Los desayunos de TVE

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Los Desayunos de TVE)
Infotaula de programa audiovisualLos desayunos de TVE
Ana Pastor (presentadora) i Oriol Pujol Ferrusola (convidat)
Tipusprograma de televisió Modifica el valor a Wikidata
Gènereprograma d'entrevistes, debat i difusió de notícies Modifica el valor a Wikidata
DireccióJulio César Iglesias
Javier González Ferrari
Pepa Bueno
Ana Pastor García
Xabier Fortes
Sergio Martín Herrera
Luis Mariñas Modifica el valor a Wikidata
PresentadorJulio César Iglesias (1994–1996)
Javier González Ferrari (1996–1999)
Luis Mariñas (1999–2004)
Pepa Bueno (2004–2009)
Ana Pastor García (2009–2012)
Maria Casado Paredes (2012–2016)
Sergio Martín Herrera (2016–2018)
Xabier Fortes (2018–2020) Modifica el valor a Wikidata
ProductoraRadiotelevisió Espanyola Modifica el valor a Wikidata
País de produccióEspanya Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Canal originalRadio 1 (en) Tradueix, La 2, Canal 24 horas, La 1 i TVE Internacional Modifica el valor a Wikidata
Primer programa10 gener 1994 Modifica el valor a Wikidata
Últim programa17 juliol 2020 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialrtve.es… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0419321 TMDB.org: 57701 Modifica el valor a Wikidata

Los desayunos de TVE és un programa de televisió que s'emet en La 1 de Televisió Espanyola des del 8 de gener de 1994, de dilluns a divendres, en horari matinal.

Format[modifica]

Los desayunos de TVE consisteix en una tertúlia de contingut polític entre els periodistes presents en el plató, en la qual es comenten els temes polítics, econòmics i socials més rellevants del dia. Posteriorment es desenvolupa una entrevista realitzada per la presentadora del programa, acompanyada de periodistes, a un personatge de rellevància especialment política, però també social, cultural, econòmica, artística, esportiva o mediàtica.

El programa no s'emet el mes d'agost.

Història[modifica]

1994 - 1996[modifica]

En una primera etapa es va emetre sota el títol de Los desayunos de Radio 1, ja que es difonia simultàniament per TVE i per Ràdio Nacional d'Espanya com a part integrant de l'espai Las Mañanas de Radio 1, conduïda per Julio César Iglesias. Només a partir de 1997 va adoptar el seu títol definitiu. Iglesias era l'encarregat de conduir les entrevistes, acompanyat sempre pels periodistes Diego Carcedo, director en aquell temps d'RNE, i Antonio San José.

1996 - 2004[modifica]

El 1996, després del nomenament de Ernesto Sáenz de Buruaga com a cap dels Serveis Informatius de TVE, tant Carcedo com San José van abandonar RNE i per tant el programa. El trio d'entrevistadors passa llavors a estar format per Iglesias, Alejo García i Javier González Ferrari, nou director d'RNE, que passaria a ser el principal responsable del programa. Tan sols un any després, Carlos Dávila i Isabel San Sebastián, alternativament, ocupaven el lloc d'Alejo García.

Després del nomenament de González Ferrari com a cap dels Serveis Informatius de TVE, va ser el periodista gallec Luis Mariñas qui - des de gener de 1999 - es va fer càrrec de la presentació del programa, en el qual va romandre durant sis temporades fins a 2004.[1] Durant aquesta etapa el programa va comptar entre els seus col·laboradors amb Juancho Armas Marcelo, Consuelo Sánchez Vicente, Carlos Dávila, Isabel Durán, Esther Esteban, Curri Valenzuela, Charo Zarzalejos o Fernando Jáuregui.[2]

2004 - 2011[modifica]

El juliol de 2004, després del nomenament de Fran Llorente com a cap dels Serveis Informatius de TVE, Mariñas va ser destituït del seu càrrec, sent substituït al capdavant de Los desayunos de TVE per la periodista Pepa Bueno, amb la subdirecció de José Ribagorda (fins a 2006) i després amb Félix Millán de (2006 a 2009).[3] Bueno ha estat acompanyada davant les càmeres per periodistes com Enric Sopena, Juan José Millás, Charo Zarzalejos, Esther Jaén, Lucía Méndez, Ignacio Escolar, Anabel Díez o Victoria Prego.

Entre setembre de 2009 i juliol de 2012 la presentació del programa va ser assumida per la periodista Ana Pastor.[4] Pastor ha estat acompanyada davant les càmeres per periodistes com Jesús Maraña, Miguel Ángel Liso, Antón Losada, Joaquín Estefanía, Nativel Preciado, Fernando Berlín, Ignacio Escolar o Anabel Díez.

2011 - 2018[modifica]

L'agost de 2012, després del nomenament de Julio Somoano com a cap dels Serveis Informatius de TVE, la presentadora de "Los Desayunos" va ser rellevada.[5] El 21 d'agost es va anunciar la seva substitució per María Casado.[6] María Casado ha estat acompanyada davant les càmeres per periodistes com Juan Pablo Colmenarejo, Bieito Rubido, Graciano Palomo, Edurne Uriarte, Pilar Gómez, Arsenio Escolar, Charo Zarzalejos o Curri Valenzuela.

A partir de setembre de 2016, María Casado posa fi al seu lloc com a presentadora dels desdejunis després de quatre anys presentant-lo per passar a presentar la nova temporada de La mañana; va ser substituïda pel periodista i exdirector i expresentador de La noche en 24 horas, Sergio Martin.[7]

2018 - present[modifica]

Des del 3 de setembre de 2018, el periodista Xabier Fortes dirigeix i presenta el programa en substitució de Sergio Martín.[8] A més, des d'aquest mateix dia s'afegeix una segona part del programa denominada Más desayunos, que comença a les 12.30 (després del magazín La mañana) i consisteix en un debat polític que té una durada de cinquanta-cinc minuts.[9] Aquesta segona part del format desapareix de la primera cadena pública després de les seves discretes dades d'audiència, emetent el seu últim programa el 21 de desembre del mateix any, encara que es manté el clàssic format matinal.[10]

Tertulians[modifica]

Per ordre alfabètic:

Personatges convidats[modifica]

Ana Pastor entrevistant el president del Govern, Rodríguez Zapatero, en el palau de la Moncloa, el gener de 2011.

Entre els entrevistats, figuren - en primer terme - els tres Presidents del Govern que ha tingut Espanya des que l'espai va començar les seves edicions: Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero. Els tres han acudit al programa, almenys una vegada, durant els seus respectius mandats. Igualment, els respectius líders de l'oposició, com Mariano Rajoy o Alfredo Pérez Rubalcaba.

Així mateix ho han fet gairebé tots els Ministres que hi ha hagut a Espanya en els últims quinze anys i altres figures de la vida política i social, espanyola i estrangera. Per citar només alguns noms:

Directors[modifica]

Presentadors[modifica]

Referències[modifica]