Llista de les banderes de Portugal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és una llista que conté les diferents banderes que s’utilitzen o s'han utilitzat a la República portuguesa.

Bandera nacional[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Portugal 1911–avui dia Bandera nacional Rectangle dividit verticalment en dues parts. La de l'esquerra de color verd i ocupant les 2/5 parts i la de la dreta de color vermell i ocupant les 3/5 parts restants. Just sobre la partició de les dues franges incorpora l'escut nacional.[1]

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Portugal (1830-1910) 1830-1910 Bandera nacional Camp bicolor vertical de blau marí i blanc amb l'escut al centre.
Bandera del Regne Unit de Portugal, el Brasil i l'Algarve 1816–1826 Bandera del Regne Unit de Portugal, el Brasil i l'Algarve Camp blanc amb l'escut del regne al centre. També utilitzada com a estendard del rei Joan VI de Portugal

Propostes de bandera nacional[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera proposta 1910 1910 Proposta de bandera nacional Primer projecte de la comissió oficial, 29 d'octubre de 1910.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta d'António Rigaud Nogueira, 1911.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta de J. S. Ferreira, 1911.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta d'António Augusto Macieira, 1911.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta de Joaquim Augusto Fernandes, 1911.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta de Duarte Alves Gomes Leal, 1911.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta d'Alexandre Fontes, 1911.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta d'Alfredo Pinto da Silva, 1911.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta d'António Arroio, 1911.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta de Carvalho Neves, 1911.
Bandera proposta 1911 1911 Proposta de bandera nacional Proposta de Guerra Junqueiro, 1911.

Propostes per les Províncies d'ultramar[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera d'Angola (1965 proposta) 1965 Proposta de bandera per Angola Bandera nacional amb l'escut per Angola al quarter inferior dret.
Bandera de Cap Verd (1965 proposta) 1965 Proposta de bandera per Cap Verd Bandera nacional amb l'escut per Cap Verd al quarter inferior dret.
Bandera de l'Índia portuguesa (1965 proposta) 1965 Proposta de bandera per l'Índia portuguesa Bandera nacional amb l'escut per l'Índia portuguesa al quarter inferior dret.
Bandera de la Guinea Portuguesa (1965 proposta) 1965 Proposta de bandera per la Guinea Portuguesa Bandera nacional amb l'escut per la Guinea Portuguesa al quarter inferior dret.
Bandera de Macau (1965 proposta) 1965 Proposta de bandera per Macau Bandera nacional amb l'escut per Macau al quarter inferior dret.
Bandera de Moçambic (1965 proposta) 1965 Proposta de bandera per Moçambic Bandera nacional amb l'escut per Moçambic al quarter inferior dret.
Bandera de São Tomé i Príncipe (1965 proposta) 1965 Proposta de bandera per São Tomé i Príncipe Bandera nacional amb l'escut per São Tomé i Príncipe al quarter inferior dret.
Bandera del Timor Portuguès (1965 proposta) 1965 Proposta de bandera pel Timor Portuguès Bandera nacional amb l'escut pel Timor Portuguès al quarter inferior dret.

Regions autònomes[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de les Açores 1979-avui dia Açores Basada en la bandera utilitzada a partir del 1830 però en les proporcions de la bandera actual, 2/5 de blau marí i 3/5 de blanc. Sobre la divisió hi trobem nou estrelles daurades de cinc puntes formant un arc de mig punt sobre un astor daurat de disseny naturalista, amb les ales esteses. El quarter superior esquerre conté l'escut portuguès.[2]
Bandera de Madeira 1978-avui dia Madeira Camp dividit en tres franges verticals d'igual amplada; les dues dels extrems són de color blau, i la central de color groc. Sobre aquesta franja s'hi afegeix la creu de l'Orde de Crist en vermell i blanc.[3]

Municipals[modifica]

Relació de banderes de les capitals de districte, per a veure la resta cal consultar l'article principal.

