Gresol

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Gresol emprat en el mètode de Czochralski

El gresol és un recipient normalment fet de grafit amb addició d'argila per tal que pugui suportar altes temperatures, normalment de més de 500 °C i fins a uns 1.600 °C. S'usa com a estri de laboratori i en els forns metal·lúrgics per contenir i manipular els materials fosos. En sentit figurat s'anomena gresol al lloc on es formen idees o activitats de tot tipus a través de la concurrència i posterior síntesi de les diferents opinions o accions.

S'han fet servir els gresols per obtenir platí niquel i zirconi entre d'altres. A través d'altes temperatures es fa un motlle, amb els metalls dins del gresol, on els gasos s'expandeixen i s'alliberen, durant el posterior refredament, restant-hi l'aliatge cercat.

Empre del terme en català[modifica | modifica el codi]

Tradicionalment, abans de la il·luminació elèctrica a les llars es feia servir el llum de gresol/cresol o llum de ganxo (i antigament llum de ferro). Format per dos recipients quadrangulars encaixats perfetament l'un dintre l'altre, el de la part superior conté l'oli i el ble, el de sota és destinat a recollir l'oli que s'escorre i té un ganxo per a penjar el llum al fumeral o al mig de la cuina. El gresol ha passat a designar el dipòsit de l'oli o del petroli de les llanternes, fanals i faroles, i també una mena de cassolins o vasets que serveixen per a contenir oli, dins dels quals es posa una xinxeta per a fer llum

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gresol Modifica l'enllaç a Wikidata