Jardí Botànic de Cap Roig

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaJardí Botànic de Cap Roig
TipusJardí botànic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaEspanya Modifica el valor a Wikidata
Vistes del Jardí botànic de Cap Roig

El Jardí Botànic de Cap Roig es troba entre els municipis de Palafrugell i Mont-ras, a la comarca del Baix Empordà (Girona).[1]

Es tracta d’un terreny condicionat en la zona d’un penya-segat davant del mar, amb nombroses espècies i varietats de plantes estrictament identificades i reunides en col·leccions.[2][3]

El terreny està repartit en terrasses i baixa cap al mar on hi ha la Cala d’en Massoni.[4]

Aquest jardí botànic recopila i conserva nombroses plantes locals i exòtiques. Aquest espai natural té una extensió de 20 hectàrees, on s’hi troben al voltant de 800 espècies botàniques i una vintena d'escultures de reconeguts artistes.[2]

Localització[modifica]

El Jardí Botànic del Cap Roig està situat a la zona de la costa del municipi de Palafrugell, entre les poblacions de Calella de Palafrugell i Mont-ras. És un espai natural situat en un penya-segat davant del mar.[1][2]

Rep el nom de Cap Roig pel color de la pedra de l’esmentat penya-segat que, vist des del mar, té una tonalitat vermella o roja.

És un espai extens rodejat de pins pinyers (arbre autòcton de la zona). Les plantes del jardí botànic de tonalitats verdes i de colors exòtics, arriben fins al mar. Tot plegat forma un paisatge que ha esdevingut un reclam turístic.

Té una ubicació privilegiada arrecerada dels vents del nord (tramuntana) que crea un microclima ideal per a les diferents espècies botàniques que el conformen.[3]

Natura[modifica]

És una zona de bosc mediterrani de roures i pins pinyers que s’apropa a la costa, en un entorn de gran valor paisatgístic i ecològic.

Les pistes forestals de l’espai natural tenen desnivell variable i senyalitzat, són fàcilment transitables pels excursionistes i no ofereixen especial perill.[5]

Hi ha espècies de plantes i arbustos d’origen mediterrani, exòtiques, tropicals i subtropicals.

Aquest espai natural es va projectar l’any 1930 com un bosc adaptat a un jardí. Actualment, es manté aquell disseny i projecte.

S’hi van construir 8 pous, 3 dipòsits i uns vivers que asseguraven el rec anual de les plantes.[4]

Història[modifica]

La història del Jardí Botànic de Cap roig s’inicia per l'interès del matrimoni Woevodski, Nicolai Woevodski i Dorothy Webster. Nicolai Woevodski, va néixer el 1888 a Sant Petersburg. Va ser membre de l'ambaixada russa a Londres qui, després del triomf de la revolució bolxevic, va optar per exiliar-se a Londres, Gran Bretanya. Va arribar a algun grau de l’exèrcit tsar, encara que oficialment feia que el tractessin com a coronel. Li encantava dibuixar i, sense haver anat a la universitat tècnica, tenia dots pel disseny i l’arquitectura, cosa que portaria a Josep Pla a definir-lo com a “arquitecte tradicional gens vulgar”.

Dorothy Webster també va néixer al 1888 a Derbi, Gran Bretanya, fou una aristòcrata i aventurera anglesa, aficionada a la decoració i la jardineria. Treballava de dissenyadora d’interiors i jardins. Venia d’una família de classe alta. Era una dona independent, culta i molt liberal per l’època. Fou coneguda a Gran Bretanya de l’època pel seu sonat divorci d’un oficial anglès, amb alguns escàndols, i pel qual va acabar rebent una indemnització de 5.000 lliures.

Després del divorci amb el seu primer marit, es va unir a Nicolai Woevodski amb qui sortiria de la seva Anglaterra natal per buscar una nova vida en algun lloc paradisíac i desconegut, a la Mediterrània. La ribera francesa i l’italiana eren uns destins molt cotitzats al 1920. Els Woevodski tenien una bona situació econòmica però tampoc en abundància, de manera que aquells destins els quedaven fora del seu abast. És per això, que van buscar un racó vora el mar.

