Hípies menor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Plato's Academy mosaic from Pompeii.jpg
Part de la sèrie:
Els diàlegs de Plató
Primers diàlegs:
ApologiaCàrmidesCritó
EutífronAlcibíades I
Hípies majorHípies menor
LaquesLisis
Transitoris i diàlegs mitjans:
CràtilEutidemGòrgies
MenexenMenóFedó
ProtàgoresEl banquet
Diàlegs mitjans posteriors:
La RepúblicaFedre
ParmènidesTeetet
Últims diàlegs:
TimeuCríties
El SofistaEl Polític
FilebLleis
Obres d'autenticitat dubtosa:
Axioc - Alcione
ClitofontEpínomis - Erixias
DemòdocCartesHiparc
MinosRivals d'amorSísif
Alcibíades IITèages

L'Hípias Menor és un diàleg de Plató. S'acostuma a situar a la primera etapa de producció del filòsof, però es discuteix si és un dels primers diàlegs o pertany al període anomenat "de transició".

Els personatges principals del diàleg són Sòcrates i Hípies d'Elis, un sofista aclamat a l'època per la seva gran quantitat de coneixements. Apareix també un personatge menor, Eudic, deixeble d'Hipias, el paper del qual és el de simpler mediador del diàleg.

La situació del diàleg és la següent: Hipias acaba de fer una conferència-classe sobre Homer. Sòcrates, que estaba a prop, és convidat por Eudic a dialogar amb el sofista. Sòcrates planteja la següent pregunta, quin dels dos personatges cèlebres de la mitologia grega, Aquil·les i Odisseu, és millor? Des d'aquí Sòcrates demostrarà la ignorancia de Hipias partint de la tesi que "la bondat moral és un tipus de saviesa" que durà a la paradoxa moral: Qui fa el mal voluntàriament és moralment millor que qui el fa només involuntàriament i per ignorancia.

Com succeeix als diàlegs d'aquesta etapa platònica el diàleg culmina amb una aporia: els dialogants arriben a un fi al qual no poden donar solució i tanquen el diàleg reconeixent la seva ignorancia.

Referència bibliogràfica[modifica | modifica el codi]

  • Diàlegs, vol. III (Ió. Hípias menor. Hípias Major. Eutidem), trad. de Joan Crexells, 2a ed. publicada a cura de J. Serra Hunter i Carles Riba, Barcelona, Fundació Bernat Metge, 1950.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]