Issa (nom)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de nomIssa
Tipus prenom ambigu
Nom en la llengua original Issa
Cognom idèntic Issa
Pàgines que comencen per «Issa»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica les dades a Wikidata

Issa és un nom masculí àrab —en àrab عيسىʿĪsà— que es correspon amb el català Jesús entre els musulmans.[1] Si bé Issa és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Isa, 'Isa...[3] Issa, en concret, és el nom que rep Jesús de Natzaret en l'Alcorà, que hi apareix esmentat en 93 aleies. Els cristians àrabs, però, anomenen a Jesús Yassú, forma usada quasi exclusivament per tal de referir-se a Jesucrist. Com que Issa/Jesús és considerat un important profeta de l'islam, Issa és un nom força usual entre els musulmans, tant arabòfons com no; aquests darrers l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en acèh, albanès, bosnià, haussa, indonesi, javanès, malai, suahili i turcman, Isa; en amazic cabil, Ɛisa; en àzeri i turc, İsa; en kazakh, txeremís i txuvaix, Иса; en kurd, Eso; en somali, Ciise; en tadjik, Исо; en tàtar, Ğaysa i İsa; en uigur, ئەيسا; en uzbek, Iso; en wòlof, Isaa.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "عيسى". ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.

Vegeu també[modifica]