Ivan Illich

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIvan Illich
Biografia
Naixement4 setembre 1926 Modifica el valor a Wikidata
Viena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 desembre 2002 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Bremen (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de cervell Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
Ideologia políticaAnarquista Modifica el valor a Wikidata
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversità degli Studi di Firenze
Pontifícia Universitat Gregoriana
Universitat de Salzburg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEcologia política i Societat industrial Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Cuernavaca Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósacerdot catòlic, crític literari, antropòleg, filòsof, historiador, pedagog, escriptor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorPontifícia Universitat Catòlica de Puerto Rico (1956–1960)
Clergues Regulars de les Escoles Pies
Universitat Estatal de Pennsilvània Modifica el valor a Wikidata
MovimentDecreixement i ecologisme Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Premis

Lloc webivanillich.org.mx Modifica el valor a Wikidata
iTunes: 455259284 Goodreads author: 36507 Modifica el valor a Wikidata

Iván Illich (Viena, 4 de setembre de 1926 - Bremen, 2 de desembre de 2002) va ser un pensador austríac polifacètic i polèmic, classificat com a anarquista, autor d'una sèrie de crítiques a les institucions clau del progrés en la cultura moderna. Va criticar l'educació escolar, la medicina professional i de patent, així com el treball aliè i no creador, i el consum voraç d'energia necessària per al desenvolupament econòmic com una negació de l'equitat i la justícia social, entre molts altres temes.[1] La seva obra s'inscriu dins dels corrents antiindustriales. En general, els seus llibres s'han avançat a problemes socials globals.

La seva esplendor va sorgir en conèixer-se les seves primeres publicacions en els anys 70, per a caure després en un aparent oblit, perquè la seva lectura està lligada al sorgiment de diversos moviments socials (ambientalistes, equitat, minories).[cal citació]

Biografia[modifica]

Iván Illich va néixer en 1926 a Viena (Àustria), en una família amb antecedents jueus, dálmatas i catòlics. En néixer, els metges li van desnonar, però malgrat aquests pronòstics adversos el nounat iniciaria la seva vida de viatger perquè aquest mateix any viatjava a Dalmacia, part del llavors Regne de Iugoslàvia, a rebre la benedicció que el seu avi tenia reservada per al primogènit del seu fill.

Estudis[modifica]

Entre 1936 i 1941 va viure principalment a Viena amb el seu avi matern; era considerat llavors com mig jueu. En 1941 va haver de fugir a Itàlia perquè ja se'l considerava simplement jueu i s'havia produït l'ànnexió d'Àustria a Alemanya. Va estudiar histologia i es va graduar amb honors en cristal·lografia en la Universitat de Florència.

Entre 1942 i 1946 va estudiar i es va graduar amb els més alts honors en teologia i filosofia en la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma. Va ser ordenat sacerdot, i no va acceptar un oferiment de treball com a diplomàtic de la Santa Seu, sinó que va preferir treballar com a rector assistent a Nova York. Francis Spellman, llavors Arquebisbe de Nova York li assigna la parròquia de Incarnation a Washington Heights un barri de Manhattan llavors majoritàriament porto-riceny.

Mèxic[modifica]

En 1956 va ser nomenat vicerector de la Universitat Catòlica de Puerto Rico i en 1966 va fundar el Centre Intercultural de Documentació (CIDOC) en Cuernavaca, Mèxic, un centre de recerca que impartia cursos de llengua i cultura hispanoamericana als missioners nord-americans.

Illich va sol·licitar i va obtenir una dispensa per a l'exercici professional sacerdotal. Aquesta dispensa va ser concedida a la fi dels anys 60.

Després de deu anys de labor, les publicacions i idees emanades del CIDOC li van enfrontar amb la Santa Seu i el propi govern mexicà del llavors president Luis Echeverría Álvarez. En 1976, exactament 10 anys després de la seva fundació, el centre es va tancar amb el consentiment dels qui hi treballaven i amb l'acord per a distribuir equitativament el producte de la seva liquidació. Alguns dels professors van establir escoles d'idiomes a Cuernavaca, i van donar inici així a un important fenomen econòmic i cultural que encara subsisteix en aquesta ciutat.