Bandera Data Ús Descripció
Bandera d'Aveiro Aveiro (districte d'Aveiro) Bandera gironada de blanc i vermell amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Beja Beja (districte de Beja) Bandera gironada de vermell i negre amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Braga Braga (districte de Braga) Bandera gironada de groc i blau amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Bragança Bragança (districte de Bragança) Bandera gironada de blau i groc amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Bragança Castelo Branco (districte de Castelo Branco) Bandera gironada de blanc i negre amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Coimbra Coïmbra (districte de Coïmbra) Bandera gironada de morat i groc amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera d'Évora Évora (districte d'Évora) Bandera gironada de groc i vermell amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Faro Faro (districte de Faro) Bandera gironada de blanc i vermell amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Guarda Guarda (districte de Guarda) Bandera gironada de blanc i vermell amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Leiria Leiria (districte de Leiria) Bandera gironada de blanc i vermell amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Lisboa segle XIII[4] Lisboa (districte de Lisboa) Bandera gironada de blanc i negre amb l'escut de la ciutat al centre.[5]
Bandera de Portalegre Portalegre (districte de Portalegre) Bandera gironada de groc i negre amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Porto Porto (districte de Porto) Bandera gironada de blanc i verd amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Santarém Santarém (districte de Santarém) Bandera gironada de blanc i vermell amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Setúbal Setúbal (districte de Setúbal) Bandera gironada de blanc i porpra amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Viana do Castelo Viana do Castelo (districte de Viana do Castelo) Bandera gironada de groc i negre amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Vila Real Vila Real (districte de Vila Real) Bandera gironada de blanc i verd amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Viseu Viseu (districte de Viseu) Bandera gironada de groc i vermell amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Ponta Delgada Ponta Delgada (Regió Autònoma de les Açores) Bandera plana de groc amb l'escut de la ciutat al centre.
Bandera de Funchal Funchal (Regió Autònoma de Madeira) Bandera gironada de groc i porpra amb l'escut de la ciutat al centre.

Banderes personals[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del president de la república 1911–avui dia Bandera personal del President de la República Un camp verd amb l'escut de Portugal al centre.[6][7]
Bandera de l'Assemblea de la república 2006–avui dia Bandera de l'Assemblea de la República Portuguesa Un camp blanc amb una bordura de verd i l'escut de Portugal al centre.[8][7]
Bandera del Primer ministre 1972–avui dia Bandera del Primer Ministre Un camp blanc amb un sautor de verd i una bordura de vermell amb un patró daurat de fulles de llorer. Al centre l'escut de Portugal.[9][7]
Bandera de ministre 1911–avui dia Bandera de Ministre Mateixa bandera que la del Primer ministre però sense la bordura vermella.[6][7]
Bandera del ministre de defensa nacional 1952–avui dia Bandera del Ministre de Defensa Nacional Camp blau marí amb cinc besants d'argent disposats en sautor, orla del mateix fil de plata, carregats de fulles de llorer daurades, fruits d'argent i cantonats amb dracs d'or enfrontats. Actualment és l'única bandera de les entitats estatals que no és una variant de la Bandera nacional. Proporcions 1:1.[10][7]
Bandera del ministre de defensa nacional Bandera del Cap d'Estat Major de la Marina Camp blanc amb una creu de sant Jordi verda, al quarter carrega una creu de l'Orde de Crist.

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del President del Consell de ministres 1952-1972 Bandera del President del Consell de ministres Igual que la del Ministre de Defensa nacional, però cantonada amb els cinc escudets de l'escut de Portugal en un camp d'argent. Proporcions 1:1.[10]
Bandera del Ministre de marina 1911-1974 Bandera del Ministre de marina Camp blanc amb una creu de sant Jordi de verd i l'escut nacional al centre. Com que el 1974 es va suprimir el càrrec de ministre de la Marina, la bandera no s'utilitza actualment.[6]
Bandera del governador civil de districte 1911-2011 Bandera del governador civil de districte Camp blanc amb una franja verda central i l'escut de Portugal.[6][7]
Bandera del Ministre de Guerra 1930-1974 Bandera del Ministre de Guerra / Ministre de l'Exèrcit Camp dividit verticalment en dues meitats, verda l'esquerra i vermella la dreta, amb cinc estels blancs disposades en pentàgon i mirant cap amunt. No utilitzada actualment, a causa de l'extinció del càrrec de ministre de l'Exèrcit l'any 1974.[11]

Estendards reials[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Estendard de Pere V de Portugal 1853-1861 Estendard de Pere V de Portugal Camp vermell amb l'escut al centre.
Estendard de Pere IV de Portugal 1826 Estendard de Pere IV de Portugal Camp vermell amb l'escut al centre envoltat de set castells d'or.
Estendard de Joan V de Portugal 1706–1750 Estendard de Joan V de Portugal Camp vermell amb l'escut al centre.
Estendard de Pere II de Portugal 1683 -1706 Estendard de Pere II de Portugal Camp verd amb l'escut al centre.
Estendard de Joan IV de Portugal 1640-1656 Estendard de Joan IV de Portugal Camp blau amb l'escut al centre.
Estendard de Sebastià I de Portugal 1557-1578 Estendard de Sebastià I de Portugal Camp carmí amb l'escut al centre.
Estendard de Manuel I de Portugal 1495-1521 Estendard de Manuel I de Portugal Camp dividit en sautor blanc i vermell amb l'esfera armil·lar al centre.

