Acàcia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Autoritat}} i {{Bases de dades taxonòmiques}
Cap resum de modificació
Línia 24: Línia 24:
''[[Alatae]]''
''[[Alatae]]''
}}
}}
Les '''acàcies''' (''Acacia'') són un [[Gènere (biologia)|gènere]] de [[plantes amb flor]] de la subfamília [[mimosoideae]] de la [[Família (biologia)|família]] de les [[fabàcia|fabàcies]]. Aquest gènere és originari dels territoris que formaven el continent arcaic de [[Gondwana]]. La majoria d'espècies (950) habiten a Austràlia i la resta es reparteixen entre l'Àfrica tropical, el sud de l'Àsia i el continent americà. L'espècie ''[[Acacia farnesiana]]'' ([[aromer]]) es considera subespontània<ref>Bolòs i Vigo Flora dels Països catalans 1980</ref> a algunes parts del sud del [[País Valencià]]. Les acàcies tenen usos forestals (fusta, [[goma aràbiga]]), ornamentals, culinaris o medicinals.
Les '''acàcies''' (''Acacia'') són un [[Gènere (biologia)|gènere]] de [[plantes amb flor]] de la subfamília [[mimosoideae]] de la [[Família (biologia)|família]] de les [[fabàcia|fabàcies]] amb nom cientific  Robinia pseudoacacia . Aquest gènere és originari dels territoris que formaven el continent arcaic de [[Gondwana]]. La majoria d'espècies (950) habiten a Austràlia i la resta es reparteixen entre l'Àfrica tropical, el sud de l'Àsia i el continent americà. L'espècie ''[[Acacia farnesiana]]'' ([[aromer]]) es considera subespontània<ref>Bolòs i Vigo Flora dels Països catalans 1980</ref> a algunes parts del sud del [[País Valencià]]. Les acàcies tenen usos forestals (fusta, [[goma aràbiga]]), ornamentals, culinaris o medicinals.


== Morfologia==
== Morfologia==

Revisió del 19:30, 1 oct 2014

Per a altres significats, vegeu «Acàcia (desambiguació)».
Infotaula d'ésser viuAcàcia
Acacia Modifica el valor a Wikidata

mimosa comuna Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deacacia wood (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
SubfamíliaMimosoideae
GènereAcacia Modifica el valor a Wikidata
Mill., 1754
Tipus taxonòmicAcacia penninervis Modifica el valor a Wikidata

Les acàcies (Acacia) són un gènere de plantes amb flor de la subfamília mimosoideae de la família de les fabàcies amb nom cientific  Robinia pseudoacacia . Aquest gènere és originari dels territoris que formaven el continent arcaic de Gondwana. La majoria d'espècies (950) habiten a Austràlia i la resta es reparteixen entre l'Àfrica tropical, el sud de l'Àsia i el continent americà. L'espècie Acacia farnesiana (aromer) es considera subespontània[1] a algunes parts del sud del País Valencià. Les acàcies tenen usos forestals (fusta, goma aràbiga), ornamentals, culinaris o medicinals.

Morfologia

Acàcia al Serengeti, Tanzània
Acacia drepanolobium - MHNT

Les acàcies són arbres o arbusts, generalment de fulles compostes pinnades però que en alguns casos tenen els pecíols que fan la funció de les fulles. Les flors són menudes i amb cinc pètals, normalment de color groc però poden ser d'altres com el porpra. El fruit és una llegum. De vegades són plantes espinoses que ocasionalment poden acollir en simbiosi a formiguers.

Taxonomia

El gènere Acacia no és monofilètic i això ha fet que finalment la taxonomia s'hagi de subdividir en cinc gèneres. Aquesta divisió ha estat ratificada el 30 de juliol del 2005 al International Botanical Congress a Viena.[2]

Els nous gèneres han rebut les denominacions següents:

Hi han unes 1.450 espècies del gènere Acacia. Entre les més representatives hi han:

Referències

Enllaços externs