Múscul milohioidal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Múscul milohioïdal)
Infotaula anatomiaMilohioidal
Els músculs del coll (vista anterior). El múscul milohioidal en vermell.
Superfície del coll, vista anterior. El múscul milohioidal apareix a la dreta (el segon des de dalt).
Detalls
LlatíMusculus mylohyoideus
OrigenEn la línia milohioidal de la mandíbula.[1]
InsercióEn el rafe mediana i el cos de l'os hioide.[1]
InnervacióBranca milohioidal del nervi dental inferior.[1]
AccionsEleva l'os hioide i la llengua, i deprimeix la mandíbula.[1]
Identificadors
TAA04.2.03.006 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46320 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.393
Termes anatòmics dels músculs

El múscul milohioidal (musculus mylohyoideus),[nota 1] està situat per sobre del ventre anterior del digàstric. És un múscul aplanat i irregularment quadrilàter, que constitueix amb el mateix múscul del costat oposat la base de la boca.[2]:987[3]:212 Té el seu origen, per dalt, en la línia obliqua interna o línia milohioidal de la mandíbula. Des d'allà els seus fascicles es dirigeixen cap avall i endins, cap a la línia mitjana, i s'insereixen:

  • Els fascicles posteriors, en el mateix os hioide -a la cara anterior-.
  • Els fascicles anteriors, en el rafe aponeuròtic central (línia blanca suprahioidal), que s'estén des d'aquest os fins a la símfisi mentoniana. No és estrany veure alguns feixos del milohioidal que, sense interrupció, passen d'un costat a l'altre.

Cal observar en el milohioidal una cara superficial, una cara profunda i una vora posterior.

  • La seva cara superficial o inferior està coberta pel ventre anterior del digàstric, per la glàndula submandibular i pel platisma.
  • La seva cara profunda o superior, envolta el costat de la boca, i es relaciona amb els músculs estiloglòs, hioglòs, geniohioidal, els nervis lingual i hipoglòs major, el conducte de Wharton, la glàndula sublingual i, en alguns punts, amb la mucosa de la boca.

La vora posterior, recolzat sobre l'hipoglòs, està embolcallat per la glàndula submandibular i envoltat de baix a dalt pel conducte de Wharton.

Està irrigat principalment per l'artèria submentoniana, per l'artèria milohioidal –una branca de l'artèria alveolar inferior– i, de manera inconstant, per petites branques del lingual. Està innervat pel nervi milohioidal, branca de l'alveolar inferior, que distribueix múltiples fibres nervioses per la cara inferior del múscul. el nervi milohioidal dona innervació motora al múscul.[2]:987

El milohioidal eleva el cos de l'os hioide, la base de la boca i la llengua, i pot aplicar fortament la llengua contra el paladar, exercint d'aquesta manera un paper important en el primer moments de la deglució i en la parla.[4] Quan altres músculs fixen l'os hioide, llavors el milohioidal deprimeix la mandíbula.[2]:987

Notes[modifica]

  1. L'arrel "mylo" en grec vol dir "molar", és a dir, relacionat amb les dents molars

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 29 gener 2014].
  2. 2,0 2,1 2,2 Drake, Richard L.; Vogl, Wayne; Tibbitts, Adam W.M. Mitchell; illustrations by Richard; Richardson, Paul. Gray's anatomy for students. Pbk. Filadelfia: Elsevier/Churchill Livingstone, 2005. ISBN 978-0-443-06612-2. 
  3. Herring, Margaret J. Fehrenbach, Susan W.. Illustrated anatomy of the head and neck. 4th. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders. ISBN 978-1437724196. 
  4. Moore, Keith L.; Dalley, Arthur F. (2009). Anatomía con orientación clínica, (6ª edició). Mèxic: Editorial Médica Panamericana.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]