Llista de personatges dels Barrufets

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Logo de la sèrie Els Barrufets.

Aquesta és la llista dels personatges creats pel caricaturista belga Peyo per a la sèrie d'historietes juvenils Els Barrufets, la qual va ser adaptada per a la televisió per la companyia d'estudi Hanna Barbera Productions[1][2][3][4] i per a les pel·lícules de 2011, 2013 i la pel·lícula animada del 2017 per Sony Pictures Animation, així com la sèrie animada de 2021.

A[modifica]

Aficionat
Nom original en francès
Descripció És el barrufet més introvertit i sentimental. Constantment es turmenta per una tristesa inherent que prové de la incapacitat dels seus amics i família per a entendre-ho. La vida d'aficionat és una demanda interminable per a l'amor i per a ser entès.
Apareix en Còmics i sèrie (1981)
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Frank Welker
Animós
Nom original en francès
Descripció Admira les habilitats de tots els barrufets i passa el temps demanant ser pres com a aprenent de cadascun d'ells. El problema és que no pot mantenir l'atenció en cap ofici i sol abandonar qualsevol explicació o labor que li estiguin donant quan veu, escolta o capta en la seva proximitat a algun altre barrufet amb un ofici diferent. Aquesta actitud ha causat diferents problemes i accidents en el llogaret, davant els quals el Barrufet Bromista sol dir la frase "Animós ataca de nou". L'única professió capaç de mantenir la seva atenció per més d'un dia va ser la de Metge (per causa d'una broma de Barrufet Bromista) en la qual va demostrar tenir valor i tenacitat sota pressió; però com a la pressió es va allunyar, Animós va tornar a la seva vida de sempre.
Apareix en
Aprenent
Nom original en francès Apprenti Schtroumpf
Descripció Un barrufet amb un interès estrany a fer els seus propis químics i experiments màgics. Aquest Barrufet vol aprendre màgia i alquímia. Una vegada, després de diversos intents fallits d'aconseguir el tractat de màgia del Gran Barrufet, va al laboratori de Gargamel i roba una pàgina del seu llibre de màgia. Però mai realitza la màgia com ha de ser, sempre necessitarà del Gran Barrufet.
Apareix en
Arqueòleg
Nom original en francès
Descripció És un barrufet que realitza excavacions a la recerca de tresors antics.
Apareix en
Arquitecte
Nom original en francès
Descripció Arquitecte dissenya totes les cases en forma de fong del poblat barrufet. En el dibuix animat, Arquitecte, cansat de dissenyar només cases en forma de fong, va construir un gratacel per a reemplaçar el poble. Després d'un incendi, els barrufets tornen al poble.
Apareix en
Astronauta
Nom original en francès Cosmoschtroumpf
Descripció És un barrufet que viatja a l'espai. Porta un mono blanc i un casc transparent.
Apareix en Al còmic "El Barrufonauta".
Avi Barrufet
Nom original en francès Vieux Vieux Schtroumpf
Descripció Avi Barrufet (qui sí que va aparèixer en les historietes originals) és el més vell de tots els barrufets. L'Avi Barrufet va tornar al Poble Barrufet després d'una absència de 500 anys. Camina lleugerament encorbat amb un bastó de fusta, té una barba llarga i blanca, i usa pantalons de treball i barretina grocs i ulleres. És molt savi.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Jonathan Winters Manuel Lázaro
Àvia Barrufeta
Nom original en francès Mémé Schtroumpf
Descripció És una Barrufeta que entra en la sèrie animada després d'escapar d'un castell maleït on va estar atrapada durant segles. No és clar si és un Barrufet femenina d'origen natural o si va ser creat d'alguna manera a través de la bruixeria com Pitufina i Sassette. Ella va introduir en la Temporada 8 de la sèrie i ella posseeix un conill magenta mascota anomenada Smoogle. Nanny no suporta romandre molt de temps al costat de la Barrufeta a causa de l'altivesa i desdeny amb què ella rebutja qualsevol consell.
Apareix en Còmics i sèrie (1981)
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Susan Blu Carme Contreras
Aviador
Nom original en francès Schtroumpf Volant
Descripció Aviador té una sola passió en la vida: volar. Va provar diverses maneres de volar en l'aire: pegant plomes als seus braços, usant un globus d'aire calent, fins i tot menjar llevat. Els seus esforços sol eren efímers, i es va rendir durant algun temps, fins que va buscar ajuda de Barrufet Geni que li va construir un gran avió de fusta. El seu nom en francès pot significar tant Volador com Lladre, i apareix traduït com a tal en la historieta "La Barrufeta" quan li roba un pastís a Barrufet Llaminer per a regalar-l'hi a la Barrufeta. Bromista li roba al seu torn el pastís, i li deixa en el seu lloc un dels seus regals, que obre Barrufet Llaminer en creure que es tracta del seu pastís robat (Ca-Boom).
Apareix en Còmics, sèrie (1961) i pel·lícules
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1961 Jeanine Cherel

B[modifica]

Barrufet de les ulleres
Nom original en francès Schtroumpf à Lunettes
Descripció És l'intel·lectual del poble que no té por de compartir la seva "saviesa" amb els seus companys encara que a ells no els interessi. És aprenent i ajudant del Gran Barrufet en el seu laboratori. És fàcilment identificable per les seves ulleres i els seus llibres (aparentment escrits per ell mateix). Sovint està acompanyat del Barrufet Pocatraça, qui és el seu amic incondicional i al qual intenta instruir i corregir tot el temps.
Apareix en Còmics, sèrie de dibuixos (1981 i 2021) i en les pel·lícules
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Danny Goldman Jordi Vilaseca

