Goma (substància)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Goma aràbiga

La goma natural o goma vegetal és una substància adhesiva produïda per cèl·lules especialitzades dins dels teixits vegetals de certes plantes. Es fan servir com additius alimentaris.

Les gomes naturals són polisacàrids capaços de causar un gran increment de la viscositat dins una solució, fins i tot a petites concentracions.

Normalment les gomes naturals són substàncies glucídiques i resinoses i són produïdes per espècies vegetals llenyoses, sobretot les típiques de les zones desèrtiques o semiàrides.

Generalment les gomes naturals no es troben preformades a la planta, sinó que es secreten com a mecanisme de protecció dins dels teixits de la planta. Així la secreció de goma impedeix als insectes i els fongs tota temptativa d'intrusió dins de l'arbre i facilita el procés de cicatrització de l'escorça.

Les gomes barrejades amb aigua tenen poder adherent. Algunes s'utilitzen en farmàcia, com la goma Karaya. D'altres, com la goma aràbiga tenen aplicacions domèstiques i industrials.

Classificació[modifica]

Les gomes naturals es poden classificar segons el seu origen. També es poden classificar com sense càrrega elèctrica o polímers iònics. Els exemples inclouen el codi E en el cas d'additius alimentaris:

  • Gomes naturals produïdes per fermentació bacteriana:

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]