Francesco Borromini

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Borromini (retrat de joventut anònim).

Francesco Borromini , malnom de Francesco Castelli (25 de setembre 15993 d'agost 1667) era un prominent i influent arquitecte barroc de Roma.

Vida i primers treballs[modifica | modifica el codi]

Fill del constructor en pedra Giovanni Domenico Castelli i Anastasia Garovo, Borromini començà la seva carrera com el seu pare, i aviat passava a Milà a estudiar i practicar aquesta activitat. També era conegut com a Bissone, pel nom del lloc on va néixer, (prop de Lugano, Suïssa). És a Roma (1619) quan canvia el seu nom (de Castelli a Borromini) i comença a treballar per a Carlo Maderno, el seu parent distant, a la Basílica de Sant Pere del Vaticà. Quan Maderno mor el 1629, s'incorpora a l'equip de Gian Lorenzo Bernini, completant la façana i expansions de Maderno Palazzo Barberini.

San Carlino (San Carlo alle Quattro Fontane)[modifica | modifica el codi]

Façana de San Carlo alle Quattro Fontane.

En 1634, el seu primer encàrrec individual era la reconstrucció de l'església de San Carlo alle Quattro Fontane (també anomenat San Carlino). A l'església se li posà el nom de Sant Carles Borromeo. La petita església és considerada per molts una obra mestra icònica de barroc romà. Borromini evità un classicisme lineal i també una forma circular simple a favor d'un oval corrugat. L'església alterna un seguit de convexos-còncaus complexos que interrompen l'oval de la nau;[1][2] ell dissenyà les parets perquè s'ondulessin cap dins i cap a fora com si no fossin de pedra sinó d'un material flexible posades en moviment per un espai energètic, portant-hi els intabulatures profunds, les cornises, motllures i fontons (Trachtenberg & Hyman). És molt més atrevit en la intricada geometria amb menys incrustacions i decoracions figuratives que a Sant'Andrea Quirinale de Bernini, just avall al mateix carrer. Aquesta darrera església té una escena escultòrica arrelada a l'arquitectura, com a forma de bel composto. A San Carlino, les escenes són racional i geomètric. Els elements ondulants a la façana (completada al final de la seva vida), són també una obra mestra.[3]

Sant'Agnese en Agone[modifica | modifica el codi]

Per a Sant'Agnese a Agone, capgirava el plànol original de Girolamo Rainaldi (i el seu fill Carlo Rainaldi), que prèviament tenia la seva entrada principal en Via di Santa Maria dell'Anima. La façana s'amplià per incloure parts del veí palau Pamphilij, espai que guanya per als dos campanars (cada un dels quals té un rellotge, com a Sant Pere, un per al temps romà, l'altre per al tempo ultramontano, temps europeu).

Borromini perdia aquest encàrrec abans del seu acabament a causa de la mort del Papa Innocenci X el 1655. El nou Papa Alexandre VII, i el Príncep Camillo Pamphilj tornava a cridar a Rainaldi, però aquest no ho va canviar gaire i l'església es considera principalment una expressió notable dels conceptes de Borromini.

Sant'Ivo alla Sapienza, pati i façana.

Sant'Ivo alla Sapienza[modifica | modifica el codi]

Des de 1640-1650, treballà en el disseny de l'església de Sant'Ivo alla Sapienza i el seu pati, prop de la Universitat de Roma La Sapienza. La cúpula i steeple coclear són peculiars, i reflecteixen els motius arquitectònics idiosincràtics que distingeixen Borromini dels contemporanis. A dins, la nau té un inusual pla central encerclat per cornises, alternant còncaves i convexes, portant a una cúpula decorada amb varietats lineals d'estrelles i punts. La fusió d'excessos febrils del barroc amb una geometria racionalista és un excel·lent resultat per a una església en una institució papal d'elevat saber. Borromini era contemporani amb el prolífic arquitecte papal, i rival seu, l'eminentment exitòs Gian Lorenzo Bernini. Borromini se li reconeix ser una influència important per l'arquitecte Piemontès, Guarino Guarini i els seus successors.

Altres treballs[modifica | modifica el codi]

Altres obres de Borromini inclouen:

 • Interior de la basílica de San Giovanni a Laterano
 • Cappella Spada, San Girolamo della Carità (atribució incerta)
 • Palazzo Spada (perspectiva de truc)
 • Palazzo Barberini (finestres del pis superior i escala ovalada)
 • Santi Apostoli a Nàpols - Altar filamarino
 • Sant'Andrea delle Fratte
 • Oratori dei Filippini
 • Congregatio de Fide
 • Santa Maria dei Sette Dolori
 • San Giovanni a Oleo (restauració)
 • Palazzo Giustiniani (amb Carlo Fontana)
 • Façana de Palazzo Falconieri
 • Santa Lucia a Selci (restauració)
 • Basílica de Sant Pere del Vaticà (portes de la Capella de Sagrament Beneït i possiblement parts de baldaquí)

Mort i epitafi[modifica | modifica el codi]

A l'estiu de 1667, Borromini, que patia de desordres nerviosos i depressió, se suïcidava a Roma, després de la finalització de la capella Falconieri (la capella principal) de San Giovanni dei Fiorentini, on va ser enterrat (account).

La inscripció principal de la tomba de Borromini, a San Giovanni dei Fiorentini, diu:

FRANCISCVS BORROMINI TICINENSIS
EQVES CHRISTI
QVI
IMPERITVRAE MEMORIAE ARCHITECTVS
DIVINAM ARTIS SVAE VIM
d. C. ROMAM MAGNIFICIS AEDIFICIIS EXORNANDAM VERTIT
EN AGNES DE S D'IVO DE S DE QVIBUS
ORATORIVM PHILLIPINVM EN S DE AGONE
INSTAVRATA LATERANENSIS ARCHIBASILICA
S D'ANDREAS DELLE FRATTE NVNCVPATUM
CAROLVS EN QVIRINALI
AEDES DE PROPADANDA FIDE
HOC AVTEM IPSVM TEMPLVM
ARA MAXIMA DECORAVIT
noLONGE AB HOC LAPIDE
PROPE MORTALES CAROLI MADERNI EXUVVIAS
PROPINQVI MVNICIPIS ET AEMVLI SVI
A PACE DOMINI QVIESCIT

La imatge de Francesco Borromini apareixia en els bitllets de 100 Franc suïssos el 1980.[4]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]