John Singleton Copley

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Singleton Copley

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 juliol 1738 Modifica el valor a Wikidata
Boston (Massachusetts) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 setembre 1815 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Londres (Regne Unit) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaHighgate Cemetery Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Londres (1774–1815)
Boston (1753–1774) Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióartista, pintor Modifica el valor a Wikidata
GènereRetrat i retrat pictòric Modifica el valor a Wikidata
MovimentRealisme Modifica el valor a Wikidata
Catàleg raonatJohn Singleton Copley (en) Tradueix (1966) Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeSusannah Farnum Clarke (en) Tradueix (1769–) Modifica el valor a Wikidata
FillsJohn Singleton, Baron Lyndhurst Copley, Elizabeth Copley (en) Tradueix, Mary Copley (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesRichard Copley (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Mary Singleton (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansHenry Pelham Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 2607 Modifica el valor a Wikidata

John Singleton Copley (c. 3 juliol 1738 - 9 setembre 1815)[1] va ser un pintor estatunidenc famós pels seus retrats de figures importants de la Nova Anglaterra colonial.[2] Els seus retrats van ser innovadors: tendien a mostrar els subjectes amb objectes que aportaven informació sobre les seves vides.

Biografia[modifica]

John Singleton Copley va ser fill d'un immigrant irlandès anomenat Richard Copley i de la seva esposa Mary Singleton Copley. Els seus pares posseïen i treballaven en una botiga de tabacs a Boston, Massachusetts. El 1748 (la data exacta es desconeix) Richard Copley era mort, i el 22 maig del mateix any Mary Copley es va casar amb Peter Pelham, un gravador i professor. La família es va traslladar a una part més respectable i tranquil·la de Boston. John Singleton Copley tenia uns tretze anys quan va morir el seu padrastre Peter Pelham, el 1751.

El 1774, Copley va emigrar a Anglaterra per pintar. Més tard visitaria París, Gènova i Roma abans de tornar a Londres nou mesos més tard.

John es va casar amb Susanna Farnham Clarke, el pare de la qual, Richard, era un dels mercaders més rics de Boston i agent local de l'East India Company. La parella va tenir sis fills en els quaranta-cinc anys de matrimoni.

Copley es va especialitzar en escenes històriques que a vegades són qüestionades pels crítics per la falta de vigor dels seus primers retrats. Es va unir a la influent Royal Academy of Arts. Copley va destacar tant en el seu període nord-americà com en el britànic per la seva capacitat per representar textures i capturar emocions. Va morir a Londres el 1815, als 77 anys.

Obra selecta[modifica]

Repercussió actual[modifica]

La plaça Copley Square de Boston va ser nomenada en el seu honor i està situada entre la Biblioteca pública de Boston, la Torre John Hancock i la Trinity Church (Església de la Trinitat). La plaça té vida durant tot l'any amb concerts, venedors, patinadors i artistes ocasionals.

Referències[modifica]

  1. «Copley, John Singleton (1738-1815)» (en anglès). Encyclopedia.com. [Consulta: 8 maig 2015].
  2. «John Singleton Copley» (en anglès). Britannica. [Consulta: 8 maig 2015].