Quim Mesalles Jonatan López

Els barrufets. El poble amagat: Danny Pudi Aleix Estadella[5]
Barrufeta
Nom original en francès Schtroumpfette
Descripció Va ser creada per Gargamel usant argila i un encanteri que la va fer malvada, amb la finalitat que usés els seus encants i provoqués la gelosia i la competència entre els barrufets, assegurant la seva destrucció. La va deixar en el bosc i Forçut la va portar al poble barrufet, on va fer entremaliadures al punt que ningú la suportava. El Gran Barrufet es va apiadar de la Barrufeta i va recordar que el seu pare li va dir que volia ser com la resta dels barrufets, convertint-la en una bella Barrufeta en què ella volia ser. Barrufeta sempre ha estat un motiu de conflicte i desequilibri en una societat que acostuma compartir tot, tornant-se un bé individual. La Barrufeta no parla el llenguatge Barrufet, parla més com un humà. Barrufeta, anomenada Barrufeta en el còmic (l'error va sortir per un problema en la traducció), és una de les quatre dones del llogaret, però ella va ser la primera a aparèixer en la sèrie. Té trets més delicats que els altres, amb els cabells ondulats rossos llarg i pestanyes llargues. Usa un vestit blanc i talons alts del mateix color. El seu interès és cuidar i voler a cada barrufet. Li agraden les flors i per això les conrea al seu jardí. Tots els barrufets són els seus amics, però com tots tenen un millor amic en el cas d'ella, aquest és Presumit (La Barrufeta és molt maca però una mica vanitosa, per això té una gran amistat amb aquell). Li agrada estar amb bebè barrufet. En l'episodi Romeos i Barrufeta fins i tot el Gran Barrufet es va enamorar d'ella (li va demanar matrimoni oferint-li ser anomenada Mamà Barrufet) i alguns barrufets li van demanar matrimoni també, van ser uns quatre (Forçut, Pocatraça, Inventor i Presumit) els qui volien coses serioses i els altres sol volien que la Barrufeta els parés esment. Està enamorada de Barrufet Forçut i a més en la pel·lícula animada "The Smurfs: A Christmas Carol", la Barrufeta exerceix el paper de barrufet del Nadal Passat, mostrant a Rondinaire quins efectes actuals de la seva negativa a participar en la celebració del Nadal tindria en els seus Barrufets companys. La Barrufeta no suporta romandre molt de temps al costat de l'Àvia Barrufeta a causa de les seves constants crítiques.
Apareix en Còmics, sèrie de dibuixos (1981 i 2021) i en les pel·lícules
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1982 Lucille Bliss Elsa Fàbregas

Noemí Bayarri Marta Barbarà[6]

Els Barrufets Katy Perry Eva Lluch[7]
Els Barrufets 2 Katy Perry Eva Lluch[8]
Els barrufets. El poble amagat: Demi Lobato Eva Lluch[5]
Barrusalze
Nom original en francès Saule
Descripció És la lider del poble amagat on hi viuen les barrufetes del bosc prohibit. Com el Gran Barrufet, també té el cabell blanc i el capell i els peücs vermells però porta un vestit i una armilla a sobre.
Apareix en Còmics, sèrie de dibuixos (2021) i a la pel·lícula "Els Barrufets. El poble amagat"
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Els barrufets. El poble amagat: Julia Roberts Mercè Montalà[5]
Barrutempesta
Nom original en francès Tempête
Descripció És la defensora del poble amagat. És una barrufeta que té el cabell blau i porta un trebol de quatre fulles al capell, com a arma té un arc. A la sèrie animada de 2021 porta el vestit color verd.
Apareix en Còmics, sèrie de dibuixos (2021) i a la pel·lícula "Els Barrufets. El poble amagat"
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Els barrufets. El poble amagat: Michelle Rodriguez Desconegut[5]
Bebè Barrufet
Nom original en francès Bebe Schtroumpf
Descripció Va ser portada per una cigonya en una lluna blava de la nit al poble dels barrufets. Té poders màgics en la versió animada, i igual que els bebès de la terra, que balboteja, riu i plora. Porta la roba de color rosa o roba blanca.
Apareix en Còmics i sèrie de dibuixos (1981 i 2021)
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Paul Winchell Anna Maria Camps
Boig
Nom original en francès Schtroumpf Zinzin
Descripció Aquest barrufet és original de la pel·lícula. Ell, com el seu propi nom l'indica, està boig. Té el capell cap endarrere i la boca molt gran.
Apareix en A les Pel·lícules Els Barrufets 1 i 2
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Els Barrufets John Cassir
Los pitufos 2 John Cassir
Bromista
Nom original en francès Schtroumpf farceur
Descripció És un barrufet alegre al qual li agrada fer bromes als altres barrufets. Gairebé sempre utilitza el mateix truc: regals embolicats en groc i vermell, que ofereix a les seves víctimes. La sorpresa realment té un petard que quan la víctima obre el paquet explota, tirant un fum negre que omple la cara (o el cos complet, segons la magnitud de l'explosió) de l'enganyat en qüestió. Les seves bromes majorment són al Barrufet de les ulleres, al Pocatraça i al Rondinaire i rares vegades al Gran Barrufet o a la Barrufeta. El seu aniversari és el 31 d'octubre (Halloween).
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1960 Nelly Beghin Pep Sais

Lluís Marrasé

Sèrie 1981 June Foray / Ronnie Schell
Els Barrufets Paul Reubens
Els Barrufets 2 Paul Reubens
Els Barrufets. El poble amagat Gabriel Iglesias Ramón Hernández
Sèrie 2021 Kaycie Chase

C[modifica]

Carter
Nom original en francès Schtroumpf Farceur
Descripció S'encarrega de la correspondència del poble dels Barrufets. Apareix en la historieta 'Die Schlümpfe und die Schlangenpost', publicada a Alemanya.
Apareix en
Colom
Nom original en francès
Descripció És un barrufet que no pot deixar de dir "SÍ". Diu "sí" a tot el que li demanin, però cert dia es cansa de dir que sí i es posa molt feliç, perquè ja no s'aprofitaran tant d'ell. És valent quan es necessita.
Apareix en
Cuiner
Nom original en francès Schtroumpf cuisinier
Descripció Cuiner és, precisament, el cuiner de la vila. Coneix dotzenes de receptes i cuina molts plats. Els barrufets són bàsicament vegetarians, perquè no mengen mai carn si bé sí que consumeixen ous. Sempre porta el seu toc blanche (barret de cuiner).

