Hematites

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Hematita)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralHematites
Hematite.jpg
Fórmula química Fe2O3
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.CB.05
Nickel-Strunz 9a ed. 4.CB.05
Nickel-Strunz 8a ed. IV/C.04
Dana 4.3.1.2
Propietats
Sistema cristal·lí romboèdric
Hàbit cristal·lí prismàtic o tabular
Grup espacial space group 167 Tradueix
Massa molar 159,854619 uma
Color acer a negre de ferro, vermella quan els cristalls són molt petits
Exfoliació inexistent
Fractura concoidal
Duresa 6,5
Lluïssor metàl·lica amb reflexos vermellosos
Color de la ratlla vermella
Diafanitat opaca
Densitat 6,2 a 6,3
Impureses comunes en rosa, botrioide
Altres característiques quan es presenta pura té un 70% de ferro. És feblement magnètica
Estatus IMA aprovat, nom preferit i mineral heretat (G)
Codi IMA IMA1962 s.p.
Modifica les dades a Wikidata

L'hematites o oligist és un mineral compost d'òxid de ferro (Fe2O3) que constitueix un important mineral metal·lífer de ferro, ja que en estat pur conté el 70% d'aquest metall; també pot presentar titani i manganès substituint part del ferro.[1]

És un mineral que per formar-se requereix un ambient oxidant, és comú a les roques volcàniques produïdes per solidificació de laves; també es forma en ambient sedimentari a partir de la diagènesi de la limonita (hidròxids de ferro) i es troba també en els productes de sublimació d'exhalacions volcàniques (fumaroles). Es presenta en cristalls generalment tabulars o formant rosetes. En masses reniformes amb estructura radiada.

Hi ha dos tipus d'hematites:

  • Hematites especular de cristalls grans, que presenta un color gris de lluïssor metàl·lica a terrosa.
  • Hematites de color vermellós constituït per cristalls més petits: taca la pell en tocar-lo, és soluble en àcid i se'n forma una solució groga.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'hematites pertany a "04.CB: Òxids amb proporció metall:oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana" juntament amb els minerals següents: brizziïta, corindó, ecandrewsita, eskolaïta, geikielita, ilmenita, karelianita, melanostibita, pirofanita, akimotoïta, auroantimonita, romanita, tistarita, avicennita, bixbyita, armalcolita, pseudobrookita, mongshanita, zincohögbomita-2N2S, zincohögbomita-2N6S, magnesiohögbomita-6N6S, magnesiohögbomita-2N3S, magnesiohögbomita-2N2S, ferrohögbomita-6N12S, pseudorútil, kleberita, berdesinskiita, oxivanita, olkhonskita, schreyerita, kamiokita, nolanita, rinmanita, iseïta, majindeïta, claudetita, estibioclaudetita, arsenolita, senarmontita, valentinita, bismita, esferobismoïta, sillenita, kyzylkumita i tietaiyangita.

Etimologia i morfologia[modifica]

Deriva d'una paraula grega, haimatites, que significa 'sang', en al·lusió al color del mineral.

Combinacions de romboedres amb bipiràmides, molt freqüent en cristalls tabulars agrupats formant rosetes (roses de ferro) i també en forma massiva, reniforme i fibrosa. Els cristalls són aplanats i amb estries.

Usos[modifica]

  • És un mineral d'ús industrial per a l'extracció de ferro
  • És un agent per a polits industrials
  • S'empra com a pedra ornamental

Jaciments[modifica]

Es troba pràcticament a tot arreu, n'hi ha importants jaciments a Suïssa, Brasil, Austràlia, Noruega, Regne Unit, Àustria, Itàlia...; dins de l'estat espanyol cal destacar els jaciments de Guadix (Granada), El Pedroso (Sevilla), Ortigueira (La Corunya) i Viveiro (Lugo). A Catalunya es troba, per exemple, a la Vall de Ribes (Ripollès), a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) o a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

Altres[modifica]

Sovint l'acompanya la siderita, la magnetita, la limonita, la pirita i el quars. És feblement magnètica.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hematites Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.128. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014].