Militars[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Estendard nacional portuguès 1911–avui dia Estendard nacional (Forces Armandes) Camp dividit verticalment en dues meitats, verda l'esquerra i vermella la dreta, amb l'escut al centre. De proporcions 1:1.[12]
Bandera de proa 1911–avui dia Bandera de proa Camp vermell amb bordura de verd i l'escut de Portugal al centre.[13]

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Restauració portuguesa c1640-c1668 Bandera militar durant la Guerra de Restauració Camp verd amb una creu de l'Orde de Crist (creu patent vermella carregada amb una creueta d'argent).[14]
Bandera de l'Ordre de Crist 1332-1651 Bandera de l'Ordre de Crist Camp blanc amb una creu de l'Orde de Crist.[15]
Bandera de l'Ordre d'Avís s. XIV Bandera de l'Orde d'Avís Camp blanc amb una creu de l'Orde d'Évora (creu florida).[14]
Bandera de sant Jordi s. XIV-XV Creu de Sant Jordi Bandera utilitzada com a complement a l'estendard reial. Camp blanc amb la creu de sant Jordi vermella.[16]

Banderes polítiques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
1974-avui dia Partit Socialista Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Partit Socialdemòcrata (Portugal) 1974-avui dia Partit Socialdemòcrata Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Partit Comunista Portuguès 1974-avui dia Partit Comunista Portuguès Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Partit Comunista Portuguès 1970-avui dia Partit Comunista dels Treballadors Portuguesos Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Partit Comunista Portuguès 1974-avui dia Centre Democràtic Social/Partit Popular Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Partit Monàrquic Popular 1974-avui dia Partit Monàrquic Popular Bandera amb el logotip del partit.
Bandera de l'Aliança Obrera Camperola 1974-avui dia Aliança Obrera Camperola Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Bloc d'Esquerra 1999-avui dia Bloc d'Esquerra Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Partit Laborista Portuguès 2009-avui dia Partit Laborista Portuguès Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Partit LIVRE 2014-avui dia LIVRE Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Partit Reaccionar, Incloure, Reciclar 2019-avui dia Reaccionar, Incloure, Reciclar Bandera amb el logotip del partit.

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del Partit Comunista Portuguès (Reconstruït) 1981-1992 Partit Comunista Portuguès (Reconstruït) Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Front Republicà i Socialista 1980-1982 Front Republicà i Socialista Bandera amb el logotip del partit.
Bandera de l'Aliança Democràtica 1979-1983 Aliança Democràtica Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Partit Socialista Revolucionari 1979-1999 Partit Socialista Revolucionari Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Front d'Alliberament de les Açores 1975 Front d'Alliberament de les Açores Antiga bandera monàrquica portuguesa (blanca i blava de l'Esperit Sant) amb un milà d'or al centre, símbol de les illes, i nou estrelles grogues sota d'ell, una per cadascuna de les illa de l'arxipèlag.
Bandera del Front d'Alliberament de l'Arxipèlag de Madeira 1975-1978 Front d'Alliberament de l'Arxipèlag de Madeira Bandera de Madeira amb els quatre escuts de Portugal disposats en creu al centre.
Bandera del Moviment d'Esquerra Socialista 1974-1981 Moviment d'Esquerra Socialista Bandera amb el logotip del partit.
Bandera de la Unió Democràtica Popular 1974-2005 Unió Democràtica Popular Bandera amb el logotip del partit.
Bandera de l'Organització Comunista Marxista-Leninista Portuguesa 1973-1988 Organització Comunista Marxista-Leninista Portuguesa Bandera amb el logotip del partit.
Bandera del Moviment Democràtic Portuguès 1969-1994 Moviment Democràtic Portuguès Bandera amb el logotip del partit.
Bandera de la Legió Portuguesa 1936-1974 Legió Portuguesa Bandera quadrada de camp blanc i bordura verda amb la creu de l'Ordre d'Avís al centre.[17]
Bandera de la Mocidade Portuguesa 1936-1974 Mocidade Portuguesa Bandera quadrada amb l'escut introduït pel rei Joan I de Portugal, camp blanc amb cinc escuts blaus carregats de cinc besants d'argent disposats en creu, de costat i apuntant cap el centre. Bordura vermella amb les quatre puntes florides de la creu de l'Ordre d'Avís i dotze castells de frontera disposats tres a cada cantonada.[18]
Bandera de la Mocidade Portuguesa Femenina 1936-1974 Mocidade Portuguesa Femenina Mateixa bandera que l'anterior però disposada de cairó, és a dir, recolzada sobre un dels angles.[18]
Bandera de l'Exposició Mundial Portuguesa 1940 Exposició Mundial Portuguesa Bandera quadrada amb vora verda, creu de l'Orde de Crist en vermell i blanc i al mig una creu en blau.[19]
Bandera del Moviment Nacional-Sindicalista 1932-1934 Moviment Nacional-Sindicalista Bandera de camp blau amb un cercle blanc que conté la creu de l'Orde de Crist en vermell i blanc.[20]
Bandera d'Unió Nacional 1930-1970 Unió Nacional Bandera quadrada de camp blanc i bordura blava, quatre escuts de Portugal també blaus disposats en creu al centre.[21]