En les sèries animades, el Barrufet Cuiner i el Barrufet Llaminer són combinats en el mateix barrufet. En el volum 12, un barrufet és anomenat Barrufet Llaminer, que s'assembla al Barrufet Cuiner (porta un barret de cuiner, un mocador per al coll i un davantal). En el volum 23 aquest mateix barrufet és mostrat portant el vestit de barrufets normal (com en tota la resta de volums) i el Barrufet Cuiner portant una altra vegada el vestit de xef, així que això del volum 12 degué ser només un error de continuïtat.

Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Els barrufets. El poble amagat: Gordon Ramsey Miquel Bonet
Curiós
Nom original en francès
Descripció És extremadament curiós, sempre volent saber tot. És tan curiós que sempre tafaneja en els assumptes d'altres barrufets, causant problemes.
Apareix en

D[modifica]

Distret
Nom original en francès
Descripció Apareix breument en "Els Barrufets i el Llibre que Sap Tot". Quan el Barrufet Pocatraça el crida per a avisar que és el seu torn de consultar al llibre, però està molt distret per a adonar-se. Després no aconsegueix recordar quina pregunta anava a fer, i després de sortir per a permetre el torn a un altre barrufet, s'acorda que anava a preguntar: com no distreure's tant per a prendre decisions.
Apareix en
Doctor
Nom original en francès
Descripció Doctor té un coneixement molt superficial de medicina i salut, i utilitza fonts escampades de llibres mèdics per a donar prescripcions als seus pacients. No obstant això, s'enorgulleix del seu treball acte-educat que en el pitjor dels casos és nociu. És molt bo en el que fa.
Apareix en
Dormilega \ Gandul
Nom original en francès Schtroumpf paresseux
Descripció Dormilega és el més mandrós de tots els barrufets. Es passa gairebé tot el seu temps dormint, o en el seu llit, una hamaca, en la gespa o en qualsevol part (sobretot quan està treballant en alguna cosa), quan vulgui, dia o nit.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Michael Bell Lluís Marrasé

Enric Hernandez

E[modifica]

Editor
Nom original en francès
Descripció És l'encarregat de recopilar les notícies importants del que ocorre en el llogaret i d'elaborar el periòdic que distribueix entre els seus germans barrufets anunciant-lo amb el clàssic crit de "Extra, extra". Es caracteritza per usar una visera en el seu capell.
Apareix en
Enamorat
Nom original en francès
Descripció Està enamorat de Barrufeta des de la seva arribada. Somia amb ella, talla el seu nom en els arbres i tira els pètals de les margarides mentre recita "Ella m'estima, ella no m'estima... ".
Apareix en
Escura-xemeneies
Nom original en francès
Descripció És un netejador de xemeneies amb accent anglès dels suburbis. Porta una escombra d'escombrar xemeneies, indumentària negra i bufanda vermella al voltant del coll. Tendeix a tenir un núvol de brutícia al voltant d'ell, que causa que tot i tots al seu voltant s'embrutin.
Apareix en

F[modifica]

Fanfarró
Nom original en francès
Descripció És un barrufet al qual li agrada presumir del que no és, i sol fer-se el valent. Usa un cinturó negre amb sivella groga.
Apareix en
Forçut
Nom original en francès Schtroumpf costaud
Descripció Forçut és el més fort tots els barrufets. Té un cor tatuat en un dels seus braços i és un actiu esportista l'activitat favorita del qual és l'aixecament de pesos. Està enamorat de la Barrufeta com tots els barrufets. Odia al Barrufet de les ulleres perquè sempre vol anar a les expedicions. El seu millor amic és Inventor encara que a vegades barallen per l'amor de la Barrufeta. Els seus altres amics són en Pocatraça, Bromista i Presumit (encara que amb ell en algunes ocasions també barallen). I és molt rude. Pateix de acrofobia (por a les altures). Forçut és considerat en algunes versions com el barrufet al qual la Barrufeta mestressa.
Apareix en Còmics, sèries i pel·lícules
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Frank Welker Claudi Garcia

Lluís Gavaldà

Àlex Messeguer[9]

Els Barrufets Gary Basaraba
Els Barrufets 2 Gary Basaraba
Els Barrufets. El poble amagat Joe Manganiello Eduard Doncos[10]
Fuster
Nom original en francès
Descripció És qui proveeix les taules per a les construccions del poble Barrufet. Apareix breument en "El Barrufet Financer".
Apareix en

G[modifica]

Gran Barrufet
Nom original en francès Grand Schtroumpf
Descripció El Gran Barrufet és el líder dels barrufets, i es distingeix de la resta per la seva vestimenta vermella i la seva barba blanca. És un personatge al qual tots consulten quan les coses van malament, i és molt hàbil fent encanteris màgics i pocions. És el pare de tots els barrufets del llogaret (a excepció d'Avi Barrufet) i els sol anomenar barrufets. Té 200 anys. És el major i el més savi després d'Avi Barrufet.
Apareix en Còmics, sèrie de dibuixos (1981 i 2021) i en les pel·lícules
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Don Messick Manuel Lazaro

Josep Maria Angelat Ferran Llavina Marta Covas (quan és un nen) Jaume Lleal[11]

Els Barrufets Jonathan Winters Fèlix Benito
Els barrufets. El poble amagat: Mandy Patinkin Fèlix Benito

H[modifica]

Hackus
Nom original en francès
Descripció Hackus va ser una creació original de Gargamel, que no és molt brillant. Igual que la seva germana Vexy, Hackus es va convertir en un Barrufet real per l'encanteri que es va utilitzar originalment en la Barrufeta. Hackus té un cabell de color cafè i està vestit similarment com els barrufets però de color gris. Apareix en "Els Barrufets 2" i "Els Barrufets: La llegenda de Smurfy Hollow".
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Els barrufets. El poble amagat:

I[modifica]

Indecís
Nom original en francès Schtroumpf indécis
Descripció És un barrufet que no sap prendre decisions com els altres barrufets i sol·licita ajuda al Gran Barrufet apareix en els capítols Papa per un dia i Els Barrufets Previnguts.
Apareix en
Inventor
Nom original en francès Schtroumpf bricoleur
Descripció Porta pantalons de treball i un llapis sobre la seva orella, és el reparador dels barrufets que ajuda a arreglar les coses al poble i és conegut per les seves invencions tecnològiques sorprenents. La figura de Jakks Pacific basada en aquest personatge rep el nom de Barrufet Fuster, però aquest és un altre personatge en les historietes. Com tots els barrufets, s'ha enamorat de la Barrufeta i en aquest sentit, sol ser el rival de Forçut; no obstant això, Geni acaba enamorant-se d'una sirena anomenada Marina, encara que aquest amor ha resultat impossible per ser tots dos de mons diferents. Gairebé sempre gana en els concursos que hagin de veure amb usar les mans, menys en els de cuina, ja que és pèssim cuinant. El seu millor amic és Forçut.

Schtroumpf bricoleur

Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Michael Bell Francesc Figuerola[11]

K[modifica]

Karateka
Nom original en francès
Descripció Un barrufet que sap el karate i l'ensenya als altres barrufets. A més, porta un gi blanc, un cinturó negre i una diadema vermella que s'ajusta al voltant del seu capell barrufet.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Els barrufets. El poble amagat:

L[modifica]

Llaminer
Nom original en francès Schtroumpf gourmand
Descripció La llegenda diu que Llaminer té un interès excepcional cap als pastissos i una altra pastisseria. Normalment no col·labora molt i fins i tot a vegades ha estat caçat per Barrufet Forner per robar dolços i llaminadures. És un barrufet que li agrada menjar tot el comestible, només pot deixar de menjar durant un màxim de trenta-dos segons i gairebé mai arriba a aquest rècord.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Hamilton Camp Miquel Cors

Francesc Rocamora

M[modifica]

Malaltís
Nom original en francès
Descripció Malaltís sempre està tremolant i creient que per qualsevol motiu pot emmalaltir-se d'alguna cosa. Posseeix unes orelleres vermelles i una bufanda al voltant del seu coll. En una ocasió, un venedor xerraire li va donar una poció que "el cura tot" i, en prendre-la, es va curar. Després el Gran Barrufet demostraria que era només una farsa i ell va tornar a emmalaltir-se
Apareix en
Menja-taules
Nom original en francès
Descripció Aquest barrufet apareix a la pel·lícula "Els Barrufets, El poble amagat". Com el seu nom l'indica, a aquest Barrufet li agrada mossegar la vora de les taules. Fins i tot el Gran Barrufet sembla confós pel seu comportament. Al final de la pel·lícula, dos Barrufets femenins del poble amagat s'uneixen a ell en el seu estrany hàbit.
Apareix en Pel·lícula: Els Barrufets. El poble amagat
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Els barrufets. El poble amagat: Aleix Estadella[12]
Mim
Nom original en francès
Descripció És un barrufet que usa maquillatge per a ser una manyaga, un capell negre i pantalons i una camisa a ratlles. Com el seu nom indica, actua com una manyaga.
Apareix en
Miner
Nom original en francès
Descripció Miner és el miner local del poble. En els còmics usa un enterizo color blau mentre que en els dibuixos animats sembla un barrufet normal excepte que porta els guants verd-grocs i té una espelma de cera petita en el cim del seu barret per a la il·luminació.
Apareix en
Músic
Nom original en francès Schtroumpf musicien
Descripció És un músic que li agrada tocar la trompeta tot i que no té cap habilitat musical. La seva veu fa una melodia quan parla.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Hamilton Camp Ramón Llenas

N[modifica]

Ningú
Nom original en francès
Descripció Un barrufet que passava gairebé sempre inadvertit perquè no tenia una habilitat definida amb la qual fos conegut per algun nom. Quan el Pocatraça allibera accidentalment al follet Espectre, es transforma en l'únic capaç de retornar-lo a la seva presó d'aigua en poder contrarestar la seva màgia per allò de passar sempre inadvertit. D'aquesta manera a la fi queda clara la seva habilitat: la d'amagar-se.
Apareix en
Narrador
Nom original en francès
Descripció Aquest barrufet és original de la pel·lícula, és el que narra la història, però a tots els molesta i no el deixen acabar.
Apareix en

P[modifica]

Pagès
Nom original en francès Schtroumpf paysan
Descripció Granger és el granger del poble. Planta les collites per als barrufets i ajuda a organitzar-les. Granger usa pantalons de treball verds foscos, esclops de fusta, i un barret de palla. En els dibuixos animats, ell es vesteix amb un vestit de Barrufets i parla amb accent rus o yucateco. És molt pràctic i centrat; però pot arribar a menysprear les il·lusions o idees d'uns altres quan no concorden amb el seu propi coneixement o experiència.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Alan Young Emili Freixas

