Elisabet de Bohèmia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la princesa d'Anglaterra. Vegeu-ne altres significats a «Elisabet de Bohèmia (1292 - 1330)».
Infotaula de personaElisabet de Bohèmia

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Elizabeth Stuart Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 agost 1596 Modifica el valor a Wikidata
Fife (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 febrer 1662 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCapella d'Enric VII Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómecenes, consort, aristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Interessada enEquitació Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsSalomon de Caus Modifica el valor a Wikidata
Participà en
14 febrer 1613wedding of Princess Elizabeth and Frederick V of the Palatinate (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolReina consort
Princesa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Estuard Modifica el valor a Wikidata
CònjugeFrederic V del Palatinat (1613–1632), mort del cònjuge Modifica el valor a Wikidata
FillsLluïsa Holandina del Palatinat, Sofia del Palatinat, Maurici del Palatinat, Gustavus Adolphus del Palatinate, Charlotte del Palatinate, Felip Frederic del Palatinat, Rupert del Palatinat, Carles I Lluís del Palatinat, Eduard de Wittelsbach, Elisabet del Palatinat, Enriqueta Maria del Palatinat, Henri Frédéric, Lluís del Palatinat Modifica el valor a Wikidata
ParesJaume I d'Anglaterra i VI d'Escòcia Modifica el valor a Wikidata  i Anna de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
GermansEnric Frederic d'Anglaterra, Margaret Stuart (en) Tradueix, Carles I d'Anglaterra i d'Escòcia, Robert Stuart, Duke of Kintyre and Lorne (en) Tradueix, Mary Stuart (en) Tradueix i Sophia of England (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsMaria I d'Escòcia (àvia paterna) Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1660Restauració anglesa
8 novembre 1620batalla de la Muntanya Blanca
5 novembre 1605 (Julià)conspiració de la pólvora
Unió de les Corones Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Goodreads character: 74439 Find a Grave: 12344990 Modifica el valor a Wikidata

Elisabeth Stuart, Elisabet d'Anglaterra o de Bohèmia (Dunfermline, 19 d'agost de 1596Londres, 1662) va ser princesa d'Anglaterra i d'Escòcia amb el tractament d'altesa reial que contragué matrimoni amb l'elector Frederic V del Palatinat conegut com el "Rei d'Hivern" esdevenint electriu palatina i reina de Bohèmia.

Nascuda a Dunfermline, Escòcia, el dia 1596 essent batejada amb el nom d'Elisabet en honor de la reina Isabel I d'Anglaterra. Els seus paren foren el rei Jaume I d'Anglaterra i de la princesa Anna de Dinamarca. Elisabet era neta per via paterna de l'aristòcrata escocès lord Henry Stuart i de la reina Maria I d'Escòcia; i per via materna ho era del rei Frederic II de Dinamarca i de la duquessa Sofia de Mecklenburg-Schwerin.

La Conspiració de la pólvora de 1605 la col·locà com a candidata dels revoltats, aspirant a retornar el catolicisme a Anglaterra. Durant el període de conspiració, la princesa estava a l'Abadia de Coombe d'on els revoltats pretengueren segrestar-la.

El dia 14 de febrer de 1613 contragué matrimoni amb l'elector palatí Frederic V del Palatinat, fill de l'elector Frederic IV del Palatinat i de la princesa Lluïsa Juliana d'Orange-Nassau. La parella tingué tretze fills:

S'establí al costat del seu marit a Heidelberg, capital del Kurpfalz. L'any 1619 al costat del seu marit es traslladà a Praga on fou coronada reina de Bohèmia l'any següent. Aviat, però, les expectatives de Frederic de consolidar-se a Bohèmia es frustraren arran de la derrota a la Batalla de la Muntanya Blanca contra les tropes austríaques.

A partir de 1623 la família palatina s'establí a La Haia on visqueren mentre hagueren de romandre a l'exili a causa de la confiscació del Palatinat que es mantingué fins al 1648. Elisabet romangué a Holanda inclús després de la restauració del seu fill, l'elector Carles I Lluís, elector palatí.

L'any 1660 es traslladà a Londres convidada pel seu nebot, el rei Carles II d'Anglaterra. Allà hi trobà la mort. Amb l'extinció de la casa d'Estuard, el tron anglès recaigué en mans d'un descendent d'Elisabet, el seu net el rei Jordi I de la Gran Bretanya.

Bibliografia[modifica]