Vés al contingut

Hamilton Harty

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaHamilton Harty

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 desembre 1879 Modifica el valor a Wikidata
Royal Hillsborough (Regne Unit) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 febrer 1941 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Hove (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSaint Malachy Church of Ireland Churchyard (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióCompositor, director d'orquestra
Carrera militar
Branca militarRoyal Navy Modifica el valor a Wikidata
ConflictePrimera Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano, orgue i viola Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAgnes Nicholls (1904–1941) Modifica el valor a Wikidata
Premis


Spotify: 1BJZ8jnHa9XekLAj9cIm5C Apple Music: 812422 Musicbrainz: 16392551-ccfd-4088-b7cd-d6719ee299a4 Lieder.net: 4347 Discogs: 867974 IMSLP: Category:Harty,_Hamilton Allmusic: mn0000174475 Find a Grave: 22545455 Deezer: 4684684 Modifica el valor a Wikidata

Hamilton Harty (Hillsborough, comtat de Down, Irlanda del Nord, 4 de desembre de 1879 - Hove, Anglaterra, 19 de febrer de 1941) fou un compositor i director d'orquestra irlandès.

A l'edat de vuit anys aparegué en públic com a organista, i als dotze anys es feia contractar per Belfast i Dublín. El seu primer mestre havia estat el seu pare, i després va rebre el títol de doctor en Música en el Col·legi de La Trinitat de Dublín i en la Universitat Victòria de Manchester. Les seves primeres obres el donaren a conèixer a Londres, tenint després ocasió de practicar en la Simfònica d'aquella capital.

Contractat en ferm per la Hallé Orchestra de Manchester el 1920, aixecà notablement el prestigi d'aquesta agrupació, i tant la Simfònica com l'orquestra de la Ràdio BBC demanaren diverses vegades la seva intervenció. A poc a poc els Concerts Hamilton Harty passaren a fer-se indispensables en el calendari musical de l'orb, i sols eren interromputs en el seu cicle per les contínues excursions del ja famós mestre. A Los Angeles, Chicago i Austràlia deixà el record de selectes programes. El 1925 se'l feu cavaller de l'Orde de Sant Andreu. La seva orquestra preferida era la de Manchester.

Les seves obres més importants són:

  • The Mystic Trumpeter, (cantata).
  • Irish Symphony,
  • Concerto, per a violí,
  • Concerto, per a piano.
  • Obertura, per a una comèdia,
  • Amb l'ànec salvatge, (poema simfònic).

I una amplíssima col·lecció de cançons, peces de piano, de violí i violoncel. No obstant, entre totes, la que li ha donat més nom és la primera indispensable en tota festivitat anglesa.

Bibliografia

[modifica]