Viatges[modifica]

A partir dels anys 80, Illich va viatjar intensament, i va repartir el seu temps entre els Estats Units d'Amèrica, Mèxic i Alemanya. Va fer una estada com a professor visitant de filosofia i de "Ciència, tecnologia i societat" en la Universitat Estatal de Pennsilvània (EUA), i va impartir seminaris i trobades en la Universitat de Bremen (Alemanya).

Salut i defunció[modifica]

Durant els últims vint anys de la seva vida va sofrir un procés cancerigen de tumors en la cara que, en congruència amb la seva crítica a la medicina institucionalitzada, es va negar a tractar amb mètodes "professionals". Va practicar en canvi tècniques terapèutiques de meditació i ioga. Els últims anys va fumar opi, com a analgèsic, per a mitigar el tremend dolor causat pel tumor. En una fase inicial de diagnòstic li van donar una esperança de vida de tot just alguns mesos, però va arribar a sobreviure gairebé vint anys més, fent-se càrrec ell mateix de la seva malaltia, en una relació de serè i estoic cristianisme.[cal citació]

Centre Intercultural de Documentació (CIDOC)[modifica]

El Centre Intercultural de Documentació (CIDOC) es va fundar en col·laboració amb Valentina Borremans, Fedora Stancioff i Gerry Morris, com a resultat de les discussions entre Illich i Everett Reimer a partir de 1966. Inicialment el CIDOC exercia com un centre d'ensenyament d'espanyol que gradualment es va convertir en un espai de reflexió i crítica en el qual es van reunir grans pensadors com Paul Goodman, Erich Fromm, Peter Berger, Paulo Freire i Sergio Méndez Arceo, entre altres.[2]

La societat desescolaritzada[modifica]

Iván Illich assegurava que abans de 1958 mai havia dubtat del valor de fer obligatòria per a tots l'educació; no obstant això, va ser en aquest mateix any quan, en conèixer a Everett Reimer i després d'una sèrie de debats, es van adonar que "[...] per a la majoria dels éssers humans, el dret a aprendre es veu restringit per l'obligació d'assistir a l'escola".[3]

La societat desescolaritzada (1971) és una crítica a l'educació tal com es duu a terme en les economies "modernes", perquè considera que l'educació tal com es viu en elles es redueix al consumisme, forçant als aprenents a cursar un currículum obligatori. D'igual manera, afirma que el sistema escolar viu en la il·lusió que "la majoria del que s'aprèn és resultat de l'ensenyament". No obstant això, igual que Marshall McLuhan, sosté que, en la seva majoria, els aprenentatges s'obtenen de manera casual i principalment fora de l'escola, fins i tot posa com a exemple l'aprenentatge de llengües: "La majoria de les persones que aprenen bé una altra llengua, ho aconsegueixen a causa de circumstàncies especials i no d'un aprenentatge seqüencial"; per tant, confirma que "si les escoles són el lloc equivocat per a aprendre una habilitat, són el lloc encara més equivocat per a obtenir educació".

Ple d'observacions crítiques sobre els plans d'estudis del seu temps, el llibre pot semblar desfasat, però les seves afirmacions i propostes bàsiques continuen sent tan radicals avui com ho van ser en el seu moment.

A través d'exemples reals sobre la naturalesa ineficaç de l'educació escolaritzada com l'anterior, Illich es mostrava favorable a l'autoaprenentatge, recolzat en relacions socials lliurement intencionades en trobades i converses fluides i informals:

