciutadans. El diàleg mostra que els polítics han d'estar governats per aquest coneixement o gnosi. Aquesta proposta està dirigida contra aquells qui, d'acord amb el visitant, governen actualment. Aquells qui donen l'aparença de posseir aquest coneixement, però en realitat aquestes persones són només sofistes o imitadors.

Pel que el visitant o estranger afirma, un sofista és aquell que no coneix la forma correcta de fer les coses, però que aparenta davant els altres que si. L'ideal de l'estranger de com s'arriba a aquest coneixement per a governar és a través de divisions socials. El visitant s'esforça a especificar on i per què, tals divisions són necessàries de tal manera que es pugui governar apropiadament als ciutadans.


Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Cooper and Hutchinson. "Introduction to Politikos".


Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Diàlegs, vol. XVI (El Polític), intr. i trad. de Manuel Balasch, Barcelona, Fundació Bernat Metge, 1997.
  • Cooper, John M. and Hutchinson, D. S. (eds.) Plato: Complete Works. Hackett Publishing Co. Inc., 1997. ISBN 0-87220-349-2
  • Platón (1988). Diálogos. Obra completa. Volumen V: Parménides, Teeteto, Sofista, Político. Introducción, traducción y notas de Ma. Isabel de Santa Cruz, Álvaro Vallejo Campos, Néstor Luis Cordero. Madrid: Editorial Gredos.