Teodor de Cirene

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Teodor Ateu.
Infotaula de personaTeodor de Cirene
Biografia
Naixement(grc) Θεόδωρος Modifica el valor a Wikidata
465 aC Modifica el valor a Wikidata
Cirene Modifica el valor a Wikidata
Mort398 aC Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Cirene Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata
AlumnesPlató, Teetet d'Atenes i Leodamant de Tasos Modifica el valor a Wikidata

Teodor de Cirene (grec antic: Θεόδωρος) (Cirene, 465 aC - Cirene, 398 aC) fou un filòsof pitagòric grec del temps de Pèricles (segle v aC), nadiu de Cirene.[1]

Segons Procle fou una mica més jove que Anaxàgores i va ser eminent com a matemàtic. Apuleu i Diògenes Laerci diuen que Plató va anar a Cirene per estudiar geometria amb Teodor,[2] que seria aquest personatge. Iàmblic l'esmenta entre els pitagòrics eminents (De Vita Pythagorica). Teodor va ser alumne de Protàgores[3] i va viure la major part de la seva vida a Atenes, on va conèixer Sòcrates i Plató. El personatge que dona títol al diàleg de Plató Teetet hauria estat deixeble de Teodor.

Teodor va estar interessat en l'estudi de la filosofia tant com l'astronomia, l'aritmètica, la música i l'educació.

Primeres passes de l'espiral de Teodor de Cirene.

Com molts Pitagòrics creia que l'alegria i el bon judici eren les bases per arribar a la felicitat. Però sobretot va ser famós pel seu treball matemàtic, demostrant la irracionalitat de les arrels dels nombres enters no quadrats (2, 3, 5... 17)[4] fent servir el mètode tradicional pitagòric de la reducció a l'absurd i arribar a una inconsistència relacionada amb nombres parells i imparells. També va crear l'espiral que porta el seu nom[5] a partir del Teorema de Pitàgores i afegint perpendicularment a un segment una unitat, de manera que es formen triangles les hipotenuses dels quals són les successives arrels expressades gràficament.[6]

Referències[modifica]

  1. Nails, 2002, p. 281-282.
  2. Diògenes Laerci 3.6
  3. Plató, Teetet, 189a
  4. Bourbaki, 1994, p. 148.
  5. Gautschi, 2010, p. 1042 i ss.
  6. James Gow, pàg. 57

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Teodor de Cirene» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Bulmer-Thomas, Ivor. «Theordorus of Cyrene» (en anglès). Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 6 febrer 2024].