« L'educació universal per als mitjans educatius no és real. No hi ha més sèries de fets si la intenció és la meitat dels canvis que s'han afegit a les actuals escoles. Tinc noves actituds envers els meus mestres amb els seus alumnes, no proliferen les seves herramientas i la meva salut física i mental (en primer lloc o al dormitori), no tinc, per fi, la intenció de desenvolupar la resposta pedagògica que ha entrat. tota la pantalla de vídeo D'aquests alumnes, hi ha resultats per a l'educació universal. La búsqueda actual de nuevos embudos educativos ha revertido hacia la búsqueda de la seva antípoda institucional: trames educacionals que aumenten la portunitat per a cada qual transformació de la seva vida en un moment de presa, de compartir, d'interessar-se. Confiem i estar aportant conceptes necessaris per a aquells que realitzen contes investigacions a grans rasgos sobre l'educació -- i asimisme per a aquells que busquen alternatives per a altres industries de serveis establerts. »

La convivencialitat[modifica]

Si en La societat desescolaritzada (1971) centra la seva crítica a la reducció de l'aprenent com a mer consumidor, en La convivencialitat (1973) expandeix la seva anàlisi dels problemes que genera el que ell denomina el monopoli de la manera de producció industrial. En la societat industrialitzada, l'eina es torna contra l'home, posant a aquest al servei d'aquella. En contraposició, proposa la proliferació d'eines justes que es posin al servei de l'home en col·lectivitat. Aquestes eines han de complir tres exigències:

  • Han de ser eficients sense avassallar l'autonomia personal.
  • No han de suscitar amos ni esclaus.
  • Han d'expandir el radi d'acció personal.

L'ús d'aquesta mena d'eines faria possible, per a Illich, el pas a una societat de tipus convivencial:

“Dic societat convivencial a aquella en què l'eina moderna està al servei de la persona integrada a la col·lectivitat i no al servei d'un cos d'especialistes. Convivencial és la societat en la qual l'home controla l'eina”.[4]

El desenvolupament d'eines convivencials aniria de la mà d'una creixent desprofesionalización de la societat. En l'àmbit de la medicina, implicaria democratitzar els coneixements i els usos de la ciència mèdica perquè puguin incrementar els nivells d'autonomia de l'individu i la comunitat, disminuint la dependència dels especialistes mèdics. En el sistema de transports, proposa l'abandó de l'imperatiu de la velocitat, de la figura passiva del “usuari” de transport (que porta amb si la configuració d'una ciutat centrant-se en l'automòbil i no en les persones) i de la consegüent producció massiva d'automòbils i de la velocitat com a indicadors de desenvolupament (que té com a figura activa a l'enginyer que planifica la ciutat veloç). En Energia i equitat (1974), aprofundirà aquest punt en el que és un tractat polític en favor de l'ús de la bicicleta. Finalment, en l'àmbit de la construcció apunta contra la figura de l'arquitecte que porta amb si l'establiment de codis d'urbanisme que, en prescriure el com de la construcció d'habitatges, acaben per produir que molt poques persones puguin tenir un habitatge, i que els qui la tinguin no puguin “sentir-se a casa” en tant que no van participar en cap instància de la seva construcció.[cal citació]

Si bé pot llegir-se l'obra de Illich com un tractat normatiu, ell aclareix que el que intenta és crear una guia per a actuar, definint indicadors “que fan picades d'ullet cada vegada que l'eina manipula a l'home”.[5]

Vegeu també[modifica]

Obres[modifica]

En anglès
  1. Instituto Nacional de Migración/Centro de Estudios Migratorios. 200 Mexicanos que nos heredó el mundo. Paralelo 21, 2010, p. 259. ISBN 978 607 7891 02 4. «"Las 200 personalidades incluidas aquí (en esta obra) destacaron por sus notables contribuciones a México. Todas ellas nacieron en el exterior y se arraigaron en el país por diversos motivos y razones...."» 
  2. «Bienvenido a una lectura con Iván Illich». www.ivanillich.org.mx. [Consulta: 24 setembre 2015].
  3. Illich, Iván. La sociedad escolarizada, 1985. ISBN 968-27-0490-1. 
  4. Illich, Iván. La convivencialidad (en castellà). Barcelona, España: Posada, 1973, p. 15. ISBN 968-433-008-1. 
  5. Illich, Iván. La convivencialidad (en castellà). Barcelona, España: Posada, 1973, p. 43-44. ISBN 968-433-008-1. 

Enllaços externs[modifica]

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Ivan Illich