Hiperpotassèmia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de malaltiaHiperpotassèmia
ECG in hyperkalemia.png
Electrocardiograma mostrant una derivacions precordials en un pacient amb hiperpotassèmia.
Especialitat endocrinologia
Classificació
CIM-10 E87.5
CIM-9 276.7
Recursos externs
DiseasesDB 6242
MedlinePlus 001179
eMedicine emerg/261
Patient UK hyperkalaemia
MeSH D006947
Modifica dades a Wikidata

La hiperpotassèmia (o hipercalèmia, del llatí: hiper, alt; kalium, potassi; -emia, "en la sang") es refereix al trastorn en la qual la concentració de l'electròlit potassi és elevada (K+) en la sang. La hiperpotassèmia extrema és una emergència mèdica a causa del risc de trastorns del ritme cardíac potencialment mortals (arítmia).

Els nivells normals de potassi en sèrum són entre 3,5 i 5,0 mEq/L;[1] com a mínim 95% potassi del cos es troba dins de les cèl·lules, i la resta en la sang. Aquest gradient de concentració es manté principalment per la bomba de Na+/K+.

Signes i símptomes[modifica | modifica el codi]

Els símptomes són bastant inespecífics i generalment inclouen malestar, palpitacions i debilitat muscular, i una hiperventilació lleu pot indicar una resposta compensatòria a una acidosi metabòlica, que és una de les possibles causes d'hiperpotassèmia. Sovint, però, el problema es detecta durant la realització d'anàlisis de sang per a un trastorn mèdic, o que només ve a l'atenció mèdica després d'haver desenvolupat complicacions, com una arítmia cardíaca o una mort sobtada.

Durant la presa d'historial mèdic, un metge es centrarà en una malaltia renal i en l'ús d'alguns medicaments (vegeu més avall), ja que aquestes són les principals causes. La combinació de dolor abdominal, hipoglucèmia i hiperpigmentació, sovint en el context d'una història d'altres trastorns autoimmunes, poden ser signes d'una malaltia d'Addison, que llavors és una emergència mèdica.

Causes[modifica | modifica el codi]

Eliminació insuficient[modifica | modifica el codi]

Alliberament excessiu des de les cèl·lules[modifica | modifica el codi]

Ingesta excessiva[modifica | modifica el codi]

Pseudohiperpotassèmia[modifica | modifica el codi]

Tractament[modifica | modifica el codi]

Quan es produeixen arítmies, o quan els nivells de potassi són superiors a 6,5 ​​mmol/l, cal baixar urgentment els nivells de potassi. Diversos agents que s'utilitzen disminueixen els nivells de K transitòriament. La seva elecció depèn del grau i de la causa de la hiperpotassèmia, i d'altres aspectes de la situació del pacient.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Kratz, A; Ferraro, M; Sluss, PM; Lewandrowski, KB «Case records of the Massachusetts General Hospital. Weekly clinicopathological exercises. Laboratory reference values». The New England Journal of Medicine, vol. 351, 15, 2004, pàg. 1548–63. DOI: 10.1056/NEJMcpc049016. PMID: 15470219.