Maria Miquela del Santíssim Sagrament

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 05:28, 15 jul 2014 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personasanta Maria Miquela del Santíssim Sagrament
Biografia
Naixement(es) María Micaela Desmaisières y López de Dicastillo Modifica el valor a Wikidata
1r gener 1809 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort24 agost 1865 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCòlera Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonja Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósAdoratrius Esclaves del Santíssim Sagrament i de la Caritat
Enaltiment
Festivitat24 d'agost
IconografiaHabit de la congregació
Altres
TítolVescomtessa Modifica el valor a Wikidata

María Micaela del Santísimo Sacramento (Madrid, 1 de gener de 1809València, 24 d'agost de 1865), nom de religió de Micaela Desmaisières y López de Dicastillo, vescomtessa de Jorbalán, fou una religiosa, fundadora de la congregació d'Adoratrius Esclaves del Santíssim Sagrament i de la Caritat. És venerada com a santa per l'Església catòlica.

Biografia

Micaela Desmaisières y López de Dicastillo, vescomtessa de Jorbalán, va néixer a Madrid en 1809 en una família aristocràtica. Va educar-se al convent de religioses ursulines de Pau; el 1822 va morir el seu pare i va tornar a la llar familiar i la seva mare continuà educant-la. Sis dels seus vuit germans van morir de petits, per la qual cosa ella es va fer càrrec dels interessos familiars, desenvolupant les dots de govern que la van caracteritzar després. A la mort de la seva mare, en 1841, el marquès de Villadarias li va demanar la mà, però ella va decidir de fer-se religiosa.

Va prendre consciència del problema de la prostitució, molt abundant a Madrid. L'abril de 1845 va fundar un col·legi per a l'assistència a prostitutes que volien deixar la seva vida, al carrer de Dos Amigos de Madrid. El 12 d'octubre de 1850, va deixar la cort per viure amb les noies del seu col·legi i tenir-ne cura directament. El creixement de peticions per ingressar-hi, va fer que en 1856 Micaela Desmaisères pensés de formar una comunitat que donés estabilitat a la seva tasca; va néixer així la Congregació d'Adoratrius Esclaves del Santíssim Sagrament i de la Caritat. Quan la congregació es formalitza, Micaela pren el nom religiós de Maria Micaela del Santissim Sagrament. Escriu les constitucions el mateix 1856, que seran aprovades per la Santa Seu en 1861.

Retrat per Luis Madrazo, 1865, un mes abans de morir.

Aviat, la congregació obre col·legis a Saragossa (1856), València (1858), Barcelona (1861), Burgos (1863), Pinto, filial de Madrid (1864), Santander (1865) i Guadalajara (1915). Maria Miquela va ésser també consellera espiritual de la reina Isabel II d'Espanya, especialment en els últims anys de la vida de la religiosa.

L'agost de 1865, Maria Miquela va marxar a València, on hi havia una epidèmia de còlera, per ajudar les seves religioses; la malaltia se li encomanà i hi morí el 24 d'agost.

Veneració

En 1889 va començar el procés de beatificació, que culminà el 7 de juliol de 1925 quan fou beatificada per Pius XI. El 4 de març de 1934 fou canonitzada pel mateix papa.

Les seves relíquies són a la capella del convent de les Adoratrius de València, al carrer d'Hernán Cortés, on van traslladar-se en 1926 des del cementiri municipal.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria Miquela del Santíssim Sagrament