Ramon Llenas

Els barrufets. El poble amagat: Jeff Dunham Antoni Forteza
Pastisser
Nom original en francès
Descripció És el Forner local del poble. Es vesteix amb un capell caigut a un costat, pantalons normals i camisa blanca llarga. Ell dirigeix una botiga de fleca i manté el pa fresc dels barrufets. Encara que també fa pastissos i dolços.
Apareix en
Pescador
Nom original en francès
Descripció Pescador és el pescador del poble. Es molesta i frustra molt quan no aconsegueix pescar res.
Apareix en
Perruquer
Nom original en francès
Descripció Perruquer apareix en l'episodi de TV "Símbols de Saviesa" i en la historieta curta 'Le Schtroumpf Barbu'. És el perruquer del llogaret, i té una quantitat bastant limitada de clients perquè el Gran Barrufet, la Barrufeta, Sassette, l'Avi Barrufet i l'Àvia Barrufeta són els únics barrufets que realment tenen cabell per a tallar. També apareix en el capítol "La daurada cabellera de la Barrufeta"
Apareix en
Pintor
Nom original en francès
Descripció Pintor és un artista intel·ligent i desenvolupa la majoria de les arts visuals. Porta sovint una jaqueta vermella amb un llaç negre, i sol veure-se-li pintant o esculpint. En el dibuix animat, parla amb accent francès i es refereix a les seves pintures com "masterpizzas" o "obres mestres". El seu millor amic és Poeta.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 William Callaway Ramón Llenas

Norbert Ibero

Ploramiques
Nom original en francès
Descripció Plora pels motius més insignificants. Porta un mocador.
Apareix en
Pocatraça
Nom original en francès Schtroumpf Maladroit
Descripció És una mica babau i maldestre (com el seu propi nom indica) però amable. Es caracteritza per la seva roba folgada que sembla portar bastant fluixa, sumant-li a això la seva aparença patosa. També és conegut per la seva afició a col·leccionar pedres. Altres barrufets li demanen sovint que aconsegueixi algun objecte i llavors ell porta un diferent, després d'haver entès malament. Aquest és un acudit freqüent en les historietes. És l'amic incondicional de Filòsof, encara que els simpatitza a tots els barrufets. La majoria d'ells suporten amb paciència els seus accidents o ximpleries (menys per al Barrufet de les ulleres, que ho reprèn però els altres barrufets ho interrompen). Li agrada fer-se càrrec de Bebè Barrufet encara que no ho cuidi bé. És un personatge principal i també és el sub-líder dels barrufets. Ell és el que demostra obertament el seu amor cap a la Barrufeta.
Apareix en Còmics, sèries i pel·lícules
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 William Callaway Francesc Figuerola

Joana Sanz

Jordi Pons[9]

Els Barrufets Anton Yelchin Masumi Mutsuda[13]
Els Barrufets 2 Anton Yelchin Masumi Mutsuda[14]
Els barrufets. El poble amagat: Jack McBrayer Masumi Mutsuda[15]
Poeta
Nom original en francès Schtroumpf poète
Descripció Poeta és el poeta del poble. És molt sensible i artístic. Ell passa la majoria del seu temps vagant en la naturalesa per a improvisar poemes i a vegades té problemes per a trobar versos que rimin. El seu millor amic és Pintor.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Frank Welker Fèlix Benito

Oriol de Valle

Poruc / Covard
Nom original en francès
Descripció Poruc, com el seu nom indica, fàcilment s'espanta per alguna cosa, ja sigui un petit insecte o el soroll d'una tempesta. Per això a vegades els altes Barrufets li gasten bromes. Usa unes coderas blanques i genolleres blaves. El Gran Barrufet es molesta amb ell per la seva covardia.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Alan Young Oriol de Valle
Pregoner
Nom original en francès
Descripció Pregoner té un tambor que toca per a cridar l'atenció dels barrufets i llegir-los avisos importants. En "El Pitufísimo" era Barrufet Harmonia qui tocava el tambor (que el Pitufísimo li va donar perquè usés en comptes de la trompeta), però en històries posteriors apareix un altre pregoner (els dos apareixen junts en "El Barrufet Financer").
Apareix en
Presumit
Nom original en francès Schtroumpf coquet
Descripció Presumit és un barrufet elegant, porta una flor rosa en el seu capell i un mirall a la mà on es mira constantment. Es creu el més bell dels barrufets. Malgrat la seva superficialitat, té un profund coneixement de dermatologia i medicina cosmètica. És el millor amic de la Barrufeta i potser està també enamorat d'ella (encara que no tant com de si mateix). Li agrada el teatre (sobretot si ell actua) i és un col·leccionista compulsiu de miralls. És especialment hàbil per a repel·lir encanteris usant el mirall de mà que sempre porta.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Alan Oppenheimer German José

Enric Hernandez

R[modifica]

Rastrejador
Nom original en francès
Descripció Rastrejador (personatge original del dibuix animat) usa una ploma vermella petita en la seva gorra i a vegades porta un pal per a caminar, és un excel·lent amant de la naturalesa, rastrejador i pronosticador del clima. Ell coneix llocs que els altres barrufets no i els guia quan estan perduts en algun lloc. Quan ell s'adona d'una cosa nova que ell descobreix i ho anuncia als barrufets, ells en general ho ignoren. Papà Barrufet i els altres ho admiren molt perquè la seva labor mai ningú la va aconseguir fer íntegrament. En altres paraules, és un barrufet únic, al qual ningú, ni tan sols Papà Barrufet, ha aconseguit igualar en les seves habilitats de rastreig. Ja sigui rastrejant el llogaret, un barrufet, o el seu aliment (Pitufresas, ous i tòfones).
Apareix en
Rondinaire
Nom original en francès Schtroumpf grognon
Descripció Rondinaire és l'antisocial, el rondinaire del llogaret dels barrufets. La seva frase podria dir-se és canviant: en la sèrie és "odi (alguna cosa o a algú)", mentre que en el còmic és "a mi no m'agraden (alguna cosa o algú)". Normalment porta la mala cara i els braços plegats. No té molts amics, li desagrada tot, però no significa que sigui dolent. Li agrada Pitufina (Encara que en les pel·lícules actuals es distingeix l'atracció que té amb Vexy) i cuidar a Bebè Barrufet. Malgrat tot, té un gran cor. Odia a Filòsof. Mai li demostra afecte a ningú de cap manera, encara que realment vol a tots els barrufets. L'en el capítol "el premi barrufet d'or" diu "odi la primavera" però després comença a cantar amb un somriure mentre salta, però quan veu a altres barrufets es porta rondinaire. En un altre capítol estava abraçant molt feliç a Bebè Barrufet, però quan els barrufets ho veien, ràpidament arrufava les celles i deixava al bebè en el seu bressol. Té un gran secret: ell, en realitat, es comporta com a rondinaire però no ho és (molta gent diu que aquest barrufet hauria de dir-se barrufet actor ja que actua de rondinaire). A més és notable com gairebé no parla (els fanes creuen que podria ser perquè els altres barrufets parlen molt -especialment Miop- i Rondinaire ho avergonyeixen). Però en la pel·lícula de 2011 parla notablement més.
Apareix en Sèries, còmics i pel·lícules
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Michael Bell Francesc Figuerola