Companyies Navilieres[modifica]

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de la Companyia de Guinea 1443-1503 Companyia de Guinea Bandera de camp blanc amb una creu llatina potençada en verd.
Bandera de la Companyia de Navegació Colonial 1922-1974 Companyia de Navegació Colonial[22] Bandera dividida en tres franges horitzontals verda-blanca-verda. A la franja central porta les sigles de la companyia en verd.

Referències[modifica]

  1. «Decreto nº 150, de 30 de Junho de 1911, Presidência da República Portuguesa». Arxivat de l'original el 14 juliol 2014. [Consulta: 29 maig 2023].
  2. «Bandeira Oficial dos Açores» (en portuguès). Governo dos Açores. [Consulta: 31 maig 2023].
  3. «Símbolos da Autonomia» (en anglès). Assembleia Legislativa. Regiao Autónoma da Madeira. [Consulta: 31 maig 2023].
  4. Matos, Francisco «A Bandeira Municipal de Lisboa: introdução à vexilologia autárquica olisiponense» (en portuguès). Francisco Matos, pàg. 109-127 [Consulta: 3 juny 2023].
  5. «SÍMBOLOS PROTOCOLARES» (en portuguès). Câmara Municipal de Lisboa. [Consulta: 3 juny 2023].
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «Decreto de 23 de setembro de 1911» (en portuguès). Diário da República, N. 230, 02-10-1911 [Consulta: 2 juny 2023].
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 Sobral, José J. X. «Bandeiras dos Orgãos do Estado Português» (en portuguès). AUDACES. [Consulta: 2 juny 2023].
  8. «Resolução da Assembleia da República n.73/2006. Bandeira de hastear da Assembleia da República» (en portuguès). Diário da República,1.a série—N.248—, 28-12-2006 [Consulta: 2 juny 2023].
  9. «Portaria 61/72» (en portuguès). Diário do Governo, I Série - n. 27, 02-02-1972 [Consulta: 2 juny 2023].
  10. 10,0 10,1 «Portaria 14:082» (en portuguès). Diário do Governo, I Série - n. 201, 10-09-1952 [Consulta: 2 juny 2023].
  11. «Decreto 18120. "Modelos a cores dos distintivos pessoais» (en portuguès). Diário do Governo, I Série N. 66, 21-03-1930 [Consulta: 2 juny 2023].
  12. «Portaria n.º 312/2020» (en portuguès). Diário da República, 2.ª série, N.62 p.75, 27-03-2020 [Consulta: 2 juny 2023].
  13. «Publicação do parecer da Comissão da Bandeira Nacional» (en portuguès). Diário do Governo, N. 150, 30-06-1911 [Consulta: 2 juny 2023].
  14. 14,0 14,1 Franco, Chagas; Soares, João. Quadros da História de Portugal (en portuguès). Lisboa: Pap. Guedes, 1917 [Consulta: 3 juny 2023]. 
  15. «Bandeira da Ordem de Cristo (1332 a 1651)» (en portuguès). Banderart. [Consulta: 3 juny 2023].
  16. «A BANDEIRA DE S. JORGE EM PORTUGAL» (en portuguès). AUDACES. [Consulta: 3 juny 2023].
  17. «Bandeiras da Legião Portuguesa (1936-1974)» (en portuguès). AUDACES. [Consulta: 4 juny 2023].
  18. 18,0 18,1 «Bandeiras da Mocidade Portuguesa» (en portuguès). AUDACES. [Consulta: 4 juny 2023].
  19. «Exposição do mundo português». Scribd. [Consulta: 4 juny 2023].
  20. «Imatge». Expresso. Arxivat de l'original el 28 abril 2019. [Consulta: 9 juny 2023].
  21. «União Nacional (1930)» (en portuguès). OBSERVATÓRIO POLÍTICO. [Consulta: 4 juny 2023].
  22. «COMPANHIA COLONIAL DE NAVEGAÇÃO». Revista Bordo Livre - Nº 43/44 - Julho/Agosto de 2002. Arxivat de l'original el 4 març 2016. [Consulta: 9 juny 2023].