Issa (nom)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de nomIssa
Tipus prenom ambigu
Nom en la llengua original Issa
Cognom idèntic Issa
Pàgines que comencen per «Issa»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Issa és un nom masculí àrab —en àrab عيسىʿĪsà— que es correspon amb el català Jesús entre els musulmans.[1] Si bé Issa és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Isa, 'Isa...[3] Issa, en concret, és el nom que rep Jesús de Natzaret en l'Alcorà, que hi apareix esmentat en 93 aleies. Els cristians àrabs, però, anomenen a Jesús Yassú, forma usada quasi exclusivament per tal de referir-se a Jesucrist. Com que Issa/Jesús és considerat un important profeta de l'islam, Issa és un nom força usual entre els musulmans, tant arabòfons com no; aquests darrers l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en acèh, albanès, bosnià, haussa, indonesi, javanès, malai, suahili i turcman, Isa; en amazic cabil, Ɛisa; en àzeri i turc, İsa; en kazakh, txeremís i txuvaix, Иса; en kurd, Eso; en somali, Ciise; en tadjik, Исо; en tàtar, Ğaysa i İsa; en uigur, ئەيسا; en uzbek, Iso; en wòlof, Isaa.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "عيسى". ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.

Vegeu també[modifica]