Oriol de Balle[16]

Els Barrufets
Els Barrufets 2
Els barrufets. El poble amagat: Jake Johnson Santi Lorenz

S[modifica]

Salvatge
Nom original en francès
Descripció Salvatge porta roba feta de fulles verdes. Salvatge va créixer en el bosc i no s'entén amb els altres barrufets. En canvi, pot comunicar-se amb els animals i demanar la seva ajuda.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Frank Welker Anna Maria Camps
Sassette
Nom original en francès Sassette
Descripció Sassette va ser creada pels altres barrufets perquè fos com una germana de la Barrufeta, ja que els altres la ignoraven. Sassette és una noia pèl-roja (una mica pigosa en els còmics) amb cuetes. Van utilitzar la mateixa mescla que va usar Gargamel per a fer a la Barrufeta. Com ella, va sortir malvada i amb el pèl agitat i desordenat. En estar distreta (fent bromes a la Barrufeta amb una aranya, sense què s'adonés) el Gran Barrufet li vessa una substància que la torna amb trenes (i pigues en els còmics), i coneix a la Barrufeta. Té aproximadament entre 6 o 7 anys i abans era una mica problemàtica i semblava que Entremaliat l'odiava, ja que li va fer que es fiquessin en problemes, però després el Gran Barrufet li llança un encanteri que la fa menys entremaliada, a vegades està amb els altres barrufets i se la passa molt bé amb ells, encara que creguin que és molt petita ella està enamorada d'Entremaliat però ella no ho vol admetre però si sent el seu amor per ell. Ella li agrada dir al Gran Barrufet com "Papi" i a l'Avi Barrufet com a "Avieta". Ella té una mica d'un lloc càlid en el seu cor per a Gargamel ja que ella va ser feta pel seu encanteri, cridant-lo així com "Papi Gargamel", cal destacar que és l'únic personatge que mostra afecte cap a ell.
Apareix en
Sastre
Nom original en francès Schtroumpf tailleur
Descripció Sastre fa tota la roba al poble. Té una veu irregular. Apareix sovint amb una o dues agulles de cosir en la seva gorra i una cinta de mesurar al voltant del seu coll. El sempre tots els dies li demana que l'ajudi a cosir o apedaçar la roba com si estigués acabada de fer.
Apareix en
Veu Pel·lícula / Sèrie VO Català
Sèrie 1981 Kip King Gal Soler

David Corsellas Norbert Ibero

Señor de Barrufet
Nom original en francès
Descripció És un barrufet amb passió pel poder i ser un líder. La seva història es va publicar primer en 1964 i hi ha un episodi de dibuix animat on Barrufet Filòsof es torna el Rei. Porta roba d'or, una capa i una corona.
Apareix en
Somiador
Nom original en francès
Descripció Somiador es passa el dia somiant amb altres llocs. Somiador és conegut per la seva aparença cansada com Astropitufo perquè sembla que viu en un planeta fictici, sense preocupar-se d'allò més important.
Apareix en
Sospitós
Nom original en francès
Descripció Ell és un nou Barrufet es mostra en Els Barrufets: La llegenda de Smurfy Hollow. Ell es distingeix principalment per la seva sospites
Apareix en
Submarinista
Nom original en francès
Descripció Submarinista usava un submarí que li va fer l'Inventor. Després d'una trobada amb un peix i amb Gargamel, va convertir el submarí en un vehicle amb rodes. Quan això tampoc ho va conformar, es va convertir en un Barrufet mariner. Sol viatjar per a aconseguir espècies per al poble Barrufet.
Apareix en

T[modifica]

Terrisaire
Nom original en francès
Descripció Apareix breument en la historieta "Els Barrufets i el Llibre que sap tot".
Apareix en
Tímid
Nom original en francès
Descripció Un barrufet que amb prou feines es relaciona amb els barrufets a causa de la seva timidesa.
Apareix en

V[modifica]

Valent
Nom original en francès
Descripció Valent és un barrufet bastant rude i arriscat. Té una mica de barba de color cafè als extrems de la seva cara, usa una vestit de tipus escocès i té un adorn blau en el capell. Té un caràcter semblant al de Forçut, el seu millor amic és Natural. No ha de ser confós amb Barrufet Forçut.[17]
Apareix en
Vexy
Nom original en francès
Descripció Vexy va ser una creació original de Gargamel. Igual que el seu germà Hackus, Vexy es va convertir en un Barrufet real per l'encanteri que es va utilitzar originalment en la Barrufeta. Li agrada barrufet Rondinaire. Vexy és una noia de cabell negre amb un floc blau usa barret i sabates del color negre i està vestida d'un vestit de color cafè amb ratlles amb una faldilla habitada i un cinturó adornat amb joies de color blau. Apareix en Els Barrufets 2 i Els Barrufets: La llegenda de Smurfy Hollow.
Apareix en

Villans[modifica]

  • Gargamel

És el principal enemic dels Barrufets, és un bruixot que viu amb el seu gat anomenat Azrael en una barraca abandonada, ell va ser cosa que va fer que Rosita no tornés a ser normal per un encanteri que ell li va fer perquè ella fos una Barrufeta permanentment, a menys que Gargamel desaparegui del món Rosita tindrà el seu cos original de nou. No es nota molt però vol molt a Azrael com a mostra en l'episodi una llàgrima de barrufet en la qual Azrael es perd i el tracta de trobar-ho, després comença a estranyar-ho però quan ho troba ja no es mira tant.

