Esfinx de Balazote

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaEsfinx de Balazote
Bicha de Balazote (castellà) Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escultòrica Modifica el valor a Wikidata
CreadorAnònim
CreacióFi del segle VI aC
Lloc de descobrimentBalazote Modifica el valor a Wikidata
MovimentArt iber.
MaterialPedra calcària
Mida70 (Alçada) × 39 (Amplada) × 93  (Llargada) cm
Col·leccióMuseu Arqueològic Nacional d'Espanya, Madrid
Catalogació
Número d'inventari18529 Modifica el valor a Wikidata

L'esfinx de Balazote és una escultura ibera de pedra calcària datada de la fi del segle VI aC, trobada al terme municipal de Balazote, a la província d'Albacete. Els qui primer la van estudiar van ser un grup d'arqueòlegs francesos que la van identificar com una espècie de cérvola; d'aquí que biche fos la seva primera denominació, castellanitzant-se posteriorment a bicha. Es troba dipositada en el Museu Arqueològic Nacional d'Espanya situat a Madrid des de 1910.[1] Es troben unes reproduccions de l'obra escultòrica al Museu Provincial d'Albacete i a la plaça de l'Altozano d'Albacete.

Troballa[modifica]

Existeixen poques dades sobre la seva troballa. Se sap que va ser trobada a l'indret dels Majuelos, a escassa distància del nucli urbà. Recents excavacions a l'horta de Balazote van descobrir un túmul ibèric que permet situar tan singular peça en el context d'una necròpoli tumulària, a la qual probablement va pertànyer. A prop del lloc, també es van rescatar importants mosaics d'una vil·la romana.

Descripció[modifica]

Detall del cap de l'esfinx

Realitzada sobre dos blocs de pedra calcària cap a la segona meitat del segle VI aC, les seves dimensions són de 93 cm de longitud i 73 cm d'alçada màxima, és una de les freqüents síntesis entre animal i humà, en aquest cas de cos complet, i representa un toro en repòs que demostra un bon coneixement de les característiques de l'animal, amb les potes davanteres recollides sota el pit i les parts del darrere plegades cap al ventre. Alguns detalls formals ressalten les peülles o la prominència de l'os del maluc. La cua es corba sobre la cuixa esquerra i acaba en un floc punxegut de pèl.[1]

Té un cap d'home barbut, tornat a l'espectador i lleugerament aixecat, amb unes petites banyes i orelles també de bou, amb les particularitats de les escultures gregues arcaiques: hieràtica, amb barba i cabellera a base de solcs rectes i modelada geomètricament, d'arrels hitites.[2]

No està completament tallada, el costat dret de la peça no ho està, per la qual cosa sembla un carreu de cantonada i estar pensada per adherir-la en algun lloc, de manera similar als lleons del sepulcre de Pozo Moro. Possiblement, fóra de caràcter funerari i formés part de la decoració d'un temple. Pot complir una funció de defensa o ser una representació de la fertilitat: els grecs usaven les estàtues de toros androcèfals -amb cap humà- com a representació dels rius, com a símbol de la fecunditat del riu fertilitzant els camps, i s'associava al bou, símbol de fecunditat. En aquest sentit, l'esfinx de Balazote seria un símbol de la vida que es desitjava al difunt.[1]

Com la resta de l'escultura ibèrica, és anterior a l'arribada dels bàrcides -dinastia cartaginesa- en el 238 aC. Segons A. García i Bellido, representa Aqueloos, basant-se en la seva relació amb les monedes sicilianes que el representen.[1]

Dins del context arqueològic on es va trobar, han aparegut altres figures escultòriques zoomorfes com les esfinxs bessones d'El Salobral.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Ficha completa. Bicha de Balazote» (en castellà). MAN. [Consulta: 18 desembre 2015].
  2. «Aquesta escultura és filla de grecs, i, si es vol, també neta de fenicis i besneta de mesopotamis». A. García i Bellido, 1931.

Bibliografia[modifica]

  • Almagro Gorbea. Pozo Moro y el influjo fenicio en el periodo orientalizante de la Península Ibérica (en castellà). Revista di Studi Fenici, 1982. 
  • Benoit. La Biche d'Albacete. Cernunnos et le substrat indigene. Seminario de historia y arqueología de Albacete, 1962. 
  • Blazquez, José María. Figuras animalísticas turdetanas. C.S.I.C., 1974. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esfinx de Balazote