Matràs aforat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Matràs aforat de Pyrex de 10 ml de capacitat

En química, un matràs volumètric o aforat és un recipient amb forma de pera, fons pla i un coll llarg i prim.

Generalment s'utilitza per a preparar solucions de concentració coneguda. 

Solen fabricar-se amb materials com vidre, vidre borosilicatat o polipropilè. Alguns tenen una marca gravada al voltant del coll que indica cert volum de líquid que és el contingut a una temperatura concreta (usualment 20 °C), sent en aquest cas un matràs graduat per contenir. Un altre tipus de matràs és el que es calibra abocar un determinat volum de líquid, també a una temperatura donada, sota condicions específiques. L'ús dels matrassos per contenir és majoritari, ja que l'exactitud dels d'abocament és menor degut a la dificultat per abocar sempre de la mateixa forma, i a factors com la diferent volatilitat o viscositat dels líquids emprats.

La marca de graduació envolta tot el coll de vidre, pel qual és fàcil determinar amb precisió quan el líquid arriba fins a la marca. La forma correcta de mesurar volums és portar el líquid fins que la part inferior del menisc sigui tangent a la marca. El fet que el coll del matràs sigui estret és per augmentar l'exactitud, d'aquesta forma un canvi petit en el volum es tradueix en un augment considerable de l'alçada del líquid.

Els matrassos es presenten en volums que van de 10 ml fins a 2 l. La seva principal utilitat és preparar dissolucions de concentració coneguda i exacta. El procediment usual de preparació de dissolucions és pesar la quantitat de solut, abocar-lo al matràs i afegir el dissolvent fins a un volum menor que la seva capacitat. Posteriorment, es dissol bé el solut i s'omple fins a la marca (operació coneguda com "enrasar").

A causa de la modificació del volum dels líquids i del vidre amb els canvis de temperatura s'ha de tornar a calibrar el material volumètric quan s'hagi d'utilitzar a temperatura diferent de la temperatura a la que van ser calibrats. El calibratge fet pel fabricant no s'ha de prendre per infal·lible, sinó que s'ha de comprovar per tenir la seguretat que la graduació està dins les toleràncies exigides pel treball a realitzar.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Matràs aforat