  • Azrael

És la mascota de Gargamel, un gat, que també vol capturar als Barrufets.

  • Escrúpols

Aprenent que va ser relegat a Gargamel sense molta voluntat, malgrat que no odia precisament als barrufets. Igual fa costat a Gargamel en els seus plans de venjança cap a ells. Moltes vegades li crida a Gargamel "Gargui".

  • Nèmesi

Némesis és una criatura sinistra singlot embolicat en un mantell de porpra. Ell és un mag malvat com Gargamel, només que molt més potent. Ell està constantment tractant de robar la pedra llarga vida, que és l'artefacte màgic que concedeix els Barrufets la seva vida útil extremadament llarga. Va ser una vegada un ésser humà, però després d'un accident de màgia en caure un pou mutant, es va convertir en tan grotesc que les persones s'horroritzen davant la visió del seu rostre, per la qual cosa manté la seva caputxa sobre ella.

  • Hogatha

Hogatha és un personatge que va ser creat per a la sèrie de dibuixos animats de televisió, però ha aparegut en almenys un dels còmics per a la revista, que sovint ha pres d'episodis de la sèrie. Ella és un malament, lletja bruixa que usa la seva màgia per a atreure pretendents desprevinguts, i ocasionalment causar problemes als Barrufets. Hogatha ronca veu alta amb el seu gran nas cobert de berrugues. Ella pensa que ella és bella, malgrat que en realitat és bastant lleig i porta una perruca vermella per a cobrir la seva calvicie. Ella cavalca sobre un voltor longanimitat el nom de la qual tendeix a variar d'un episodi a un altre, però la més freqüent és la d'Harold. Ella i Gargamel disgusten entre si, i que sovint es refereix a ell com a "Olor Faci gàrgares".

  • Lord Balthazar

Balthazar és el padrí de Gargamel. Balthazar menysprea els Barrufets i és en realitat més de cor fred que Gargamel a més de ser un més poderós embruixador. Ell té un corb de mascota que actua com el seu espia, dos sequaços lerdos, i viu en un gran castell les cases del qual vallejo un temible drac anomenat Monstre del Fossat.

  • Monty

Monty és un ocell de voltor que és l'altra mascota de Gargamel en la pel·lícula animada Smurfs: The Lost Village. Monty sembla ser el favorit de Gargamel, malgrat que sembla un intel·lecte menor, la qual cosa irrita a Azrael sense fi.

  • Clorhidris

Clorhidris és una poderosa bruixa que tot el temps intenta destruir la bellesa i alegria del món. A diferència dels altres vilans, ella sembla no tenir un altre objectiu que el mal pel mal mateix. Sembla tenir una història d'amor tràgica en el seu passat; i té una fillola a la qual va confinar en un palau en càstig a la bellesa que la naturalesa li havia donat. Viu acompanyada d'un tucà parlant.

Altres personatges[modifica]

En Jan és un escuder jove (després un cavaller) en un regne molt petit en alguna part d'Europa en l'Edat mitjana. Defensa al seu rei i segueix les seves ordres per a ajudar-lo o simplement per a ajudar a uns altres que el necessitin. Després d'uns anys, es troba amb en Trencapins, i es fan bons amics. Jan i Trencapins han d'anar al poble dels barrufets per a aconseguir una flauta màgica. Així els barrufets se'ns presenten en les historietes. Els barrufets apareixeran després en les aventures de Jan i Trencapins, i viceversa. En la sèrie animada, sovint es va relegar a Jan i Trencapins els personatges incidentals, i només ocasionalment apareixen en històries estranyes enfocades en el parell i el regne que van protegir.

  • Plomes

Plomes és una cigonya i fidel amiga dels Barrufets que proporciona transport i enviament de correspondència quan es necessita.

  • Pare Temps

Pare Temps, retratat en la imatge clàssica de l'home vell marcit amb la túnica blanca i la dalla, està al càrrec de temps. És un bon amic dels Barrufets i de la Mare Naturalesa.

  • Homnibus

Homnibus és un mag humà vell i amic del Gran Barrufet amb qui li agrada jugar als escacs. És servit per un home jove anomenat Olivier. Li va donar un gosset als barrufets com a regal. (El Gran Barrufet li diu "Gran Mag")

  • La Mare Natura

La Mare Natura està a càrrec del funcionament del curs de la naturalesa. La Mare Natura té moltes vares màgiques. És una bona amiga dels Barrufets, sobretot del Gran Barrufet. És molt protectora i comprensiva; però molt severa si és que ha de castigar a algú (va estar a punt de deixar a la Barrufeta de color blanc per sempre quan aquesta va menysprear el valor d'una campaneta o violeta durant la seva cerca d'una rosa blava). Sembla conèixer bastant bé al Pare Temps.

  • Pixies

Els Pixies (dibuix animat en els caràcters originals) semblen humans diminuts amb ales. Té por del Wartmongers que intenta agafar-los i treure'ls les seves ales per a fer-los els seus servents. Al principi creuen que l'única cosa pitjor que un Wartmonger és un Barrufet. Després de convèncer-se que els Barrufets no es converteixen en els monstres d'ulls vermells com sempre havien cregut, comencen a relacionar-se amb els Barrufets després de canviar al Wartmongers per ells.

  • Príncep Gerard

Príncep Gerard (dibuix animat en el caràcter original), és un nen príncep, amic dels Barrufets, qui en el futur es torna un rei. Els Barrufets l'ajuden a derrotar a la seva tia dolenta, la Senyora Imperia que intenta quedar-se amb la corona.