L’any 1927 es van allotjar uns dies a l’hotel Ritz de Barcelona on van fer una descoberta determinant. El director de l’hotel va ser qui va parlar per primera vegada als Woedovski de la Costa Brava, on en aquell temps s’hi començava a instal·lar un turisme de luxe. El matrimoni es va interessar i va anar a visitar aquella costa que els havien recomanat. Van allotjar-se al Far de Sant Sebastià en un petit hostal del segle xviii, el qual a dia d’avui ha estat reconvertit en un hotel. Des d’aquella localització, va ser el primer cop que van veure el Cap Roig. Van quedar enamorats i decidits que havien trobat el lloc que buscaven. El dia següent, un pescador de Llafranc els va portar amb la seva barca al Cap Roig. Tant la llum com el paisatge els van captivar. De seguida van interessar-se pels terrenys, coneguts com “males terres” del litoral. Van començar a comprar terrenys de Palafrugell i Mont-ras.

La parella va despertar molta curiositat i admiració als habitants dels petits pobles del voltant (Calella de Palafrugell, Llafranc), que els van batejar com “els russos”. Els veïns estaven molt atents a tot el que feien, principalment quan anaven al mercat de Palafrugell i sobretot quan sortien amb el seu cotxe, un Torpedo Voisin, un cotxe bastant ràpid que no s’havia vist mai per aquella zona de l’Empordà.

Un cop varen obtenir els terrenys, els russos no van tardar en posar-se a treballar.

El 26 de juny de 1928 l’Ajuntament de Palafrugell va concedir la llicència d’obres per a la construcció d’una fortalesa a Cap Roig. Nicolai Woevodski va dissenyar tots els plànols de la finca. L’any 1929 van finalitzar la high house, o casa de la porta, situada a un centenar de metres d’on construïren el castell. La casa de la porta va ser la casa provisional fins que acabaren la construcció del castell. La casa és plena de corredors i sales, totes amb llar de foc. L’estructura mostra moltes pistes de com era la personalitat del matrimoni. Els Woevodski dormien en habitacions separades. Dorothy a la torre de la dreta i Nicolai a la torre de l’esquerra. Entre les dues cambres hi havia un passatge d’escales on s’hi podien trobar.

Les obres del jardí van ser les que van avançar més ràpid. La Dorothy Webster i el seu equip de jardiners es passaven el dia treballant, mantenint i vetllant totes les espècies botàniques. Cada replà té una terrassa amb un jardinet i un mirador. La primera terrassa és la de les monges, en referència a l’aliniament dels xiprers com si fos una processó. La segona terrassa de l’estany amb jardineres i tapisos de flors. Finalment, el jardí dels enamorats i la terrassa del claustre amb una galeria sobre voltes ogivals. Seguint el camí vorejat per unes columnes de pedra, hi ha el jardí de primavera, després el jardí dels cactus, i per acabar el mirador de Les Formigues (nom de les petites illes davant de la costa).

L’any 1934 els Voevodski van obrir el jardí botànic al públic. Cobraven l’entrada per obtenir uns ingressos extres que ajudaven a mantenir el jardi. Van tenir moltes visites, ja que molta gent tenia curiositat per saber què havien fet els russos.

Els Voevodski van convertir-se en promotors i constructors de mansions a la Costa Brava per als seus amics britànics. Necessitaven aquests diners per tirar endavant el seu projecte a Cap Roig. Totes aquestes cases que van crear, a dia d’avui ens situen al temps dels inicis del turisme a la Costa Brava.

L’activitat immobiliària de promoció dels Voevodski va quedar aturada de cop per l’inici de la Guerra Civil. Van haver de marxar precipitadament de Catalunya. Van anar a París on van gaudir molt de l’estança allà. Van aprofitar per viatjar molt. Van estar a l'Italià de Mussolini passant per ciutats com Pàdua o Roma, visitant els monuments històrics i agafant idees de decoració per quan tornessin al seu castell. També varen passar un estiu a l’Illa de Capri.

També van viatjar per Àfrica. A Kenya van conèixer a Karen Blixen. Després, van viatjar a India i Egipte. En les pel·lícules que gravaven dels seus viatges, els matrimoni hi mostrava molt interès per les altres cultures. Quedava poc perquè comences la Segona Guerra Mundial, de manera que van tornar a Catalunya. Allí ja havia acabat la Guerra Civil espanyola, on eren temps de misèria, depressió i restriccions, una època difícil per tothom.

L’embarcador va començar a construir-se aviat. L’any 1930 ja estava en funcionament. Allà hi guardaven les barques i tots els estris necessaris. Eren aficionats a la navegació, solien fer excursions amb la seva barca de vela. Però el que més els agradava era poder fer banys al mar en la intimitat.

Els russos també hi participaven en la vida social del poble. Tant és així, que Nicolai mantenia contactes amb les autoritats de Palafrugell i feia propostes per millorar l’urbanisme a Calella de Palafrugell.

El matrimoni rebia moltes visites d’amics a Cap Roig, molts artistes i elits culturals.

