Vés al contingut

Fileb

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Part de la sèrie:
Els diàlegs de Plató
Primers diàlegs:
ApologiaCàrmidesCritó
EutífronAlcibíades I
Hípias majorHípias menor
LaquesLisis
Transitoris i diàlegs mitjans:
CràtilEutidemGòrgias
MenexenMenóFedó
ProtàgorasEl convit
Diàlegs mitjans posteriors:
La RepúblicaFedre
ParmènidesTeetet
Últims diàlegs:
TimeuCrítias
El SofistaEl Polític
FilebLleis
Obres d'autenticitat dubtosa:
Axíoc - Alcíone
ClitofontEpínomis - Eríxias
DemòdocCartesHiparc
MinosRivals d'amorSísif
Alcibíades IITèages

Fileb (grec: Φίληβος, llatí: Philebus), 360-347 aC, és un dels últims diàlegs de l'antic filòsof grec Plató. Sòcrates és l'orador principal al Fileb, a diferència d'altres darrers diàlegs. Els altres oradors són Fileb i Protarc.[1]

Pàgina de Fileb del més antic manuscrit del Codex Clarkianus (895) conservat a Oxford

Les preocupacions centrals del diàleg són sobre el valor relatiu del plaer i del coneixement, i produeix un model per pensar com es desenvolupen les estructures complexes. Sòcrates comença amb un resum de les dues parts del diàleg:

« Fileb deia que el gaudi i el plaer i delit, i la classe de sentiments semblants a aquests, són un bé en cada ésser viu, mentre que jo sostinc, que no aquestes, sinó la saviesa i la intel·ligència i la memòria, i els seus afins, i la correcta opinió i el raonament veritable, són millors i més desitjable que el plaer per a tots els que són capaços de participar en aquests, i que per a tots aquells que estan o arribin a ells, són les més avantatjoses de totes les coses.[2] »

Però després n'acaba considerant com a insatisfactòries totes dues, raonant que la vida bona de veritat n'és una barreja mesurada i assenyada de les dues (el plaer i el coneixement). Generalment, es considera que aquest diàleg conté menys humor que els diàlegs anteriors, i posa èmfasi en la filosofia i l'especulació sobre el teatre i la poesia.[3][4]

Edicions i traduccions de Fileb[modifica]

català

bilingüe grec-català
  • Balasch i Recort, Manuel (trad.). Joan Crexells i Vallhonrat (ed.). Diàlegs: Fileb (en grec antic i català). Volum 17 de Diàlegs, Volum 305 de Escriptors grecs: Text i traducció. 2a edició. Barcelona: Fundació Bernat Metge, 1997, p. 189 (Col·lecció Catalana dels clàssics grecs i llatins). ISBN 9788472252431. 
anglesa[6]
  • Jowett, Benjamin (intro, comentari i traducció). Philebus (ebook de franc) (en anglès). Seattle: The World Wide School, 1999 [Consulta: 12 juny 2010].  Arxivat 2007-03-11 a Wayback Machine.
grega

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Schoffield, 2002, p. 419.
  2. Fileb, capítol 5
  3. Fileb, capítol 1
  4. Schofield, 1998.
  5. «Edicions de la Ela Geminada - Fileb». [Consulta: 20 abril 2019].
  6. Per a una llista completa de les edicions disponibles al web vegeu: «Philebus by Plato». Project Gutenberg.