  • Princesa Sabina

Princesa Sabina (dibuix animat en el caràcter original), és un habitant d'un regne pròxim el rei del qual (anònim) –probablement el seu pare o avi– és conscient de l'existència dels Barrufets. És una dona jove de cap vermell que no sempre està satisfeta de romandre sota el tutelaje de la Dama Barbara i d'aprendre com cosir i abocar el te. És una tiradora especialista i bona amiga de Johan (pel que sembla pot haver-hi alguna atracció mútua entre aquests dos). També és parent de Príncep Gerard.

  • Laconia

Aquesta Fada, pel que sembla casada amb un trobador boiximà que només toca la seva música per a ella, és sordmuda; encara que sembla posseir una habilitat especial per a comprendre l'essència mateixa de la música: prova d'això és que quan les notes musicals van ser robades i ocells i instruments musicals van emmudir, ella va ajudar els barrufets a trencar l'encanteri (l'única manera de fer-lo era cantant). Té l'honor de ser el primer personatge de capacitats diferents dels dibuixos animats nord-americans.

  • El cadell

El cadell és una criatura màgica amb la forma de gos. Va ser un regal per al Gran Barrufet fet per Homnibus. Va ser el Bebè Barrufet, no obstant això, qui va obrir el medalló encantat al voltant del coll de Cadell i amb això es va fer el veritable amo del gos. El cadell és un amic bo i protegeix als barrufets del gat de Gargamel, Azrael.

  • Smoogle

Veu original de Russi Taylor

Smoogle és l'animal domèstic de Nanny. És un conill acolorit magenta. Nanny ho adora i és una mica sobreprotectora amb ell.

  • Ocell xisclaire / Gallimarsot

És un ocell verd que crida "Qrauuuuuuuuuuuuuuu, qricau, qricau". Va ser creat sense voler pel Gran Barrufet, quan, ell estava fent una crema per a fer créixer coses, la hi aplica a la seva planta gairebé marcida. Aquesta creix. Però, es converteix en una Superplantacarnívora, Papà Barrufet ordena al Barrufet Esportista i a Dormilega, que enterrin en el desert la crema, però el Dormilega té tanta mandra que la tira a un canó. Sense voler, un ocell bebè beu d'aquesta crema i es converteix en el Gallimarsot.

  • Gegant

Apareix en la sèries de televisió de 1981 i 2021, és un ogre molt golut i sempre té gana. En diverses ocasions és enganyat per Gargamel perquè l'ajudi per a atrapar als barrufets. És de bon cor i no gaire intel·ligent. Apareix per primera vegada en l'episodi "Sopa a la barrufet".

  • Marina

Marina és una bella sirena i l'interès amorós de Geni. Ella apareix en la sèrie animada de 1981.

  • Denisa

Denisa ella és la neboda de Balthazar. Denisa i Sassette es converteixen en millors amigues després de salvar-se dels llops ferrores. Ella apareix en la temporada 8 de la sèrie de dibuixos animats en els episodis "Un barrufet per a Denisa", "La munequita de Denisa", i "la festa de Denisa".[18][19][20][21][22]

  • Leaf

Ella és una jove fada que va aparèixer en la segona temporada de la sèrie animada de 2021. Ella aquesta destinada a reemplaçada a la Mare Naturalesa. Porta un vestit verd revestit amb dues tires als braços.

Referències[modifica]

  1. mundopeke.com. «Personajes de Los Pitufos» (en plantilla:enlace idioma). mundopeke.com, 2010. [Consulta: 6].
  2. Bluedwarfs.com. «Personajes de Los Pitufos» (en plantilla:enlace idioma). [Consulta: 6].
  3. smurf.com. «Smurfs, The Smurfs, Official Website» (en plantilla:enlace idioma). International Merchandising, Promotion and Services SA. [Consulta: 6].
  4. Le Coffre à BD. «Les noms des Schtroumpfs» (en plantilla:enlace idioma). bdoubliees.com. [Consulta: 6].
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «Fitxa de doblatge» (en català). [Consulta: 27 febrer 2024].
  6. «Doblatge sèrie animació Els Barrufets 1981» (en català). [Consulta: 27 febrer 2024].
  7. «Doblatge pel·lícula Els Barrufets» (en català). [Consulta: 27 febrer 2024].
  8. «Doblatge Els Barrufets 2» (en català). [Consulta: 27 febrer 2024].
  9. 9,0 9,1 «Doblatge sèrie Els Barrufets». [Consulta: 2 març 2024].
  10. «Doblatge d'Els Barrufets. El poble amagat». [Consulta: 2 març 2024].
  11. 11,0 11,1 «Fitxa de doblatge Els Barrufets (sèrie D'animació)». [Consulta: 9 març 2024].
  12. «Fitxa de doblatge Els Barrufets: El Poble Amagat». [Consulta: 9 març 2024].
  13. «Doblatge Els Barrufets». [Consulta: 2 març 2024].
  14. «Doblatge Els Barrufets 2». [Consulta: 2 març 2024].
  15. «Doblatge dels Barrufets. El poble amagat». [Consulta: 2 març 2024].
  16. «Doblate sèrie Els Barrufets». [Consulta: 2 març 2024].
  17. [enllaç sense format] http://www.diariodevenusville.com/los-pitufos-2011-estreno-articulo-alan-cumming-cine-fantastico/
  18. [enllaç sense format] http://www.cinedor.es/noticias/fotos-y-descripciones-de-los-personajes-de-los-pitufos-2 Arxivat 2017-11-07 a Wayback Machine.
  19. [enllaç sense format] http://www.lanacion.com.ar/1411869-cinco-cosas-que-tenes-que-saber-de-los-pitufos
  20. [enllaç sense format] http://www.bdoubliees.com/journalspirou/sfigures6/schtroumpfs/combien.htm
  21. [enllaç sense format] https://www.smurf.com/
  22. [enllaç sense format] http://identidadgeek.com/5-cosas-que-no-sabias-acerca-de-los-pitufos/2011/07/