Les obres del castell van acabar l’any 1974, però els Voevodski mai hi van viure. Poc després, en Nicolai va morir. Dorothy va viure 5 anys més. Nicolai Woevodski i Dorothy Webster estan enterrats a Cap Roig.[4]

Art i cultura[modifica]

Castell de Cap Roig[modifica]

Va ser al 1927 quan Nicolai Wovodoski i Dorothy Webster van adquirir els terrenys i van començar la construcció d’un castell de tipus medieval i dels jardins, que encara avui llueixen en tota la seva esplendor. Un castell que diuen que està inspirat en el Monestir del Poblet i que es coneix amb l’apel·latiu de Cal Rus.

L’edifici va trigar més de 45 anys en acabar-se, tenint en compte tots els elements que solen formar part de l’estructura d’un castell medieval, com portes i finestres gòtiques, torrassa, merlets, una església i un claustre. Tot i que hi ha més construccions a la finca, és la més destacada i important.

El terreny està repartit en terrasses, baixa cap al mar on hi ha la Cala d’en Massoni i l’embarcador. El lloc on es coneix popularment com “la banyera de la russa”, ja que es diu que Dorothy Webster baixava allà per banyar-se al mar.[4][6][7]

Les estructures[modifica]

En el Jardí hi ha una dotzena d’obres de gran format per autors de reconegut prestigi. Les obres que actualment s'hi poden veure pertanyen als autors: Néstor Basterretxea, Miquel Berrocal, Xavier Corberó, Amadeo Gabino, Marcel Martí, Santi Moix, Jorge Oteiza, Jaume Plensa, Riera i Aragó, Paul Suter i Francesc Torres Monsó.[5][8]

Activitats[modifica]

Es duen a terme activitats per a escoles, famílies, grups i altres col·lectius. Hi ha visites guiades permanents i de temporada.[9][1]

A la zona de les palmàcies hi ha una zona de pícnic pels visitants.[2]

Visita als jardins[modifica]

El Jardí botànic es pot visitar per lliure o de forma guiada.

En aquestes rutes guiades s’explica el context històric de la construcció del jardí, la vegetació del jardí i curiositats i característiques de les diferents plantes que s’hi troben.[1]

Aquestes visites es fan amb el suport de fotografies antigues provinents de l’arxiu històric, on es mostra una comparativa dels canvis estètics de l’entorn produits pel pas del temps.

També es fan activitats d’observació de la diversitat de la vegetació dels Jardins de Cap Roig i es descobreixen les curiositats i característiques de les diferents espècies de plantes del clima mediterrani.[1]

Festival de música del Cap Roig[modifica]

És un festival de música, dansa i teatre que es celebra cada estiu des del 2001 als Jardins de Cap Roig. Hi participen tot tipus d’artistes nacionals i internacionals.[10] L’escenari a l’aire lliure té una capacitat per a 2.440 espectadors.[11] Aquest esdeveniment genera molts ingressos i 220 llocs de treball a temps complet a l’estiu. Inclou una proposta de programa oberta a diferents tipus de públic.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Jardines de Cap Roig: naturaleza, arte y cultura» (en espanyol europeu). [Consulta: 19 octubre 2022].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «JARDÍ BOTÀNIC CAP ROIG». [Consulta: 20 octubre 2022].
  3. 3,0 3,1 «Jardí botànic Cap Roig». Ooxigen, 10-08-2022.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 BCNenHorasdeOficina. «Cap Roig y Cal Rus, un lugar y dos nombres en un entorno de pelicula» (en castellà), 18-03-2022. [Consulta: 20 octubre 2022].
  5. 5,0 5,1 jardins, Mompin's. «Jardí botànic de Cap Roig (Palafrugell) ***» (en castellà), 01-05-2020. [Consulta: 19 octubre 2022].
  6. «CASTELL DE CAP ROIG», 14-06-2012. [Consulta: 20 octubre 2022].
  7. Torns, Miquel. «El castell dels "russos" - 07 ago 2017». [Consulta: 20 octubre 2022].
  8. «Parque de esculturas Jardins de Cap Roig | Patrimonio y monumentos | Cultura | Qué hacer | Costa Brava Pirineo de Girona». [Consulta: 20 octubre 2022].
  9. «Jardí Botànic de Cap Roig - VisitPalafrugell». [Consulta: 19 octubre 2022].
  10. «Festival Jardins de Cap Roig | enciclopedia.cat». [Consulta: 20 octubre 2022].
  11. «Cap Roig Festival». [Consulta: 20 octubre 2022].

Enllaços externs[modifica]